Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 27. maj 2016

Dansk ørkenvandring får økonomer til at råbe på reformer

Det går kun langsomt frem for dansk økonomi, viser regeringens økonomiske redegørelse. Væksten var lav, er lav og forbliver lav. Faktisk blev regeringens vækstskøn nedjusteret for tredje gang af tre mulige. Det får flere økonomer til at efterspørge yderligere reformer. Problemet for økonomien er, at der bliver investeret mindre hos selskaberne, eksporten er faldende, og privatforbruget er bremset. Det på trods af, at flere kommer i arbejde, og boligpriserne stiger. - Retningen er positiv, og det gælder i særdeleshed arbejdsmarkedet. Men tempoet er moderat, og det er tvivlsomt, om man overhovedet kan tale om opsving med de vækstrater, vi er vidne til, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

- fyens.dk, mx.dk, tv2oj.dk, byggeri.dk, byg-tek.dk, dagensbyggeri.dk, euroinvestor.dk, detoffentlige.dk (270516) JydskeVestkysten side 10, Kristeligt Dagblad side 2, Lolland-Falsters Folketidende side 15, amtsavisen.dk, aoh.dk, avisen.dk, bt.dk, dagbladet-holstebro-struer.dk, dagbladetringskjern.dk, dagens.dk, dknyt.dk, dr.dk, folketidende.dk, information.dk, jv.dk, mitfyn.dk, mja.dk, npinvestor.dk, sallingbank.dk, skivefolkebla.dk, sn.dk, stiften.dk, sydinvest.dk (280516). (270516).

Debat på Twitter om den økonomiske redegørelse

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg (@Bo_Sandberg) tweeter i forbindelse med regeringens redegørelse. - Regeringens økonomiske redegørelse på kort form: NU kommer opsvinget. Nej nu!... Nå ikke? Så nu da! Eller hvad med nu? Eller måske i 2017, skriver han.

- BT side 18, investor, børsen.dk (270516).

De diskrete politiske pengeklubber

Pengeindsamlingsklubber, der er lukkede for offentligheden, og hvor erhvervsfolk kan netværke og møde landets toppolitikere, genererer i dag millioner af kroner til flere af landets mest indflydelsesrige partier. Er det et demokratisk problem, at man kan købe sig til adgang til vores toppolitikere? Grundfos-direktør kalder klubberne for »et sygdomstegn«. Flere af de tunge spillere i erhvervslivet som eksempelvis Dansk Arbejdsgiverforening, Danmarks Rederiforening og Dansk Byggeri er medlemmer af både Venstres, De Konservatives og Socialdemokraternes klub. - Det ligger simpelthen i vores natur, at hvis de spørger os, om vi vil være med til en struktureret dialog om erhvervslivets vilkår, så siger vi ja. Det ligger simpelthen i vores gener, siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Fini Beilin.

– Politiken side 20, Carl Emil Arnfred & Chris Kjær Jessen (290516).

En reminder om løbende effektivisering

Kommunerne kan finde en stor del af deres omprioriteringsbidrag ved at åbne for samarbejde med den private sektor om f.eks. udlicitering. Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at kommunerne kan samle næsten 25-øre op, hver gang der skal betales en krone i omprioriteringsbidrag. Dansk Byggeri opfordrer nu kommunerne til at fokusere på løsninger og f.eks. realisere det potentiale for besparelser, der er ved øget udlicitering. - Det er en stor blind vinkel i rigtig mange kommuner i forhold til at se på løsninger. Dansk Byggeri prøver derfor nu at lede borgmestrene i retning af de oplagte løsninger. Som i den private sektor er effektiviseringer nødvendige, når pengene bliver færre, og det må kommunerne også lære at forstå, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

– ue.dk, byggeri.dk, byg-tek.dk (270516).

Frihandelsaftale splitter organisationer

Den omdiskuterede frihandelsaftale mellem EU og USA, TTIP, der med vidtrækkende handelsliberaliseringer og et tættere reguleringssamarbejde, skal gøre det lettere at handle på tværs af Atlanten deler vandene i de danske organisationer. Aftalen, som tilhængerne forventer, kan give en vækst i EU på 900 mia. kr., bliver af DI og Dansk Byggeri set som en stor fordel for de danske materialeproducenter. International chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen forklarer, at organisationen er positive over for TTIP, fordi den er med til at skabe vækst og kan gøre det lettere, at sælge sine produkter og ydelser til USA. - Man har lagt op til at fjerne told og andre barrierer, som er med til at fordyre danske produkter på det amerikanske marked. Det vil give en større mulighed for at afsætte sine produkter til USA, siger hun.

– licitationen.dk, Licitationen side 7, Liv Arnth Jørgensen (300516).

Store prisforskelle på byggetilladelser

Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner kræver i timeløn for at udarbejde en byggetilladelse. I Randers koster det 590 kr. i timen, mens landsgennemsnittet ligger på 620 kr. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Dansk Byggeri. Det nævnte landsgennemsnit dækker over store forskelle, idet nogle kommuner gør arbejdet helt gratis, mens de dyreste kræver godt 900 kr. i timen. Formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher, mener, at flere kommuner burde overveje at gøre byggesagerne gratis. - Det er et godt signal at sende til borgere og virksomheder, der beslutter sig for at slå sig ned i netop deres kommuner, at her ordner vi papirarbejdet uden beregning. Det ser jeg meget positivt på, siger han.

- Randers Amtsavis, amtsavisen.dk (270516).

Urimelig, offentlig konkurrence truer private firmaer på livet

Kritikken hagler ned over det offentliges prissætning, efter at Konkurrencerådet i sidste uge kritiserede kommunerne, for at bruge skatteborgernes penge til at udkonkurrere private virksomheder. Dansk Byggeri mener, at den er helt gal med den måde kommunerne selv driver virksomhed på. - Det er ærlig talt chokerende, at kommunerne ikke engang er i stand til at redegøre for omfanget af den samlede erhvervsvirksomhedsdrift. I dag ved vi reelt ikke inden for hvilke områder og i hvilket omfang, kommunerne driver virksomhed og dermed driver kommerciel virksomhed i direkte konkurrence med private virksomheder, siger branchedirektør fra Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri, Jette Snoer.

- I dag.dk (270516).

Dansk Beton i samlet flok

Dansk Beton har etableret sig som en brancheforening i Dansk Byggeri på lige fod med Danske Anlægsentreprenører og Danske Byggematerialer. Siden 2007 har Dansk Beton været en sektion i Dansk Byggeri, men det har været et ønske i de produktgrupper, der udgør den danske betonbranche, at styrke branchen som enhed og mulighederne for at skabe større gennemslagskraft. Samtidig bliver de nuværende fem produktgrupper under Dansk Beton omdannet til sektioner i Dansk Byggeri. Thomas Uhd er ansat som branchedirektør for Dansk Beton, et nyt branchefællesskab med fem sektioner under Dansk Byggeri.

- børsen.dk (300516) byggeri.dk (270516).

Kamp om de faglærte

Ifølge en ny prognose fra Dansk Byggeri kommer der til at mangle ca. 14.000 faglærte i bygge-og anlægsbranchen i 2025, hvis ikke der udvises rettidig omhu inden da, så kan man konstatere, at kampen om den kvalificerede arbejdskraft allerede er i gang.

– byggeri.dk, dagbladetringakjern.dk (270516).

Lærepladser er ofte jyske

En ny opgørelse viser, at der er kortere mellem praktikpladserne på Fyn og i store dele af Jylland end på Sjælland. Men hvis flere unge tør flytte, er der gode muligheder for, at de kan skifte skolepraktikken ud med en rigtig læreplads, lyder vurderingen fra Dansk Byggeri. I øjeblikket er andelen af erhvervsskoleelever på jagt efter en læreplads hos en håndværksmester størst i Østjylland, på Fyn samt på Vestsjælland og Lolland-Falster, viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

– byggeri.dk (270516).

Debat: Midt- og Vestjylland har brug for unge faglærte

Formand for Dansk Byggeri Fyn, Dan Johansen, skriver i et debatindlæg. - Mindst 35 % af arbejdsstyrken på Fyn har et svendebrev - i hvert fald hvis vi ser bort fra studiebyen Odense. På Langeland, Ærø og i Nordfyns Kommuner er det endda mere end 45 %. Allerede i dag er unge som ældre med en erhvervsuddannelse en stor del af rygraden i den lokale beskæftigelse på Fyn. Men i 2025 kommer vi til at mangle netop medarbejdere med en erhvervsuddannelse, der har lært at bruge både hænder og hoved. Derfor er forhandlingerne om en ny gymnasiereform et oplagt sted at fremtidssikre, at vores virksomheder også fremadrettet kan rekruttere de faglærte, som de har brug for, skriver han.

- Fyens Stiftstidende, side 14 (300516).

Debat: Erhvervsuddannelser er en efterspurgt vare

Formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen, skriver i et debatindlæg. – Sydjylland er hjemstavn for mange stærke og solide virksomheder, der bidrager godt til den danske og lokale økonomi. I flere brancher står det dog klart, at det i fremtiden kan blive svært at holde hjulene kørende i samme tempo, hvis der ikke gøres mere for at sikre, at vi har den nødvendige arbejdskraft med de kvalifikationer, som vi får brug for, skriver han.

– jv.dk (270516).

Brolægger skal til medaljefest

Brolæggerlaugets oldermand, Claus Johnsen, berettede om et højt niveau i hele landet, da14 brolæggere for nylig fik overrakt deres svendebreve for deres sidste svendeprøve. En af de nyudlærte brolæggere klarede sig dog specielt godt; Jens Erichsen fra Barslund A/S blev belønnet med en sølvmedalje for sin svendeprøve. Han skal derfor hilse på Dronning Margrethe ved medaljefesten den 31. maj på Københavns Rådhus. Oldermand i Brolæggerlauget under Dansk Byggeri, Claus Johnsen, var skuemester ved svendeprøven på Next Uddannelse København og var derfor med til at uddele topkarakteren. - På brolæggeruddannelsen er det i forhold til andre fag meget sjældent, at der bliver uddelt medaljer, så det er virkelig en toppræstation, som Jens har leveret, siger han.

– byggeri.dk, byg-tek.dk (270516).

Gylden Femern-chance venter på virksomheder

Dansk Byggeris formand på Lolland-Falster, Steen Koch Rasmussen, opfordrer sine kolleger i byggevirksomhederne i regionen til at være på tæerne, når der onsdag den 8. juni holdes konference om byggeriets muligheder i forbindelse med Femern-projektet. Det drejer sig om konferencen Fehmarn Link Business Conference i Holeby, hvor interesserede underleverandører for første gang får mulighed for at stå ansigt til ansigt med blandt andet vindende konsortier og bygherrer på projektet. Og det er en afgørende mulighed for at få en bid af Femern-projekt-kagen, som har en værdi af over 50 mia. kr., forklarer formanden.

– byggeri.dk, byg-tek.dk, ue.dk (270516).

To grusgrave kan være på vej

To områder nær Sødover er i spil i Region Syddanmarks nye råstofplan, som i øjeblikket er i høring. Det fremgår af miljøvurderingerne til DK Råstof, som har ønske om at grave i området. Det er dog ikke noget, der kommer til at ske lige med det samme. Råstofplanen skal igennem høringsperioder, inden regionsrådet skal godkende den. Derefter skal der ansøges om en gravetilladelse, og den proces tager typisk et år.Direktør for DK Råstof, Lars Nielsen skyder på lange udsigter. – Vi snakker 2018 eller 19. Vi er medlem af brancheforeningen, hvor vi har et kodeks for godt naboskab. Det gælder om at behandle hinanden med respekt, og vi vil meget gerne i dialog, siger han.

- Vejle Amts Folkeblad, Horsens Folkeblad side 20 (300516).

Kommunalt salg af brugte vinduer skaber debat

Salg af brugte vinduer fra det fælleskommunale genbrugsselskab AVV Vendsyssel kan aldrig true de danske vinduesproducenter. Det mener selskabets næstformand, tømrer, Hildo Rasmussen, der repræsenterer Brønderslev Kommune i bestyrelsen. Dansk Byggeri har også blandet sig i sagen, og i det hele taget modtager organisationen mange henvendelser fra medlemmer, der oplever, at der foregår konkurrence med det offentlige på unfair vilkår. - Der er et veludviklet marked for vinduer, og de kan ikke konkurrere med en kommunal genbrugsplads, der har skattekroner i ryggen, siger branchedirektør fra Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri, Jette Snoer.

- Nordjyske Stiftstidende side 31 (280516).

I Viborg investeres der 15 milliarder i byudvikling 2017-2027

Byens Ejendom afholder konference om byudvikling og investeringsmuligheder i Viborg d. 2. november 2016. Viborg kom for alvor på verdenskortet, da Apple sidste år annoncerede placeringen af sit nye datacenter til 6,3 mia. ved Foulum 8 km fra Viborg centrum. Datacentret vil gøre Viborg interessant også for en række andre aktører, og Viborg Kommune har derfor afsat 5 millioner kr. årligt over de næste tre år for at trække investeringer til kommunen via programmet Investeringsfremme Viborg, som skal koordinere samarbejde med øvrige investeringsfremmeaktører, herunder Invest in Denmark og Vestdansk Investeringsfremme. Dansk Byggeri har vurderet, at der vil blive behov for mindst 2.000 nye boliger i Viborg i 2020./sbc

– byensejendomme.dk (270516)."PRESSEN I DAG" er resuméer af dagens aviser, radio og tv. Indholdet er ikke nødvendigvis udtryk for Dansk Byggeris holdning.