Danskernes appetit på sommerhuse stiger

Danskernes appetit på sommerhuse stiger

Antallet af sommerhushandler er på syv år steget med 113 procent, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri. Nye lånemuligheder og stigende friværdier har givet flere danskere mod på at købe sommerhus, men det har også fået priserne til at stige. Særligt sommerhusene i Nordsjælland og i Vest- og Sydsjælland har skiftet ejer, mens sommerhusene langs den jyske vestkyst og i Nordjylland generelt har lange liggetider.

Af Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk
Uanset om sommerhuset er omgivet af sand og vand eller lyng og fyrretræer, så har flere danskere haft både lyst og luft i budgettet til at købe sommerhus. I 2011 var antallet af sommerhushandler helt nede på 3.512. I 2018 var det tal steget til 7.491. Det er en stigning på 113 procent på syv år. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.

- Vi er nu tilbage på samme høje niveau, som da antallet af handler toppede tilbage i 2005. Lave renter og muligheden for at købe sommerhus med en realkreditbelåning på op til 75 procent af prisen frem for dyre banklån har, ud over den generelle positive udvikling i økonomien, givet langt flere danskere råd til at købe et sommerhus. Lykken er at eje sit eget sommerhus, synes flere danskere at tænke, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Jacob Hangaard.Færre sommerhuse til salg
Det stigende antal sommerhushandler har betydet, at der særligt i løbet af de sidste tre år har været færre sommerhuse til salg. Siden 2. kvartal 2016 og frem til 2. kvartal 2019 er antallet af sommerhuse med et til-salg-skilt på grunden faldet fra cirka 13.000 til cirka 11.000.

- Når vi først har sat underskriften på købskontrakten, så beholder vi typisk sommerhuset i mange år, og derfor er det helt naturligt, at udbuddet af sommerhuse falder efter en del år med mange handler, siger Jacob Hangaard.Flest handler på Sjælland
Med 2.295 afsluttede handler er Vest- og Sydsjælland det sted i Danmark, hvor flest sommerhuse i perioden 1. april 2018 til 1. april 2019 har skiftet ejer. Der handles også mange sommerhuse i Nordsjælland og i Nordjylland, hvor der fra 1. april 2018 til 1. april 2019 blev afsluttet henholdsvis 1.367 og 1.143 sommerhushandler. Færrest handler blev afsluttet i Østsjælland og på Bornholm, hvor kun lidt over hundrede sommerhuse blev solgt i perioden.

- Forskellen i antallet hænger sammen med, at der nogle steder er flere sommerhuse end andre steder. Men efterspørgslen har stor betydning for liggetiderne og dermed også antallet af handler. Der findes fx mange sommerhuse i Nordjylland, men høje liggetider gør, at der handles færre sommerhuse. Og så spiller prisen også ind.

I Vest- og Sydsjælland har sommerhusene stadig et prisleje, hvor flere kan være med, mens priserne i Nordsjælland er så høje, at det er en mindre gruppe, der har midlerne til at være med her, siger Jacob Hangaard, Dansk Byggeri. I Nordjylland er de gennemsnitlige liggetider flere steder mellem 300 og 500 dage. De lange liggetider påvirker også antallet af handler negativt langs den jyske vestkyst, hvor den gennemsnitlige liggetid i flere kommuner ligesom i Nordjylland ligger mellem 300 og 500 dage.Priserne stiger
Mens prisen på parcelhuse og lejligheder de senere år har været stigende, så har priserne på sommerhuse ligget stille. Først fra 2017 og frem var der på landsplan generelle prisstigninger, og det seneste år er priserne steget i næsten hele landet. På Østsjælland, hvor der er relativt få sommerhuse, er priserne steget med hele 20 procent.

Herefter har prisstigningerne det seneste år generelt været størst i Østjylland, Nordsjælland og Vest- og Sydsjælland, hvor prisen er steget med henholdsvis ni procent, fem procent og fire procent, mens den er steget med knap tre procent i Vestjylland, og prisen er faldet med knap en procent i Nordjylland.

- Den større interesse har uden tvivl fået priserne til at stige, ligesom det også presser prisen op, når udbuddet falder, siger Jacob Hangaard.

Dyreste og billigste kvadratmeter
Blandt de mest populære sommerhus– kommuner bliver de dyreste kvadratmetre bliver handlet i Gribskov, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris det seneste år har ligget på cirka 21.700 kroner, mens de billigste kvadratmetre findes på Lolland til i gennemsnit 8.968 kroner. - Det er nogle gevaldige forskelle, men ligesom det er med vores helårsboliger, så har beliggenheden stor betydning for den pris, sommerhuset kan sælges til, siger Jacob Hangaard.

Han forudser, at de nuværende priser godt kan bære at komme lidt højere op, mens antallet af handler har toppet, men forsat vil ligge på et højt niveau. - Danskerne har generelt set en robust privatøkonomi med både luft og store opsparinger, så selvom der skulle komme en mindre opbremsning i den generelle økonomiske vækst, så vil vi næppe se store prisfald eller at markedet går i stå. Danskerne vil også i de kommende år have stor appetit på sommerhuslivet, siger Jacob Hangaard, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

Læs analysen om sommerhusmarkedet her

For yderligere information

JacobHangaard
Konsulent

Jacob Hangaard

72160275 jha@danskbyggeri.dk
Læs mere
AnetteSørensen
Chefkonsulent

Anette Sørensen

72160213 ans@danskbyggeri.dk
Læs mere
Loading...
Scroll til top af siden