Kvinde, bliv tømrer i stedet for frisør

Kvinde, bliv tømrer i stedet for frisør

Erhvervsuddannelserne har traditionelt været meget kønsopdelte, men nye tal viser, at flere unge kvinder nu så småt er begyndt at vælge bygge- og anlægsbranchen til. Det er der god fornuft i, mener Dansk Byggeri, for udsigten til job er langt bedre i mange af de typiske mandefag.

Af pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk

 

Skal Emma og Sofie uddanne sig til frisør og klinikassistent? Eller skal de hellere blive murer og tømrer? Det skal pigerne naturligvis selv bestemme, men svaret er ikke længere så oplagt, som det har været. Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at kønsfordelingen på stadig flere uddannelser inden for bygge- og anlægsområdet er under forandring. - Der sker noget nu. Tidligere har vi set kvinderne indtage malerfaget og på det seneste også snedkerfaget, men netop nu ser vi betydelig flere kvinder på uddannelserne inden for alle de større fagområder i bygge- og anlægsbranchen. Nogle steder sker stigningerne ganske vist fra et lavt niveau, men det er så markant, at det ikke er til at overse, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri. Antallet af kvinder, som har indgået en praktikaftale inden for bygge- og anlægsbranchen, er fra 2017 til 2018 steget med hele 18,5 procent.


Flere kvinder på næsten alle hylder
Malerfaget er stadig det fag inden for bygge- og anlægsbranchen, der har den højeste andel af kvinder. Faktisk udgør kvinderne i dag hele 55 procent af eleverne på maleruddannelsen. Men der er også sket en markant udvikling inden for snedkerfaget, hvor henholdsvis 14 og 19 procent af eleverne på uddannelserne til bygningssnedker og maskinsnedker i dag er kvinder. - Det kræver selvfølgelig en del mod at være blandt de første kvinder på en uddannelse. Men lige så snart du ikke længere er den eneste kvinde på holdet eller i den virksomhed, hvor du skal i praktik, bliver det noget helt andet. Derfor glæder det os meget, at der nu også så småt ser ud til at være et tøbrud på vej for kvinderne på tømrer- og mureruddannelserne, siger Louise Pihl. Antallet af kvinder, der indgik praktikaftale på tømreruddannelsen, steg fra 2017 til 2018 med 33 procent, mens andelen på mureruddannelsen steg med 13 procent.
Antal indgåede virksomhedspraktikaftaler med kvinder i udvalgte B&A-uddannelser, 2017 og 2018


Kilde: Undervisningsministeriet og Dansk Byggeri


Se hvor der er udsigt til job
Det er en kendt sag, at der bliver mangel på faglærte de kommende år. Alene på bygge- og anlægsområdet vil der mangle ca. 17.000 faglærte om ti år. Men der er store forskelle mellem de enkelte brancher og fag. Derfor har Dansk Byggeri set på, hvor manglen på medarbejdere bliver størst og sammenstillet tallene med, hvordan kønsfordelingen er inden for de pågældende fag. - I disse år uddanner vi eksempelvis for mange frisører og tandklinikassistenter, som er typiske kvindefag, mens vi uddanner alt for få tømrere og elektrikere, som er typiske mandefag. Dermed siger jeg ikke, at det er ligegyldigt for den enkelte unge kvinde, om hun vælger frisør- eller tømreruddannelsen. Men det er altid værd at se på, hvor jobmulighederne er størst, påpeger Louise Pihl. I 2028 vil der eksempelvis mangle næsten 6.600 tømrere og 1.300 bygningssnedkere, mens der vil være op mod 2.000 tandklinikassistenter og ca. 1.400 frisører for meget, hvis vi fortsat uddanner, som vi gør i dag. De klassiske mandefag vil tilsammen mangle ca. 34.000 medarbejdere om ti år, mens der vil være udsigt til arbejdsløshed inden for flere af de mest kvindedominerede fag.
Flere kvindelige kolleger og højere løn
Hvis flere kvinder fremover vælger de klassiske mandefag inden for bygge- og anlægsbranchen til, vil det ikke alene være godt for samfundsøkonomien – det vil også være godt for ligestillingen og mangfoldigheden på arbejdspladserne. Lige som det i mange tilfælde vil løfte kvindernes lønninger. - Det er jo sådan, at lønnen inden for de klassiske mandefag er betydeligt højere, end lønnen er inden for de klassiske kvindefag. Forskellen kan være på mange tusind kroner om måneden. Det, tror jeg godt, kan få de unge kvinder til at tænke sig om en ekstra gang. Især hvis de samtidig oplever, at det bliver mere almindeligt og alment accepteret, at kvinder vælger den vej, og de derfor møder flere kvindelige kolleger, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri. Hun minder desuden om, at det inden for bygge- og anlægsbranchen er forholdsvis let af få en praktikplads. Antallet af kvindelige elever i skolepraktik faldt med 26 procent fra 2017 til 2018, selv om kvinderne – endnu – ofte vælger de mest populære uddannelser som fx maler og møbelsnedker, hvor der også er mest rift om praktikpladserne.


Kontakt:
Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02.


Loading...
Scroll til top af siden