Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 24. august 2016

Tidligere formand i Dansk Byggeri frikendt i kartelsag

Dansk Byggeris tidligere formand, Martin Skou Heidemann, er blevet frikendt i den kartelsag, der har været efterforsket siden 2010. Den tidligere formand blev i en sag tilbage fra 2008 beskyldt for at have aftalt priser på byggeaftaler i hans firma Skou Gruppen. I forbindelse med sagen valgte Martin Skou Heidemann dengang at gå af som formand. - Det er med glæde og lettelse, at vi kan ønske Martin Skou Heidemann tillykke med frifindelsen. Det har været en al for lang sag, og det er ubegribeligt, at myndighederne kan trække en sag så længe, som det har været tilfældet, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. 

– Berlingske, 11, Flensborg Avis, Frederiksborg Amts Avis, Licitationen side 1 og 3, Jane Schmidt Klausen, Metroexpress Aarhus Vest, Metroexpress København, amtsavisen.dk, børsen.dk, business.dk, dagbladet-holstebro-struer.dk, dagbladetringskjern.dk, dknyt.dk, folketidende.dk, jv.dk, mestertidende.dk, nordjyske.dk, nordschleswiger.dk, sn.dk, TV2/Finans Online (240816), dr.dk, finans.dk, ing.dk, licitationen.dk, mja.dk, mx.dk, dknyt.dk, ejendomswatch.dk, altinget.dk, aoh.dk, building-supply.dk, byensejendom.dk, bygtek.dk, dagensbyggeri.dk, fredericiaavisen.dk, fyens.dk (230816).

Leder: Kartelanklager og retfærdighed

Licitationen skriver i lederen, at hvis man er under anklage for at have begået noget ulovligt, er det urimeligt, at det skal tage flere år, før retssystemet afsiger en kendelse. Dansk Byggeri antyder, at nogle af de øvrige kartelanklagede tidligt i processen har valgt at erkende kartelanklagen og accepteret bøden for at slippe for et opslidende retsforløb. Holder det stik, er der tale om en alvorlig krænkelse af retssikkerheden. - Hvis konkurrencemyndighederne har en sag, bør det naturligvis ikke tage seks år at forsøge at løfte bevisbyrden. Og det uanset om den anklagede frifindes eller dømmes. 

– Licitationen, licitationen.dk, mestertidende.dk (240816).

Dyrere at uddanne for få lærlinge

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og om praktikpladser. Dansk Byggeri håber, at aftalen vil få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser. - Der er nu knæsat nogle fornuftige principper. Det har været helt centralt for os, at det bliver billigere for virksomhederne at have lærlinge på skole, og her hjælper aftalen om højere lønrefusion. Det er også udmærket, at der er lagt op til, at virksomhederne bliver belønnet for at tage flere lærlinge, end de plejer, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. 

– Børsen, ejendomssektionen side 2, børsen.dk (240816).

Debat: Når genbrugsøkonomi går i sort

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, skriver i et debatindlæg, at det tilsyneladende er en udbredt misforståelse, at alt genbrug er bæredygtigt. Ideen om genbrug er tiltalende, og langt mindre romantisk er for eksempel nye, energirigtige vinduer fra en moderne fabrik. Til gengæld er det her, vi for alvor kan gøre noget for energibesparelsen og dermed bæredygtigheden, uden at komme på kant med gældende lovgivning. - Hjørring og Brønderslev sælger kommunerne gamle vinduer, der muligvis indeholder alt fra bly til PCB, som med sikkerhed bryder med en bunke miljøregler, og for i øvrigt konkurrerer med de private virksomheder. Hvad har de egentlig gang i?, spørger Michael H. Nielsen. 

– dagensbyggeri.dk (230816).

Debat: Erhvervsvenlighed kræver samarbejde

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, skriver i et debatindlæg, at medlem af Borgerrepræsentationen Lars Weiss (S) ligefrem virker stolt over, at København er en af de mindst erhvervsvenlige kommuner. - Vores pointe er, at kommunens bidrag til virksomhedernes vilkår kan forbedres, og at andre allerede gør det. Se til Jylland eller bare Frederikssund. I Dansk Byggeri er vi glade for den dialog, vi har med kommunerne, også København. Og lad os da sammen skabe et endnu mere erhvervsvenligt København, skriver han. 

– Amager Bladet (230816).

101 dages ventetid på byggetilladelse

Der er store forskelle på, hvor langt tid borgere og virksomheder skal vente på at få lov til at gå i gang med at bygge, viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Det tager i gennemsnit kun syv dage at få godkendt en byggetilladelse i Syddjurs, mens Samsø i gennemsnit bruger 101 dage på det samme arbejde. Tønder er landets allerhurtigste til at sagsbehandle byggesager. I Nordsjælland er Furesø Kommune hurtigst. Hørsholm halter lidt med 35 dage, og i Mariager tager det 11 dage at få en godkendelse. 

– Mariager Avis (240816), nytomnordsjælland.dk, Ugeavisen Tønder, ugeavisen.dk, Ugenyt Fredensborg, hoersholm.lokalavisen.dk Furesø Avis, Adresseavisen Syddjurs, Digeposten (230816).

Det danske arbejdsmarked er i topform

Siden foråret 2013 er der kommet 112.200 flere lønmodtagere i job, heraf 14.800 i bygge- og anlægsbranchen. Det viser, at det private arbejdsmarked er i fin form forud for 2025-forhandlingerne. Og det glæder cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg. - Hvis et økonomisk opsving alene skulle bedømmes på arbejdsmarkedets præstationer, så ville vi befinde os i et solidt et af slagsen, der måske ligefrem ville kandidere til olympisk metal. Siden foråret 2013 er der skabt 112.200 nye job på det danske arbejdsmarked. Det må siges at være imponerende, også selvom mange af de nye private job, der skabes, er deltidsjob, skriver han. 

– bygtek.dk (230816).

Debat: Ude med riven

Formand for Affaldsselskabet Vendsyssel Vest, Jørgen Bing, skriver i et debatindlæg, at han godt kunne føle sig truffet af et nyligt indlæg fra erhvervspolitisk konsulent for Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen. I Morten Kamps Thomsens indlæg fremgår det, at det offentlige tager mange opgaver, som private virksomheder kunne have udført. Morten Kamp Thomsen fremhæver, at man i Brønderslev sommetider sælger brugte vinduer, angiveligt med henblik på at sikre bæredygtighed. - Vi bliver flere og flere mennesker på kloden, som skal deles om stadigt færre ressourcer. Derfor giver det god mening at bruge de sparsomme ressourcer mest optimalt, bl.a. gennem levetidsforlængelse af vores produkter, skriver Jørgen Bing. 

– Nordjyske Stiftstidende (240816).

Debat: Midt- og Vestjylland viser vejen

Formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen, skriver i et debatindlæg, at der er grund til at prale over den tilgang, de midt- og vestjyske kommuner har til erhvervslivet. - Der er ingen tvivl om, når man ser på de forskellige områder i landet og sammenligner, så er Midt- og Vestjylland, på trods af at førstepladsen gled ud af hænderne, stadig det mest erhvervsvenlige område i Danmark. Tak for indsatsen og for den gode dialog. Ingen kommer sovende til det, hvilket Midt- og Vestjylland efterhånden har bevist i mange år, skriver han

– aoh.dk, brandebladet.dk, Viborg Stifts Folkeblad, viborg-folkeblad.dk (230816).

Clinton-plan kan gavne danske virksomheder

Hvis Hillary Clinton bliver valgt til USA s næste præsident, vil amerikanerne kunne se frem til den største investering i nye job siden Anden Verdenskrig. Jobskabelsen skal blandt andet ske ved investeringer i veje, broer, tunneler og flere havne og lufthavne skal renoveres. Og det kan blive godt nyt for den danske byggebranche, siger afdelingschef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen. Det kan for eksempel betyde, at danske virksomheder bliver underleverandører af materialer eller ydelser, hvor Danmark kan noget særligt. 

– Viborg Stifts Folkeblad, Dagbladet Holstebro, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Dagbladet Struer, Folkebladet Lemvig (230816).

Lind & Risør ramt af blokade

Tirsdag morgen rykkede fagbevægelsen 3F ud til byggepladsen på Benediktevej i Fredensborg, hvor Lind & Risør er i fuld gang med at støbe fundamenterne til de nye rækkehuse. Selvom blokaden har været varslet ad de gængse kanaler via Dansk Byggeris hjemmeside, anede teknisk chef hos Lind & Risør, Jan Hansen, ikke uråd, før 3F iværksatte blokaden. -Varslet er offentliggjort på Dansk Byggeris hjemmeside, men det har vi ikke set. Vi har mange ting, og lige der har vi ikke været gode nok, siger Jan Hansen. 

– Frederiksborg Amts Avis, sn.dk (240816).

Pulje til landsbyfornyelse dækker ikke behovet

Formanden for KL's Teknik- og Miljøudvalg, Jørn Pedersen, beklager, at regeringen har beskåret puljen til landsbyfornyelse og dermed også antallet af kommuner, der kan søge. Samtidig vokser antallet af nedrivningsmodne huse i landets yderområder. - Der er stort behov for puljen til landsbyfornyelse og vi må blot konstatere, at behovet ikke dækkes med den størrelse, som puljen har nu, siger han i en kommentar til en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Den viser, at i perioden 2010-2016 er antallet af tomme boliger steget med 3.355 boliger i yderområder, mens antallet på landsplan er faldet. 

– Sindal Avis (240816).

Placer flygtninge efter jobmuligheder

Der er ingen grund til at placere flygtninge i yderområder, fordi det er ikke her, de på den lidt længere bane kan skaffe sig et job. Udmeldingen kommer fra Dansk Byggeri og er et opgør med den mangeårige praksis, hvor kommuner med færrest flygtninge og indvandrere - og det er som regel kommuner langt fra de store byer - tager flest af den aktuelle flygtningestrøm. Ifølge underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl, er situationen i dag, at mange af flygtninge bryder op efter integrationsperioden på tre år og flytter mod de største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg. - Vi så meget hellere, at man havde en mere bevidst strategi om at placere flygtninge i de store og mellemstore byer, siger hun. Hun henviser konkret til byer som Herning, Viborg og Randers, hvor flygtninge hurtigere kan komme på arbejdsmarkedet. 

– bygtek.dk, dagensbyggeri.dk (240816).

Odder Kommune og Dansk Byggeri i positiv dialog

Repræsentanter fra Dansk Byggeri Østjylland og Odder Kommune har været samlet til det årlige dialog- og opfølgningsmøde. Begge parter lægger stor vægt på den tætte kontakt, som skal være med til at skabe gode forhold for de lokale virksomheder i byggebranchen. - Vi er tilfredse med den gode dialog og samarbejdet med Odder Kommune, siger Benny Kristensen, der er medlem af bestyrelsen for Dansk Byggeri Østjylland, og Bent Jochumsen, der er formand for Odder Tømrermesterforening. Også borgmester Uffe Jensen (V) sætter stor pris på mødet med Dansk Byggeri

– bygtek.dk (230816).

Ny rapport viser behov for at strømline byggesagsbehandlingen

En ny certificeringsordning er nu på vej, og ordningen betyder, at bygherrerne fremover skal have dokumenteret den tekniske del af byggesagsbehandlingen hos en certificeret privat rådgiver. Det kan lette presset hos kommunerne og åbne muligheden for en mere effektiv myndighedsbehandling for bygherrerne, siger direktør i Bygherreforeningen Henrik L. Bang. - Bygherrerne oplever mange steder udfordringer i den eksisterende myndighedsbehandling. Der er stor variation fra kommune til kommune, hvilket betyder øgede omkostninger og produktivitetstab. Blandt andet har det været en udfordring at få de samme godkendelser igennem fra en kommune til den næste. Vi ser muligheder i den nye ordning, men også nogle opmærksomhedspunkter. 

– dagensbyggeri.dk (230816).

Dækningsafgiften skal ned med hjælp fra erhvervslivet

Fredericia har Jyllands højeste dækningsafgift, og det skal der laves om på. Det mener både borgmesteren og erhvervslivet, og han indbyder derfor til forhandlinger om en løsning, så erhvervslivet indirekte er med til at finansiere nedsættelsen. Kun virksomheder i hovedstadsområdet og i Nordsjælland betaler en højere dækningsafgift end i Fredericia, viser de nyeste tal fra Dansk Byggeri. 

– frdb.dk (230816).

Danske virksomheder bygger mere i udlandet

Danske byggevirksomheder eksporterede sidste år for 4,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 9,5 %. Markedet er primært det europæiske, hvor viden og udførende kompetencer kombineret med produkter især inden for havneanlæg, kloakker, veje og broer medvirker til det gode resultat. International chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen, fortæller, at der er ingen tvivl om, at EU's indre marked har stor positiv betydning for danske virksomheders eksport. - Det er forholdsvis let at etablere sig med mindre virksomheder, mobiliteten er høj, og endelig er der den økonomiske sikkerhed ved, at vi er koblet op på euroen, siger hun. 

– Hanstholm Posten, licitationen.dk (240816).

Kvalitetssikring giver tilfredse kunder

Nye digitale muligheder gør kvalitetssikringen både nemmere, smartere og langt mere anvendelig. Det siger adm. direktør Martin Profit Jakobsen fra IT-rådgivningsfirmaet Basit. Du kan se digitale KS-værktøjer i praksis på Dansk Byggeris IT-messe den 7. eller 8. februar 2017 i hhv. Taastrup og Aarhus. Her samler Dansk Byggeri i samarbejde med Basit 25 af de bedste IT-leverandører til byggebranchen. 

– Licitationen side 20, Klaus Tøttrup, licitationen.dk (240816).

Håndværkere presses af dårlige betalere

Når kunder eller samarbejdspartnere er lang tid om at betale, kan det give store problemer for landets håndværksmestre. - Desværre er det noget, der skaber problemer for hele bygge- og anlægsbranchen. Lige meget om der er tale om en offentlig eller privat kunde eller samarbejdspartner, sker det i dag alt for ofte, at der først betales efter den aftalte frist. Det gør, at der skal bruges tid og ressourcer på at rykke for pengene, men endnu værre er det i de tilfælde, hvor det betyder, at der mangler penge til at kunne betale egne regninger, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

– Randers Onsdag, Ugeavisen Vejle (240816).

Nyttejobber: Jeg burde få penge for mit arbejde

Markus Mørk er på job 35 timer om ugen for Odense Kommune, men får ingen løn for arbejdet. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) afviser over for Fagbladet 3F at ændre på ordningen, selvom fire for hver ti ansatte og chefer på jobcentrene til Beskæftigelsesministeriet siger, at nyttejob stjæler arbejde fra de fastansatte. Underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl mener, det er fint, at arbejdsløse skal arbejde for kontanthjælpen, men det må ikke tage ordrer ud af det private marked. - Vores virksomheder skal kunne byde på opgaverne i stedet for at tabe ordrer og omsætning. Det er unfair konkurrence, som koster arbejdspladser, siger hun. 

– Fagbladet 3F (120816).

Penge kun til 3F'ere helt ok

Når 3F har vundet en sag om underbetaling, er det helt ok, at kun 3F-medlemmer får penge ind på kontoen. Det viser en faglig voldgift fra vinduesfabrikken Idealcombi i Hurup i Thy. Dansk Byggeri repræsenterede Idealcombi i denne sag. - Vi anerkender, at 3F har ret til at indgå aftaler kun for deres medlemmer - det er der ikke noget nyt i, siger Linda Nordstrøm Nissen, overenskomstchef i Dansk Byggeri. 

– Fagbladet 3F (120816)."PRESSEN I DAG" er resuméer af dagens aviser, radio og tv. Indholdet er ikke nødvendigvis udtryk for Dansk Byggeris holdning.