Københavnerne bor dyrt og småt, jyderne bor stort og flot

Københavnerne bor dyrt og småt,  jyderne bor stort og flot

Mens danskerne i gennemsnit bor på 52,5 kvadratmeter per person, så må københavnerne nøjes med 40 kvadratmeter. Beboerne på Samsø kan til gengæld brede sig på i gennemsnit 74,5 m² per person. Antallet af kvadratmeter varierer alt efter, hvor i landet vi bor, viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Af Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk

 

Fortæl mig dit postnummer, og jeg skal fortælle dig, hvor mange kvadratmeter du bor på.

 

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at hver dansker i gennemsnit bor på 52,5 m² men at der er stor forskel på, hvor mange kvadratmeter danskerne har til rådighed. I København og i omegnskommunerne bor danskerne på færrest kvadratmeter. Fx 40,1 m² i København, 41 m² i Hvidovre og 43 m² i Tårnby.

 

I Jylland er der til gengæld plads til noget større armbevægelser. Fx i den jyske hovedstad Aarhus har hver indbygger i gennemsnit 45,8 m², i Thisted 63,5 m² og i Tønder 64,8 m².

 

- Kort sagt kan man sige, at københavnerne bor dyrt og småt, mens jyderne bor stort og flot. Antallet af kvadratmeter per person hænger sammen med efterspørgslen på boliger i lokalområdet. En større efterspørgsel presser kvadratmeterprisen op, og det sætter en grænse for, hvor stor en bolig, man har råd til at købe. Og så har husstandsindkomsten, den gennemsnitlige familiestørrelse i de enkelte kommuner samt til- og fraflytninger mellem kommunerne også betydning. Hver måned kommer der i gennemsnit 800 til 900 nye indbyggere til København, men antallet af nye boliger følger ikke med. Det presser prisen op og antallet af kvadratmeter pr. indbygger ned, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

 

Øboerne derimod har flest kvadratmeter til rådighed. På fx Samsø har beboerne i gennemsnit 74,5 m² per person, på Ærø 73,3 m² og på Læsø 72,3 m².

 

København er for sent ude

I perioden 2010-2019 er indbyggertallet i København vokset med 95.000, mens Aarhus som Danmarks næststørste by er vokset med cirka 39.300 indbyggere.

 

- I Aarhus og i andre storbyer som Odense og Aalborg har man i langt højere grad formået at bygge de nødvendige boliger i samme tempo, som antallet af indbyggere er steget, mens København er kommet alt for sent ud af starthullerne, siger Jacob Hangaard.

 

Hvis antallet af boliger i København skulle have fulgt den samme procentvise vækst som kommunens befolkning, skulle stigningen have været på 52.000 boliger i stedet for de cirka 24.000 boliger, kommunen er vokset med i perioden 2010-2019.

 

- Der burde lidt firkantet sagt i løbet af de seneste ni år have været bygget op imod 28.000 flere boliger i København, og netop det afspejler sig også i boligpriserne, siger Jacob Hangaard.

 

 

Flere unge og ældre presser prisen op

I København og på Frederiksberg ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris på mellem 40.000 og 45.000 kroner, hvilket svarer til, at en 90 m² stor lejlighed i dag koster mellem 3,6 og 4,1 millioner kroner.

 

- Selvom prisen på ejerlejligheder i 2012 lå på samme niveau i Aarhus og København, så koster en 90 m² stor lejlighed i dag næsten 850.000 kroner mere i København end i Aarhus. Når der bliver rift om boligerne, så stiger prisen automatisk, og det giver et stort pres på boligmarkedet i hovedstaden, siger Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

 

 

Det er særligt antallet af unge, der er steget i hovedstaden.

 

- Det har fået efterspørgslen og prisen på særligt de mindre boliger til at stige, fordi der ikke er nok af dem. Der er i de sidste mange år blevet bygget mange store familieboliger, og sammenlægninger af især andelslejligheder har også fået antallet af små boliger til at falde, forklarer Jacob Hangaard.

 

Mens boligpriserne i hovedstadsområdet på særligt lejligheder er steget, er antallet af kvadratmeter per person faldet. I København er det gennemsnitlige boligareal per person faldet med 2,1 m² i perioden 2010 til 2019, samtidig med at det på landsplan er steget med knap en kvadratmeter.

 

- Mens jyderne siden 2010 har fået lidt mere plads, så har indbyggerne i Storkøbenhavn fået både dyrere boliger og færre kvadratmeter. Der er ofte en sammenhæng mellem væksten i befolkningen og antallet af kvadratmeter per person. Der, hvor væksten i befolkningen er svag eller negativ, stiger det gennemsnitlige antal kvadratmeter per person. Her er det vigtigt, at man sørger for at rive nogle af de ældre boliger ned, efterhånden som de bliver tomme og nedslidte, så de ikke står og skæmmer lokalområdet. I de større byer er det til gengæld vigtigt at få bygget nye boliger i takt med, at der hver måned kommer nye indbyggere til, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

 

Se hvor mange kvadratmeter hver person i gennemsnit har til rådighed i din kommune her

Læs analysen "Befolkningstilvækst og presset boligmarked giver københavnerne færrest kvadratmeter" her.

 

Kontakt

Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02. 

Loading...
Scroll til top af siden