Billund er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

For tredje gang kan Billund nu kalde sig Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, mens Rødovre for anden gang får titlen som Danmarks mindst erhvervsvenlige kommune. København har til gengæld skruet gevaldigt op for erhvervsvenligheden, men generelt set er det de jyske kommuner, der er bedst til at gøre hverdagen lettere for små og store virksomheder. Det viser Dansk Byggeris nye analyse af kommunernes erhvervsvenlighed 2019.


Af Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk

Genbrugspladserne holder åbent mellem klokken 7 og 17, når virksomhederne har brug for det, virksomhederne betaler ikke den særlige virksomhedsskat dækningsafgiften, sagsbehandling af byggetilladelser er gratis, og kommunen holder dialogmøder med det lokale erhvervsliv mindst en gang om året. Sådan prøver Billund at gøre det nemt at drive virksomhed i netop deres lokalområde, og det gør kommunen så godt, at Billund er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune 2019.

Det viser den årlige analyse fra Dansk Byggeri, der på 23 forskellige parametre måler, hvor meget eller lidt erhvervsvenlige landets 98 kommuner er. Mens Billund er Danmarks mest erhvervsvenlige, så er Rødovre landets mindst erhvervsvenlige. I Rødovre betaler virksomhederne den maksimale dækningsafgift på 10 promille, prisen for at få sagsbehandlet en byggetilladelse er med 811 kroner per time og dermed en af landets højeste, og der holdes sjældent dialogmøder med det lokale erhvervsliv.


Tillykke og øv-pladsen
- Tillykke til Billund, som igennem flere år har gjort en indsats for at være erhvervsvenlig. I Billund er de bevidste om, at hvis de gør hverdagen så nem som mulig for det lokale erhvervsliv, så gør de det også nemmere for virksomhederne at skabe flere arbejdspladser og vækst i kommunen. Til gengæld er der en del at arbejde med i Rødovre, men hvis der er politisk vilje til det, så er det muligt for kommunen at skrue op for erhvervsvenligheden og overlade den kedelige titel til en anden kommune i 2020, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Også i 2015 var Rødovre Danmarks mindst erhvervsvenlige kommune, mens Billund også i 2014 og 2017 løb med førstepladsen.

 

Tager væksten for givet
Generelt set er de jyske kommuner mest erhvervsvenlige, mens kommunerne i hovedstadsområdet er langt mindre erhvervsvenlige.

- Der er stor forskel på, hvor meget der bliver gjort fra kommunernes side øst og vest for Storebælt for at imødekomme virksomhederne. I Jylland skal de kæmpe lidt mere for at være attraktive, så de gør sig umage, mens nogle af kommunerne på Sjælland, og særligt i hovedstadsområdet, tager væksten og virksomhederne for givet, og derfor bliver der heller ikke gjort det store for at gøre det nemmere at drive virksomhed. De lukrerer på deres beliggenhed – i hvert fald når det gælder erhvervsvenligheden, siger Lars Storr-Hansen.

Midt- og Vestjylland i top
I Midt- og Vestjylland har de flest erhvervsvenlige kommuner. Holstebro, Skive, Struer, Viborg og Herning, ligger alle i top 15. Til gengæld er kommunerne i hovedstadsområdet de mindst erhvervsvenlige. Rødovre, Glostrup, Albertslund, Ishøj, Tårnby, Hvidovre og Dragør ligger alle på listen over Danmarks ti mindst erhvervsvenlige kommuner i Danmark.

- Det er ikke på grund af kommunerne erhvervsservice, men snare på trods af den manglende erhvervsvenlighed, at virksomhederne i denne del af landet klarer sig godt. Men måske er der nye toner på vej. I hvert fald overrasker København og Ballerup meget positivt i år, siger Lars Storr-Hansen.

Gør sig umage

Normalt ligger kommunerne i hovedstadsområdet i den mindre erhvervsvenlige halvdel med flest kommuner helt i bunden af ranglisten. Men i år er Ballerup hoppet hele 37 pladser frem på listen fra nummer 51 i 2018 til nummer 14 i år. Og København er sprunget 34 pladser frem fra nummer 86 i 2018 til nummer 52 i år. 

- Det er meget positivt, at vi nu ser, at kommuner som Ballerup og ikke mindst København skruer op for erhvervsvenligheden. København er fx begyndt at sagsbehandle byggetilladelser uden beregning, og de har hævet grænsen for, hvornår de beder virksomheder stille med en bankgaranti, så de først vurderer om det er nødvendigt ved opgaver til over en million kroner eller mere. Det er sådan nogle ting, som giver virksomheder mindre papirarbejde, færre udgifter og ikke mindst sparer dem en masse tid, som de kan bruge på det daglige arbejde i virksomheden i stedet for, siger Lars Storr-Hansen.Forsæt det gode arbejde

Dansk Byggeri håber, at flere kommuner i hovedstadsområdet vil gøre som København og Ballerup.

- Nu kan både Ballerup og København se, at det faktisk betaler sig at gøre sig umage, så jeg håber meget, at de fortsætter det gode arbejde og arbejder sig frem mod den erhvervsvenlige top, som i dag er domineret af jyske kommuner. Og det kan forhåbentlig også inspirere andre kommuner i hovedstadsområdet til at gøre det samme, siger Lars Storr-Hansen.

Markante hop

En kommune, som allerede har arbejdet sig frem mod toppen, er Fredensborg Kommune i Nordsjælland, som er sprunget 58 pladser frem på listen og dermed er dette års højdespringer. Kommunen er gået fra at være en af landets mindst erhvervsvenlige på plads nummer 97 til nu at ligge i den mest erhvervsvenlige halvdel af landets kommuner på plads nummer 39.

I Nordsjælland ligger også dette års styrdykker, nemlig Gribskov Kommune, som er faldet hele 54 pladser ned af ranglisten fra plads nummer 19 i 2018 til plads nummer 73 i år.

- Hvis man ikke hele tiden sørger for at justere den service, man som kommune tilbyder virksomhederne, så kan det hurtigt gå den forkerte vej. Arbejder man til gengæld på sagen, så giver det også flotte resultater som i Fredensborg, siger Lars Storr-Hansen. 

Se ranglisten på side ni og læs hele analysen om kommunernes erhvervsvenlighed 2019 her
Se ranglisten inddelt efter regioner her
Se de enkelte nøgletal for din kommune her


Kontakt
Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02.
Loading...
Scroll til top af siden