Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Kvæsthus-projektet vinder In-situ Prisen

Kvæsthusmolen og det underjordiske parkeringsanlæg ved Skuespilhuset i København vinder In-situ Prisen 2017 for sin smukke og overbevisende brug af beton. Det blev afsløret her i aften ved en stor prisfest i Dansk Arkitektur Center. Vinderholdet er arkitektfirmaet Lundgaard og Tranberg, der har tegnet Kvæsthus-projektet, og de udførende entreprenører, Per Aarsleff på selve molen og NCC på parkeringsanlægget

- Kvæsthus-projektet løfter veludført håndværk og stringent arkitektur til en rumlig oplevelse præget af overskud og generøsitet. Projektet føjer sig smukt til listen over Lundgaard & Tranbergs øvrige arbejder, som alle er kendetegnet ved at favne og løfte en given situation, siger arkitekt Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects, der sammen med arkitektkollegaen Sophus Søbye, Sophus Søbye Arkitekter, udgør dommerkomitéen og har udvalgt Kvæsthus-projektet blandt fire nominerede.

 

In-situ Prisen gives til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt (in-situ = på stedet) beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale. Den uddeles af brancheforeningen Fabriksbetonforeningen i Dansk Byggeri.

 

- Byens nye plads lægger sig til Skuespilhuset af samme arkitekter, og samspillet mellem pladsens rillede belægning af mørk, indfarvet beton, og de mørke teglsten på Skuespilhusets facade er både oplagt og rigtig. Hele anlægget med mole og skuespilhus udfolder sig som en samlet komposition, som byder på en helt særlig oplevelse, mener dommerne. De hæfter sig også ved den imponerende præcision, som binder betonoverfladen sammen hele vejen fra molens begyndelse ved Skuespilhuset og godt 300 meter ude i havnebassinet.

 

- Fra molen fører trappehuse ned til et treetages parkeringsanlæg, der også er en del af vinderprojektet. Her kommer beton af højeste kvalitet ligeledes til sin fulde ret siger Jesper Gottlieb og tilføjer

 

- Når man har parkeret sin bil, sikrer en enkelt og klar plan, at man helt naturligt søger mod dagslyset, som strømmer ned fra ovenlyset.

 

Lene Tranberg og Henrik Schmidt, begge partnere i Lundgaard & Tranberg, siger i en udtalelse i anledning af, at de vinder In-situ Prisen for Kvæsthus-projektet:

- Kvæsthusmolen iscenesætter den tætte bys møde med vandet - i et langt glidende fald der åbner sig mod horisont, himmel og hav. En gestus til historien, til byen - med udsigt til verdenshavet.

Vores tanke har været at give den store flade et menneskeligt aftryk og en robust bund, der kan binde hele området sammen med Skuespilhuset. Og at sænke den yderste spids af molen så vandets grænse kan flyde og tegne tiden. Overfladen er udført af mørk grå beton - hånd-revet - så der opstår et menneskeligt aftryk med en æstetisk kvalitet - både våd og tør.

De øvrige nominerede til In-situ Prisen var Axel Towers, der ligeledes er tegnet af Lundgaard og Tranberg, Museumscenter Blåvand ved Tirpitz-bunkeren i Varde og Faunapassagebroen ved Dyrehaven i Silkeborg.

 

Læs mere om In-situ Prisen her 

 

 

 

Kontaktinformation
Jesper Gottlieb, arkitekt og partner i Gottlieb Paludan Architects og med i dommerkomiteen tlf. 40 57 57 00 eller jg@gottliebpaludan.com
Lene Tranberg, arkitekt og partner i Lundgaard og Tranberg Arkitekter, tlf. 33 91 07 17 eller lt@ltarkitekter.dk
Susanne Lundbeck, journalist og kommunikationsmedarbejder i Dansk Byggeri, tlf. 30 69 57 13 eller sul@danskbyggeri.dk