Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Sverigesvejledning 2014

Selvom de er nabolande, er der store forskelle på lovgivning og praksis i Danmark og Sverige. Denne vejledning skal hjælpe danske bygge- og anlægs-virksomheder med at navigere bedst muligt på det svenske marked

Sverige ligger lige på den anden side af Øresund og er et meget interessant marked for vores medlemmer. Men fordi Sverige både er et nordisk land og et EU-land, undervurderer mange danske virksomheder de små, men afgørende forskelle, der er i reglerne og kutymerne imellem landene. Risikoen er, at virksomheder indkasserer tab, som kunne være undgået med den rigtige forberedelse hjemmefra.

For at hjælpe virksomhederne bedst muligt, har Dansk Byggeri derfor udgivet en ny Sverigesvejledning, der er udarbejdet sammen med en svensk entreprisejurist, Robert Nylinder fra advokatfirmaet Wåhlin.

 

Lavpraktisk hjælp

Sverigesvejledningen indledes med en tjekliste overhvad man skal huske, når man beregner tilbuddet, og senere går i gang med byggeriet. Vi tager en helikoptertur i byggelovgivningen og i skatte- og socialsikringsreglerne og linker til de rette steder på myndighedernes hjemmesider.

Svenske udbud overrasker

Vi hører ofte, at danske virksomheder bliver overrasket over den måde, svenske udbud fungerer på. Selv om de svenske standardkontrakter i udgangspunktet ligner vores AB og ABT, kommer virksomhederne hurtigt på glatis. Det er typisk på grund af det særlige AMA-system, som svenskerne forventer, man kender, samt deres forhandlingsstil, der ligger langt væk fra den danske måde at køre tingene på.

Meromkostninger på grund af overenskomst

En anden udfordring for de danske virksomheder er den svenske arbejdsmarkedsmodel. På den ene side er det ikke lovpligtigt at være overenskomstdækket, og efter den såkaldte Laval-dom er de svenske fagforeningers ret til at konflikte sig til en overenskomst blevet stærkt begrænset. Men på den anden side, altså i praksis, stiller de svenske hovedentreprenører det imidlertid som kontraktvilkår, at alle deres underentreprenører skal være dækket af svensk overenskomst.

I Sverigesvejledningen forklarer vi, hvad dette rent faktisk betyder for danske virksomheder, og hvilke administrative byrder og ekstra omkostninger de må påregne.


Pris

Medlemmer af Dansk Byggeri kan få vejledningen gratis.
Ikke-medlemmer kan købe vejledningen for 3.000 kr. ekskl. moms.

Se indholdsfortegnelsen i Sverigesvejledningen

Bestil Sverigesvejledningen i Servicebutikken

Kontakt

Anita Kurowska Larsen
Chefkonsulentanl@danskbyggeri.dk72160294International afdeling

Sverigestip

Overvejer du entrepriser i Sverige?

Her får du et par tip om forhandling og udbud, som kan spare dig for mang en ærgrelse.

Download artiklen "Danmark - Sverige, so close, and yet so far"