Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 29. juni 2016

Business Region Aarhus gør det lettere at være erhvervsdrivende

De 12 borgmestre i Business Region Aarhus har netop vedtaget to tiltag, der gør det lettere at være erhvervsdrivende i Østjylland. Fremover skal entreprenører først stille økonomisk sikkerhed for en arbejdsopgave for en kommune, når entreprisesummen overstiger 1.000.000 kr. Desuden vil Business Region Aarhus, i samarbejde med Dansk Byggeri, arbejde for at virksomhederne får lettere ved at komme af med affaldet på genbrugspladserne i hele Business Region Aarhus.

- Dinavis.lokalavisen.dk, jp.dk, amtsavisen.dk (280616).

Kommuner i kamp om virksomhederne

Licitationen skriver i dagens leder, at landets 98 kommuner kæmper en kamp indbyrdes for ikke bare at tiltrække nye virksomheder, men også at pleje de eksisterende virksomheder i kommunen. Hovedparten af de danske kommuner stiller sådanne krav, men det er måske ikke så overraskende, at de 12 østjyske kommuner danner fælles front og hæver beløbsgrænsen. For de jyske kommuner spurter kategorisk fra ikke mindst de sjællandske i de erhvervsvenlighedsundersøgelser, som flere af landets brancheorganisationer udarbejder. Den seneste er fra Dansk Byggeri, hvor fire af de 12 østjyske kommuner er at finde i Top 15.

– licitationen.dk, Licitationen side 2 (290616).

Mangel på arbejdskraft

I første kvartal af 2013 var der på landsplan 984 ledige job i bygge- og anlægsbranchen, men det var i første kvartal af 2016 steget til 2.794 ledige job, viser tal fra Danmarks Statistik. Der er ingen tvivl om, at der er mangel på arbejdskraft, lyder det fra formand for Dansk Byggeri i Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

- DR P4 København Nyheder 08.30 (270616).

Dansk Byggeri ser frem til nye udbudsvejledninger

Der er en stor interesse for, hvordan bestemmelserne i den nye udbudslov udmøntes, og ikke mindst for hvordan de udvidede muligheder for dialog og forhandling under udbudsprocessen kan anvendes på en hensigtsmæssig måde. Værdibyg indleder nu et nyt projekt omkring dialog og forhandling i udbudsprocessen, som den nye udbudslov åbner mulighed for. Arbejdet går i gang i slutningen af august, og det ser Dansk Byggeri frem til.

– byensejendom.dk, ue.dk, bygtek.dk, dagensbyggeri.dk (280616).

Bygge-og anlægsbranche trives godt

Der meldes om stigende beskæftigelse i de flere end 200 virksomheder i bygge-og anlægsbranchen i Ringsted. Det gælder for alle årene siden 2012. Så nu er der omkring 1650 personer beskæftiget på området i kommunen. Det viser en ny undersøgelse fra Væksthus Sjælland. Hos Dansk Byggeri mærker formanden for lokalforeningen Dansk Byggeri Vestsjælland, Albert Christiansen, også, at der er gang i de lokale bygge-og anlægsvirksomheder. - Meget af arbejdet foregår i København, og det er klart, at store virksomheder som er med til at trække væksten op. Men vi tror også på, at der bliver gode muligheder i Ringsted i de kommende år, frem mod at den nye bane fra Ringsted til København står klar i 2018, siger han.

- Dagbladet Ringsted (280616).

Fagforeningsmedlemmer har særlige lønrettigheder

Når 3F har vundet en sag om underbetaling, er det helt ok, at kun 3F-medlemmer får penge ind på kontoen. Selv om overenskomsten også gælder for uorganiserede eller medlemmer af andre fagforeninger. Det viser en faglig voldgift fra vinduesfabrikken Idealcombi i Hurup i Thy. Dansk Byggeri repræsenterede Idealcombi i denne sag. - Vi anerkender, at 3F har ret til at indgå aftaler kun for deres medlemmer, det er der ikke noget nyt i, siger overenskomstchef i Dansk Byggeri, Linda Nordstrøm Nissen.

- Dagbladet Holstebro, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Dagbladet Struer, Folkebladet Lemvig, Viborg Stifts Folkeblad (280616).

Blå rør skal kun være til drikkevand

I midten af juni gik Danske Kloakmestre ud med budskabet, at der skulle ske en tydelig mærkning af de forskellige typer kloakledninger. Formålet var at fjerne enhver tvivl om, hvilken type rør man stødte på i jorden. Løsningen skulle føre til en revision af DS 462, som er Dansk Standards norm for registrering af ledninger. De øvrige parter i projektet er Danva, Dansk Byggeri, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Aarhus Vand, Herning Vand, Furesø Egedal forsyning og KL.

– maskinteknik.dk (280616).

Ventetid på byggesager er fordoblet i 2016

Boligejere og virksomheder med byggeplaner må vente længere på at få behandlet deres byggeansøgninger hos Helsingør Kommune. I løbet af 2016 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid steget støt, så den nu er fordoblet i forhold til 2015, og ventetiden risikerer at stige yderligere i løbet af året. -Det vil blive ved med at være sådan i en periode, og jeg forventer kun, at det bliver værre. Der er ellers lige kommet pæne tal fra Dansk Byggeri om, at det gik den rigtige vej i 2015, og så er det selvfølgelig ærgerligt, at det går den forkerte vej nu, siger formanden for udvalget for teknik, miljø og klima, Johannes Hecht-Nielsen (V).

– helsingordagblad.dk, Helsingør Dagblad (290616).

Erhvervsvenlighed

Politisk vilje er nødvendig for at være erhvervsvenlig

Sidste år blev Billund Kommune nummer syv. Den position er nu forbedret til en andenplads i Dansk Byggeris årlige undersøgelse af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Det er et hop, der vækker glæde hos Billund Erhvervsfremmes direktør, Morten Karlsbjerg. Direktøren mener, at politikerne har en stor del af æren for placeringen.

– Billund Ugeavis (280616).

Indsats for vækst: Middelfart Kommune vil løfte erhvervsvenligheden til nye højder

Middelfart Kommune er kendt for sin erhvervsvenlighed. Den ligger højt i DIs erhvervsklimamåling og er netop sprunget 28 pladser til nummer fire i Dansk Byggeris måling. Men kommunen vil være endnu bedre. Derfor beder den lokale virksomheder prikke i erhvervsservicens ømme punkter.

– Fredericiaavisen.dk (280616).

Odder rykker på erhvervsrangliste

I en ny analyse fra Dansk Byggeri kommer Odder Kommune ind på en 11. plads over de mest erhvervsvenlige kommuner i hele landet. - Det er vi stolte af, og det viser, at det virker, når vi rækker hånden lidt længere frem mod erhvervslivet og bl. a. holder dialogmøder med virksomhedslederne, siger borgmester, Uffe Jensen (V). Han peger på et nyligt dialogmøde om, hvordan man får kommunen som kunde, når det handler om byggeri og håndværksopgaver, som et eksempel på kommunens udstrakte hånd.

– Odder Avis (290616).

Horsens er mere erhvervsvenlig

Den halve dækningsafgift, udlicitering af tekniske opgaver og kortere ventetid på en byggetilladelse. Det er blandt de faktorer, der har fået Horsens Kommune betragteligt op ad listen i Dansk Byggeris årlige analyse over kommunernes erhvervsvenlighed. Med et spring på hele 56 pladser fra nummer 92 til 36 er Horsens årets højdespringer i analysen.

– Horsens Posten (290616).

Debat: Dansk Byggeris "svindlerliste"

Næstformand 3F Sydfyn og formand for Byggefagenes Samvirke Svendborg, Bjarne Elnegaard, skriver i et debatindlæg, at virksomheder der ønsker at gå til kanten, eller længere, kan slå op i Dansk Byggeris liste og se i hvilke kommuner man kan slippe for at tage et ansvar, og benytte sig af underentreprenører med underbetalt udenlandsk arbejdskraft. Virksomhederne kan endda se, hvor de helt kan undgå kontrol med de her forhold. De kan bare kigge efter de kommuner, som scorer højt på de parametre i Dansk Byggeris undersøgelse.

- Fyns Amts Avis (290616).

Syddjurs hurtigst til byggesager

Syddjurs Kommune er hurtigst, når det gælder sagsbehandlingstid i byggesager ifølge Dansk Byggeris analyse af kommunernes erhvervsvenlighed. Dansk Byggeri har også rangordnet kommunernes sagsbehandlingstid. Syddjurs Kommune er den hurtigste kommune i Østjylland og fjerdebedst i landet.

– Adresseavisen Syddjurs (280616).

Norddjurs ligger stadig i Top Ti

Favrskov er kravlet 17 pladser op af listen og er nu den mest erhvervsvenlige i Østjylland, mens kommunen er nummer 6 i Danmark. Det viser den årlige analyse fra Dansk Byggeri. Både Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Odder og Silkeborg ligger i top 20 over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner, mens Aarhus placerer sig i den anden ende mellem de tyve mindst erhvervsvenlige kommuner. - Østjylland har mange både store og små virksomheder, så det glæder mig, at flere af vores kommuner er blandt landets bedste, når det gælder erhvervsvenlighed. Det er vigtigt for væksten, at virksomhederne kan bruge deres tid på at producere frem for på en masse kommunalt bureaukrati, siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher.

- Lokalavisen Norddjurs (280616).

Ballerup er på vej op ad erhvervslisten

Den nyeste analyse af kommunal erhvervsvenlighed viser, at Ballerup er krøbet ti pladser op ad listen. Det hænger måske sammen med en øget kommunal indsats, eller måske hænger det sammen med bedre tider for samfundet generelt. - Vi har sat en række indsatser i gang. Vi er i mere direkte dialog med virksomheder, vi har sat en række aktiviteter i gang og gjort det lettere at komme i kontakt med vores erhvervsteam. Alt sammen noget, der skal gøre det lettere at være virksomheden i Ballerup Kommune, siger borgmester i Ballerup Kommune, Jesper Würtzen (A).

– ballerupbladet.dk (280616).

Debat: Sorø har den rette indstilling

Sorø lander i dette års analyse af kommunernes erhvervsvenlighed på plads nummer 81 ud af 98 kommuner. Formand Dansk Byggeri Sjælland, Niels Moestrup, skriver i et debatindlæg, at det glæder ham, at borgmester Gert Jørgensen i avisen siger, at " at der altid er ting, der kan gøres bedre". Det er nemlig den rette indstilling at have. Der er altid mulighed for at forbedre de lokale erhvervsforhold og gøre det bedre til næste år, og Dansk Byggeri går gerne i dialog med kommunen om, hvilke ting de med fordel kan se på.

– Dagbladet Ringsted (280616).

Debat: Ikke 'erhvervsvenlig' for enhver pris

Byrådsmedlem, Peder Meyhoff (EL), skriver i et læserbrev: Når Favrskov ifølge Dansk Byggeri er en af de mest erhvervsvenlige kommuner i Danmark, så skal man huske, at Dansk Byggeris rapport ikke er en neutral undersøgelse, det er et politisk partsindlæg for at fremme Dansk Byggeris ønsker. Ifølge Dansk Byggeri trækker det ned, hvis kommunen har indført kædeansvar(..). Kædeansvar er et meget nyttigt våben i kampen mod social dumping, der tvinger entreprenører til at sikre, at deres underleverandører betaler overenskomstmæssig løn og overholder arbejdsmiljøregler, skriver han.

– Favrskov Posten (280616).

- Vi har svært ved at genkende billedet..

Borgmester Helle Adelborg har svært ved at genkende Hvidovre Kommune, som en kommune, der ikke er erhvervsvenlig. - Vi har faktisk svært ved at genkende det billede, undersøgelsen tegner af Hvidovre som en mindre erhvervsvenlig kommune, og vi undrer os lidt over de parametre, som Dansk Byggeri vælger at måle på. F.eks. bliver der målt på befolkningstilvækst. Hvis den er stor, som den jo er i Hvidovre for tiden, så giver det plus i undersøgelsen. Men hvor meget har befolkningstilvækst med erhvervsvenlighed at gøre?, skriver borgmesteren i et svar til Hvidovre Avis. I følge Dansk Byggeri er befolkningstilvækst imidlertid en forudsætning for at skabe vækst og opretholdelse af velstandsniveauet i en kommune. Problemet ved en lav befolkningsvækst hænger, i følge undersøgelsen, især sammen med, at et svingende indbyggertal gør det svært for virksomhederne at få den rette arbejdskraft.

- Hvidovre.lokalavisen.dk, Hvidovre Avis (280616).

Helsingør tager stort hop i helt ny erhvervsmåling

Helsingør rykker frem i feltet af erhvervsvenlige kommuner i ny analyse fra Dansk Byggeri. Helsingør hopper fra en placering som nummer 84 til nummer 67. Særligt udbudsområdet, hvor Helsingør for nylig har lanceret en helt ny udbudspolitik, markerer sig med lutter førstepladser i analysen. Men også på områder som byggesagsbehandling og evnen til at få nyledige i job har kommunen opnået stor fremgang i byggeerhvervets vurdering.

- Lokalavisen Nordsjælland (280616).

Er det dårligt at tage lærlinge?

Formand 3F Roskildeegnen, Ole Holtse Olsen, skriver i et debatindlæg, at i Dansk Byggeris erhvervsvenligheds analyse trækker det ned, hvis en kommune stiller krav om praktikpladser, eller har indført et kædeansvar i kampen mod social dumping. Dækningsbidrag og skat trækker også ned, selvom det reelt skal finansiere veje, skoler, børnepasning og andre ting, som er helt afgørende for virksomhederne. Men er det virkelig den type af erhvervsliv, som kommunerne ønsker at tiltrække? Virksomheder som for alt i verden vil undgå at betale skat til fællesskabet. Virksomheder som synes det er bøvlet at skulle deltage i kampen mod social dumping.

– Roskilde Avis (280616). /NHE"PRESSEN I DAG" er resuméer af dagens aviser, radio og tv. Indholdet er ikke nødvendigvis udtryk for Dansk Byggeris holdning.