Vent op til 141 dage på en byggetilladelse

Vent op til 141 dage på en byggetilladelse

Postnummeret afgør, hvor længe borgere og virksomheder skal vente på at få lov til at gå i gang med at bygge parcelhuset, lagerhallen eller kontorbygningen. I Vallensbæk tager det i gennemsnit fem dage for kommunen at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i Dragør tager 141 dage, viser en ny opgørelse. Papirarbejdet bør ikke tage mere end 14 dage, mener Dansk Byggeri, der opfordrer kommunerne til at rubbe neglene

Af Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk

Hvis du vil bygge et parcelhus eller en ny kontorbygning i Dragør, så tager det i gennemsnit 141 dage, inden kommunen har sagsbehandlet byggetilladelsen, og håndværkeren kan komme i gang med at støbe fundamentet og lægge de første mursten. Hvis du derimod skal bygge i Vallensbæk, så er papirarbejdet klaret på i gennemsnit fem dage.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor lang tid det i gennemsnit tager for kommunerne at sagsbehandle en byggetilladelse.

- I rigtig mange kommuner kræver det en god portion tålmodighed at få grønt lys til at bygge. Det er jo fuldstændig uforståeligt, hvordan det fx i gennemsnit kan tage 141 dage at sagsbehandle en byggesag i Dragør, 133 dage i Svendborg og 101 dage i Hvidovre, mens det samme papirarbejde i Vallensbæk kan klares på fem dage. Byggeloven er den samme i hele landet, så kommunerne burde kunne klare sagsbehandlingen på nogenlunde samme tid. Forskellen på store og små byggerier eller lokalplaner kan ikke forklare de store forskelle. Nogen steder er ventetiden simpelthen bare uacceptabel lang, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.Ingen undskyldning
Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen. - Derfor er mangelfulde ansøgninger heller ikke en undskyldning for de lange ventetider. Det burde ikke tage mere end 14 dage i gennemsnit at sagsbehandle en byggetilladelse, siger Torben Liborius.

Højst 14 dage
Kun fire kommuner kan sagsbehandle byggetilladelser på i gennemsnit 14 dage eller mindre, mens det i 94 kommuner tager mellem 15 og 141 dage. Regeringen og KL har indgået en servicemålsaftale, der siger, at sagsbehandlingen bør kunne klare på mellem 40 og 60 dage afhængig af bygningstype. For alle fem typer af byggerier gælder, at mindst 38 og op til 55 kommuner sprænger aftalens frister.- Det er nedslående, at kun fire kommuner kan leve op til det ambitiøse mål på 14 dage. Men at så stor en andel ligger over servicemålsaftalen er meget skuffende. Jeg må bare konstatere, at der er en del kommuner, som bør se på deres arbejdsgange og kort sagt rubbe neglene, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius.

Ventetiden stiger
Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse var for alle landets kommuner i 2017 på 36 dage. I 2018 er ventetiden steget til 46 dage i gennemsnit, viser Dansk Byggeris tal.

- Det er et tydeligt tegn på, at det i alt for mange kommuner går den forkerte vej med ventetiden. Kommunerne er med til at forsinke byggerierne allerede inden første spadestik er taget, og det er uhensigtsmæssigt, siger Torben Liborius.

Han opfordrer kommuner med en lang sagsbehandlingstid til at hente inspiration i andre kommuner.

- Når Vallensbæk, Syddjurs, Thisted og Fanø alle kan klare det under 14 dage, så er der jo rig mulighed for at lære af dem, der har knækket koden. Resultaterne viser, at det giver god mening at lade private virksomheder specialisere sig i særligt de komplicerede byggerier, hvor kommunerne mangler erfaring. Det kan forhåbentlig være med til at skære noget af ventetiden, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Læs analysen af ventetiden på en byggetilladelse her

FAKTA OM OPGØRELSEN

- Hvis en privatperson vil bygge et hus, eller en virksomhed vil udvide fabrikken, kræver det en byggetilladelse fra kommunen.

- Sagsbehandlingstiderne viser antallet af dage, det i gennemsnit tager at få behandlet en sag fra den dato, hvor en fyldestgørende ansøgning er modtaget, til der er givet tilladelse eller afslag. Weekender og helligdage indgår i opgørelsen af antallet af sagsbehandlingsdage.

- De gennemsnitlige nettosagsbehandlingstider er opgjort som et vægtet gennemsnit af simple konstruktioner, enfamilieshuse, industri- og lagerbygninger samt etagebyggeri for erhverv og boliger.

- Sagsbehandlingstiderne er for kalenderåret 2018. 

Se hvor langt tid de enkelte kommuner er om at sagsbehandle en byggetilladelse her

Kontakt: Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette
nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02.

Loading...
Scroll til top af siden