Barometer nr. 17/2018

EUX-lærlinge strømmer ud i små virksomheder

De mindre håndværksvirksomheder tager godt imod lærlinge fra EUX-uddannelsen. I dag uddanner de halvdelen af de unge EUX-lærlinge. Virksomheder i Sydjylland, på Fyn og i Midt- og Vestjylland har flest lærlinge fra den kun otte år gamle uddannelse.

Virksomheden Tømrer Johannes ApS i Hinnerup består af mester selv og to EUX-lærlinge. Virksomheden har netop monteret nye planker på tre gavle i en villa i Hinnerup, og tømrermester Johannes Elimar Nielsen har hele tiden haft en lærling med på opgaven.

- Jeg har valgt at have to lærlinge forskudt af hinanden sådan, at når den ene er i skole, så er den anden i praktik hos mig, og det passer fint ind i min virksomhed. Om sommeren, når jeg har rigtig travlt, så har jeg et overlap på fire til fem uger, hvor jeg har to lærlinge, og det passer mig rigtig godt, fortæller tømrermester Johannes Elimar Nielsen.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at virksomheder med nul til tyve ansatte står for at uddanne halvdelen af de 653 EUX-lærlinge, der per 15. august 2018 var i praktik i bygge- og anlægsbranchen. Særligt de helt små virksomheder med under 10 ansatte har åbnet døren for EUX-lærlinge. Sidste år havde de 215 EUX-lærlinge i lære.- EUX-lærlinge er lidt kortere tid i praktik, fordi de bruger mere tid på skolebænken. Derfor forventede vi, at de store virksomheder var bedre gearet til at tage EUX-lærlinge, fordi de ikke er lige så sårbare, hvis der i en periode mangler en i sjakket. Men her har de mindre virksomheder altså på kort tid formået at indrette sig, så det også passer ind i deres hverdag, og det er vi glade for, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

Mere tid på skolebænken
EUX-uddannelsen tager fire år og tre måneder inden for byggefagene tømrer, anlægsstruktør, bygningsstruktør og gulvlægger. Eleverne får både en studenterhue og et svendebrev, og de er som elever fra de traditionelle erhvervsuddannelser også i lære i en virksomhed. Men fordi EUX-uddannelsen giver mulighed for at søge ind på en videregående uddannelse på lige fod med unge, der har en studentereksamen, bruger eleverne flere uger på skolebænken end de andre lærlinge.

- Det er klart, at det har været en udfordring for nogle virksomheder, at eleverne på EUX-uddannelsen samlet set er længere tid på skolebænken. Det kræver en ny måde at planlægge på, når en lærling er 20 uger i skole ad gangen frem for fx otte uger, forklarer Louise Pihl.

Det er særligt mindre virksomheder i Sydjylland, på Fyn og i Midt- og Vestjylland, der har taget EUX-lærlinge. - Det har taget lidt tid, men nu ser det ud som om, at EUX-lærlinge i hvert fald i nogle dele af landet er blevet meget populære. I håndværksvirksomhederne er der en lang tradition for at tage lærlinge og uddanne den næste generation. Det er en del af virksomhedernes dna, og især i de mindre virksomheder udgør lærlingene en stor andel af de ansatte, siger Louise Pihl.

Flere får læreplads
I 2017 var 40 procent af EUX-eleverne i skolepraktik, mens det tal i første halvår af 2018 var faldet til 25 procent, viser den seneste opgørelse fra Byggeriets Uddannelser.

- Al begyndelse er svær, og der vil altid være en periode, hvor både virksomhederne og selve uddannelsen skal tilpasse sig hinanden. Men den nye EUX-uddannelse er allerede rigtig godt på vej, og virksomhederne har hurtigt vænnet sig til, at praktikperioderne ligger anderledes end hos lærlinge fra de traditionelle uddannelser. Derfor er det også blevet lettere for EUX-lærlinge at finde en læreplads i en virksomhed, siger Louise Pihl.

Samme melding lyder fra Tømrer Johannes i Hinnerup:

- Jeg har været rigtig godt tilfreds med mine to lærlinge. Selv om de samlet set er kortere tid i praktik end på den traditionelle tømreruddannelse, så har de lært det, de skal på skolen, så det går nok. Men det ville selvfølgelig være godt for både lærlingene og virksomhederne, hvis praktiktiden var længere, siger Johannes Elimar Nielsen.

Kontakt
Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02.

Hvad er EUX?
EUX er uddannelsen, hvor du både får en studentereksamen og bliver faglært i én og samme uddannelse.

Når du er færdig med din EUX, kan du arbejde som faglært i en virksomhed - men du vil også kunne søge ind på en videregående uddannelse som fx ingeniør-, maskinmester-, eller arkitektuddannelsen.

EUX-uddannelserne tager fra 4 - 5½ år afhængig af retning. Inden for byggefagene kan der vælges mellem linjerne tømrer, anlægsstruktør, bygningsstruktør og gulvlægger.

Kilde: www.mercantec.dk/eux/hvad-er-eux

Kontakt

LouisePihl
Underdirektør

Louise Pihl

72160177 lop@danskbyggeri.dk
Læs mere
Loading...
Scroll til top af siden