Barometer nr. 8/2018

Flere kvinder vil være elektrikere, tømrere og snedkere

Kvinder, der går efter en karriere i bygge- og anlægsbranchen, har traditionelt valgt at tage en maleruddannelse. Sådan er det stadig, men nu har flere og flere kvinder fået øjnene op for uddannelser som elektriker, tømrer og snedker. Og det er der god fornuft i. Det er nemlig inden for de faggrupper, at der kommer til at mangle flest faglærte i fremtiden.

Af Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk

Sidste år var 56 procent af kvinderne på erhvervsskolernes bygge- og anlægsuddannelser i gang med en uddannelse som bygningsmaler. Det er en langt mindre andel end for bare fem år siden, hvor tre ud af fire kvinder valgte en maleruddannelse.Samtidig er en markant større andel af kvinderne i gang med for eksempel en snedkeruddannelse, lige som tømrer- og elektrikeruddannelser også trækker en større andel af kvinderne til end tidligere.

 

Kvinderne vælger fornuftigt 
I Dansk Byggeri er underdirektør Louise Pihl glad for udviklingen. 

- Vi ved ikke præcist, hvorfor kvinderne er blevet mere interesserede i at blive for eksempel tømrere og elektrikere. Men der er ingen tvivl om, at det er et fornuftigt valg af uddannelse. Ser man på, hvor manglen på medarbejdere ser ud til at blive størst frem mod 2027, er det netop de fag, der topper listen, siger Louise Pihl. I de kommende år vil bygge- og anlægsvirksomhederne komme til at mangle flere typer af faglærte medarbejdere. Dansk Byggeri venter, at der vil komme til at mangle 17.000 personer med en byggefaglig uddannelse i 2027. Flest elektrikere, men skarpt efterfulgt af tømrere og med snedkere på tredjepladsen.  

Omvendt vil bygningsmalere være en af de få faggrupper, hvor der er for mange medarbejdere, hvis den nuværende udvikling fortsætter. 

 

Brug for mange flere kvinder i bygge- og anlægsvirksomhederne
Samlet set er der dog stadig alt for få kvinder i bygge- og anlægsbranchen. De sidste 20 år har kvinderne udgjort mellem 9 og 10 procent af arbejdsstyrken. En andel, der skal øges markant, og Dansk Byggeri har store ambitioner.- Det er en falliterklæring, at vores virksomheder ikke formår at trække flere kvinder ind i branchen. Vores mål er, at andelen af kvinder skal fordobles, så hver femte ansat i bygge- og anlægsvirksomhederne er en kvinde i 2028. Det er et ambitiøst, men ikke urealistisk mål, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.De seneste fem år har der da også været en lille vækst i antallet af kvinder, der er i gang med en erhvervsuddannelse inden for
bygge- og anlæg. Efter en tilbagegang fra 2007 til 2013 er vi næsten tilbage på niveauet fra før finanskrisen.

Kontakt
Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02.

Kontakt

LouisePihl
Underdirektør

Louise Pihl

72160177 lop@danskbyggeri.dk
Læs mere
Loading...
Scroll til top af siden