Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 28. juli 2016

I uge 29 og 30 vil Dansk Byggeris presseklip blive udsendt hver mandag og torsdag

Opråb fra byggeriet: Vi mangler arbejdskraft - og derfor mister vi ordrer

Der er en alvorlig mangel på arbejdskraft i byggeriet. Situationen er særlig alvorlig i Midtjylland, hvor 21,3 % af virksomhederne i byggeriet i andet kvartal af 2016 vurderer, at manglen på tømrere, murere og støbefolk er så kritisk, at det rammer omsætningen og væksten. Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, erkender, at udviklingen er gået stærkt de seneste år. - Udfordringen med at finde kvalificeret arbejdskraft er rykket øverst op på dagsordenen i mange byggevirksomheder, særligt i det midtjyske. Det vil betyde, at nogle virksomheder må sige nej til ordrer, fordi de ikke har kapaciteten, og det er ærgerligt, at man går glip af produktion og vækst, fordi man i nogle dele af landet har problemer med at skaffe de rigtige medarbejdere, siger han.

– avisen.dk, building-supply.dk, business.dk, estatemedia.dk, børsen.dk, Finans.dk, Ejendomswatch.dk, DR P1 Radioavisen 12.00, DR P3 Nyhederne 12.00, DR P3 Nyhederne 18.00, DR P4 Radioavisen 12.00, TV 2 Nyhederne 18.00, TV 2 Nyhederne 19.00, TV2 Midt-Vest, Regionale Nyheder 19.30, TV2 Midt-Vest, Regionale Nyheder 19.30, Børsen side 16 Troels Beha Pedersen (270616).

"Kom der en skolelærer og sagde, han var god til sløjd, så blev han ansat"

"Vi har prøvet det her med mangel på arbejdskraft før, hvor det i 2007 op til finanskrisen var sådan, at kom der en skolelærer ind ad døren og sagde, at han var god til sløjd, så blev han ansat," siger direktør i Ginnerup A/S, Mads Ginnerup, i Skive i Midtjylland om manglen på kvalificeret arbejdskraft. Det største problem med flaskehalse er ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, lønpres. - Skal vi undgå lønpres skal vi fokusere på at bevare et velfungerende indre marked, hvor vi under ordnede forhold kan hente udenlandsk arbejdskraft i det omfang, virksomhederne har brug for det (…) Om vi så kan opretholde et velfungerende indre marked, der kan man have sin frygt i forhold til om det, der sker med det britiske EU-nej, terror og flygtninge, siger han. 

– licitationen.dk, børsen.dk, TVmidtvest.dk, DR P4 Radioavisen 16.00, DR1 TV-Avisen 17.50, DR1 TV-Avisen 18.30, Børsen side 16 Troels Beh– licitationen.dk, børsen.dk, TVmidtvest.dk, DR P4 Radioavisen 16.00, DR1 TV-Avisen 17.50, DR1 TV-Avisen 18.30, Børsen side 16 Troels Beha Pedersen og Thomas Hvelplund Askjær(270716).a Pedersen og Thomas Hvelplund Askjær(270716).

Ordrer vælter ind hos håndværkerne

Der er ganske pæn byggeaktivitet i Region Midtjylland med projekterne omkring Aarhus Havn og supersygehuset i Skejby. Det trækker aktivitet med sig i hele regionen. Sådan lyder det fra cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg. Anderledes ser det dog ud i Region Syddanmark, hvor der er langt mellem ordrerne for byggefirmaerne. - Sydjylland er et eksempel på en region, hvor der ikke er særlig mange store offentlige anlægsprojekter i gang, og hvor der ikke er nogen privat aktivitet i byggebranchen til at fylde det tomrum ud, siger han. 

– Børsen, side 17, Thomas Hvelplund Askjær, børsen.dk (270716).

Debat: Det Danmark ingen gider bo i

Økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen, skriver i et debatindlæg, at de fleste af os kan nok forestille sig, hvordan det er at bo ved siden af et forladt hus, der bare står og falder hen. I Dansk Byggeri har vi beregnet, at problemet lyder på op mod 50.000 huse på landsplan, og antallet er steget i yderområderne siden 2010. Trods et stigende problem har den nuværende regering valgt at skære markant i den pulje, der skal hjælpe kommunerne med at rydde ud i husene. Den såkaldte landsbyfornyelsespulje vil fremover kun være på 55,7 mio. kr. Derfor advares der nu også mod, at den mindre pose penge vil koste på indsatsen og få problemet til at vokse yderligere.

- Jyllands-Posten side 22 (280716).

Naboerne hader forfaldne huse - de kan skæmme hele byer

Kommuner kæmper for at slippe af med faldefærdige ejendomme, men den statslige nedrivningspulje rækker ikke langt. Kommunerne behøver faktisk ikke at vente på statspenge, oplyser advokat i Dansk Byggeri, Henrik Fausing. - Der er hjemmel i byggeloven til at komme efter ejere, der lader deres ejendomme forfalde. Der står i loven, at en ejendom skal være i en »sømmelig stand« i forhold til omgivelserne, siger Henrik Fausing. Men ét er paragraffer i en lov, og noget andet er ifølge Henrik Fausing praktisk virkelighed. - Ejerne af faldefærdige bygninger har typisk ikke særlig mange penge, og hvis kommunen kommer med påbud, kan ejeren formentlig ikke efterleve dem, så kan han få økonomiske sanktioner i form af dagbøder.

– ejendomsforeningen.dk, ejendomswatch.dk, politiken.dk Politiken, side 5, Thomas Flensburg (270716).

Debat: Der er brug for en langsigtet offentlig investeringsplan

Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, skriver i et debatindlæg, at Dansk Byggeri frygter, at samfundsnyttige offentlige investeringer i blandt andet infrastruktur bliver taber i den politiske kappestrid mod "bløde" velfærdsområder som ældre, sundhed og flygtninge. Men samfundet har brug for det stik modsatte. - Vi anbefaler derfor, at man laver en langsigtet og transparent offentlig investeringsplan, hvor man prioriterer de projekter med højest samfundsøkonomisk forrentning først, skriver han. Samtidig anbefaler han, at man forenkler kapitalbeskatningen, så mere privat finansiering kan komme på banen. 

– maskinteknik.dk (260716), dagensbyggeri.dk, jp.dk (250716).

Byggerierne fortsætter trods sommerferie

Ved Campus Bornholm knokler PL Entreprises medarbejdere selvom sommerferien er over os. På trods af sommerperioden skal der stadig bygges, og det har krævet masser af planlægning, så alle medarbejdere også kan holde sommerferie. - Ligeså snart der kommer frost i jorden, er det sværere at bygge. Der kan man blive nødt til at sende sine medarbejdere hjem. Om sommeren har de ikke det problem, forklarer økonomisk konsulent for Dansk Byggeri, Maria Schougaard Bentsen. Udover Campus Bornholm og Hammershus er de også i fuld gang med et byggeri hos Bornholms Hospital. Her skal akutmodtagelsen udvides.

– TV2Bornholm.dk, TV2 Bornholm Regionale Nyheder 19.30 (260716).

Gode erhvervsforhold gavner også lønmodtagerne

Formand Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher, skriver i et debatindlæg, at i Dansk Byggeri hvert år kommuners erhvervsvenlighed for at finde ud af, hvor det er nemmest at drive virksomhed. Det fik Ole Christiansen, formand for LO-Aarhus, til tasterne med en kritisk kommentar (her i avisen 19. juli, red.) om, at målingen ikke kunne bruges til noget samt spekulationer om, at resultatet var skrevet på forhånd. Jeg tvivler på, at Ole Christiansen har læst analysen. Kommunerne spiller en kæmpe rolle i at sikre, at virksomhederne har gode erhvervsforhold, som gør det muligt at vækste og skabe arbejdspladser. Dansk Byggeris måling hjælper med at vise, hvor kommunerne med fordel kan sætte ind for at blive bedre. 

- Århus Stiftstidende side 13 (280716).

Stor guide: Sådan klarer du dig gennem et skybrud

Ved skybrud bør du blandt andet tænke dig om, inden du går i gang i kælderen, lyder det fra arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen. - Mange mennesker bliver grebet af virkelyst, når de ser deres kælder er oversvømmet. De bliver grebet af trangen til at gøre noget ved det. Men det skal man passe meget på med. Ud over smitte kan man i en oversvømmet kælder blive overrasket af åbne kloakhuller, fordi dæksler er skudt op på grund af vandtrykket eller andre genstande, man kan falde over. Overvej at bruge en professionel i stedet for at kaste dig ud i oprydningen selv, siger hun.

– b.dk, bt.dk (250716).

Vand i kælderen igen igen

Skybrud giver igen vand i kældre og oversvømmede veje. Det bør ifølge branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører, Niels Nielsen, føre til politiske initiativer, der stiller krav om, at kommunerne løbende skal opdatere deres klimatilpasningsplaner. - Vand i kældre og vand på vejene ser ud til at være en fast følgesvend til de skybrud, som vi igen har oplevet i denne sommer, og det kan man vel næppe fortsat se på som politiker, uden at tage de nødvendige politiske initiativer, siger han. Han mener, at det bør være et lovkrav, at kommunerne opdaterer klimatilpasningsplanerne, så planerne tager højde for de aktuelle risici og den nyeste viden om forebyggelse. 

– oestbirk-avis.dk (260716) dagensbyggeri.dk (270716).

Færre tomme boliger i kommunen

Siden 2010 er det lykkedes de 10 nordsjællandske kommuner at få færre tomme huse. Kun i Allerød går det den modsatte vej. Ifølge en ny opgørelse fra Dansk Byggeri er der i 26 kommuner, hovedsageligt i landets yderområder, blevet flere boliger uden fast beboer på adressen. En af de kommuner er Allerød, men ellers er det lykkedes at gå den anden vej for Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal. - Det er kun 2,6 % - svarende til 264 - af boligerne i Allerød, som står tomme, så det er stadig et meget lavt antal i forhold til mange andre kommuner, så der er ingen alarmklokker, som ringer over det, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen i en presseudtalelese. 

– Lokalavisen Nordsjælland, Lokalavisen Frederiksund (260716), frederiksund.lokalavisen.dk, Hornsherred.lokalavisen.dk, nytomnordsjælland.dk (250716).

Tækkemanden kan få travlt

Efter flere hundrede år er der tiltrængt nytænkning i tækkebranchen. Sådan udtrykker tækkemand Finn Guld fra Køge sig om de nye regler, som han selv har været med til at få igennem. Her er den krævede afstand til ejendommens skel sat ned fra ti til fem meter. De nye regler i forhold til afstanden til skel er lavet af Finn Guld i samarbejde med Dansk Brandteknisk Institut og Dansk Byggeri. 

– Dagbladet Køge, Sjællandske Næstved, Sjællandske Slagelse (250716).

Dansk Byggeri: Godt med ambitiøse klimakrav

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, bifalder EU-Kommissionens klimapakke, der pålægger Danmark at nedbringe CO2-udledningen med 39 procent frem mod år 2030. Danmark har via bygningsreglementet en række krav til bygningers energiforbrug. Det betyder, at der er udviklet en række spidskompetencer i forhold til energieffektive byggematerialer og energirenovering, pointerer Dansk Byggeri. Og det har industrien dygtigt forstået at udnytte til eksport af danske løsninger. - Der er lige så mange potentialer for energirenovering i de europæiske lande som i Danmark, hvis ikke flere. Derfor kan Danmark også vinde på den nye klimapakke, som bør medvirke til, at en lang række EU-lande prioriterer energieffektiviseringer i bygningsmassen i langt højere grad end i dag, siger Michael H. Nielsen. 

– csr.dk (250716) dagensbyggeri.dk, installator.dk (270716).

Få bedre bundlinje på én dag

Få en gratis dag med Bedre Bundlinje-teamet fra Dansk Byggeri og 3F. På bare én dag kan ledelse og medarbejdere sammen sætte håndgribelige forandringer i gang, der skaber en bedre bundlinje. 3F og Dansk Byggeri kommer ud og guider dig og din virksomhed igennem dagen med værktøjet ”Fokus på forbedringer”. 

– mestertidende.dk (260716).

Debat: Stop mudderkastning

Formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Ole Bæk Pedersen, skriver i et debatindlæg, at næstformand i LO Brønderslev-Dronninglund, Ole Andersen, ikke henviser retvisende. Ole Andersen har skrevet, at 79 unge mangler en praktikplads, men sandheden er ifølge Ole Bæk Pedersen, at mange af dem snart vil få en praktikplads i en virksomhed. - I Dansk Byggeri vil vi meget gerne have flere lærlinge. Så kære LO, skal vi ikke stoppe mudderkastning og symbolpolitik og begynde at samarbejde om at få flere unge uddannet inden for erhvervsuddannelserne?, skriver han. 

- Nordjyske Stiftstidende Vendsyssel (260716).

Hav mere respekt for værktøjet

El-drevent værktøj hjælper gør-det-selv-folket på vej, når huset trænger til det. Men manglende respekt for redskaberne kan give danskerne alverdens skader, som de helst ville være foruden. - En rigtig handyman går sjældent ned på udstyr, men man skal være påpasselig og have respekt for værktøjet, sådan at det ikke tager magten fra dig, og der ryger en finger eller to i farten, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen. 

– Ugeavisen Guldborgsund (260716).

Hørsholm er blevet erhvervsvenligere

Ifølge de parametre, Dansk Byggeri lægger til grund, er Hørsholm nu en mere erhvervsvenlig kommune end i 2015. Samlet set har kommunen rykket sig ti pladser fra en 92. til en 82. plads blandt landets 98 kommuner. Kommunen er næstbedst i at udvikling af nye virksomheder. 

– Ugebladet Hørsholm (260716).

Kloakken skal være klar

Kloakken skal være hel og i god form for at klare presset fra de flere og kraftigere regnskyl, som er ved at blive hverdagskost i Danmark. Sådan lyder det fra sekretariatsleder i Kloakmestrenes TV-Inspektion (KTVI), Mikael Mortensen. - Rørene bliver svækket af tidens tand og har måske sat sig, eller de har været udsat for kræfter udefra som tung trafik eller maskiner. Er der revner og svage punkter, kan problemerne være tæt på. Det vil en kloak tv-inspektion afsløre, og så kan man heldigvis nå at sikre sig i tide, siger han. 

– Brædstrup Avis (270716).

Debat: Praktikpladser er vejen til flere svendebreve

Annette Nordstrøm Hansen skriver i et debatindlæg, at medlemmerne af Dansk Byggeri må være bedre til at skabe praktikpladser. Hun mener ikke, at formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen, tager tilstrækkelig højde for denne problematik, når han argumenterer for, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse. - Intentionen om, at de unge i stedet skal have en erhvervsuddannelse, klinger hult, så længe det kniber med at skaffe praktikpladser. Der er mange, som kan have glæde af en erhvervsuddannelse, og erhvervsuddannelserne skal være et attraktivt tilvalg, men det kræver bl.a., at erhvervslivet skaber de nødvendige praktikpladser, skriver hun. 

– gl.org (260716).

Debat: Når stalden står i vejen

Formand for Dansk Byggeri Midt-og Vestjylland, Niels Hansen, skiver således i et debatindlæg. -  Stordriftsfordele kalder de det, hvilket har gjort, at de mange marker og dyrebestande er kommet i hænderne på få. Men kigger man rundt omkring i vores kommuner, så kan det desværre ses ved, at der ikke er behov for lige så mange af de gamle husmandssteder. Nogle moderniseres, så helt almindelige familier kan flytte ind, men en for stor del får lov at stå tomme hen og forfalde. I det hele taget er forladte bygninger et problem. En analyse fra Dansk Byggeri har for nylig vist, at der er mere end 13.000 tomme boliger i det midt-og vestjyske. Mere end hver 20. bolig. 

- Dagbladet-Holstebro-Struer.dk, Dagbladet Holstebro, Dagbladet Struer, Folkebladet Lemvig (270716).

Færre dårlige sager og bedre kvalitet i ledningsarbejdet under jord

Salgsingeniør i Per Aarsleff A/S, Claus Vangsager, har som bestyrelsesmedlem i både Rørtekniksektionen og TV-inspektionsgruppen gennem de seneste år kunnet mærke, at der er kommet en bedre struktur for optagelse i kontrolordningerne, og de flere medlemmer har givet et løft til området. Rørtekniksektionen er en ud af efterhånden ca. 30 sektioner i Dansk Byggeri, der alle har et afgrænset brancheområde. Sektionen blev stiftet i 2010 som en fælles overbygning af NO DIG-gruppen, der blev oprettet i 1990, og TV-inspektionsgruppen der blev oprettet i sidste halvdel af 1970-erne. 

- Bygge-Anlaegsavisen.dk (270716). /NHE"PRESSEN I DAG" er resuméer af dagens aviser, radio og tv. Indholdet er ikke nødvendigvis udtryk for Dansk Byggeris holdning.