Timeprisen på byggetilladelser hopper op og ned

Timeprisen på byggetilladelser hopper op og ned

I Hørsholm koster det i gennemsnit 937 kroner per time, kommunen bruger på at sagsbehandle din byggetilladelse, mens det i Middelfart kun koster 300 kroner i gennemsnit i timen. I Rebild og Thisted laver kommunerne byggetilladelsen gratis. En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser store forskelle på den timepris, som kommunerne opkræver

Af: Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk

 

Uanset om du skal bygge en ny lagerhal eller et nyt parcelhus, så har 22 kommuner gjort det gratis at få en byggetilladelse. Derimod koster det i gennemsnit 937 kroner per påbegyndt arbejdstime i Hørsholm, mens Middelfart Kommune leverer den samme service til i gennemsnit 300 kroner per time.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri over de gennemsnitlige timepriser, som kommunerne opkræver, når en virksomhed eller en borger søger om en byggetilladelse til enfamilieshuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri.

- Det særlige ved den pris, borgere og virksomheder betaler for sagsbehandlingen af byggesager, er, at kommunen ikke må tjene penge på sagsbehandlingen - kun omkostningerne må dækkes. De må kort sagt ikke sende en regning, der er større end de udgifter, de har. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at der er en forskel i timeprisen på over 600 kroner. Selvom der kan være mindre forskelle på sagsbehandlernes løn, husleje og det, at nogle kommuner finansierer en del af arbejdet over skatterne, så virker de høje timepriser i nogle kommuner påfaldende, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

 

Max 600 kr.

Dansk Byggeri mener ikke, at timeprisen bør overstige 600 kroner.  

- Der skal være en rimelighed i, hvor høj en timepris kommunerne kan tillade sig at tage. Hørsholm er desværre ikke ene om at have en høj timepris. Også kommuner som fx Allerød, Brønderslev, Rødovre, Esbjerg og flere andre bør se en ekstra gang på deres pris. Disse kommuner skal være ekstra opmærksomme på, hvordan sagsbehandlingen forløber, når timeprisen er så høj, siger Torben Liborius. 

I alt har 43 kommuner en timepris på mere end 600 kroner.

- For dem der søger om en byggetilladelse, er det vigtige, hvornår tilladelsen er klar, og at den endelige pris er rimelig. Uanset størrelsen på timeprisen, så bør prisen for en byggetilladelse til ukomplicerede konstruktioner som fx et parcelhus maksimalt ligge på 6.000 kroner - men gerne mindre. Hvis man har en meget høj timepris, men kan behandle sagerne på den halve tid, så er det i og for sig også i orden, men det vil overraske mig meget, hvis det var tilfældet, siger Torben Liborius.

 

Timepris giver gennemsigtighed

Tidligere var der stor forskel på, hvordan kommunerne regnede prisen på en byggetilladelse ud. Nogle tog et fast gebyr, andre tog en fast pris per kvadratmeter, mens en mindre gruppe tog en fast pris per kubikmeter eller sagsbehandlede efter en fast timepris.

- Generelt tror jeg, at vi er landet det rigtige sted med at langt de fleste har en fast timepris. Det har givet en gennemsigtighed, hvor det er blevet synligt, hvad den borger eller virksomhed, som skal bygge, får for pengene, og det har også givet kommunerne lejlighed til at se på deres processer med nye øjne, siger Torben Liborius.

 

Gratis i 22 kommuner

I alt afregner 67 kommuner efter en fast timepris, fire kommuner har en fast enhedspris på en byggetilladelse, og fem kommuner opkræver kun delvist gebyr, mens 22 kommuner har valgt at udstede byggetilladelser uden beregning.

Det gælder Rebild, Thisted, Skive, Viborg, Hedensted, Billund, Haderslev, Sønderborg, Faaborg, Midtfyn, Ærø, Odense, Nyborg, Nordfyns, Stevns, Lejre, Slagelse, Ringsted, Frederikssund, Helsingør, Ballerup, Hvidovre og København.

- Det er en fin gestus, som signalerer, at de med åbne arme siger velkommen til dem, som vil bygge og dermed investere i deres kommune. Men det er ikke et mål i sig selv at gøre det gratis. Så længe kommunen ikke tjener penge på byggetilladelserne, og sagsbehandlingen forløber let og glidende, så er det helt i orden, at det koster noget. Og det er vigtigt at have for øje, at det ikke kun er prisen, men også ventetiden, der er afgørende for både virksomheder og borgere, som skal i gang med at bygge. Der er ikke sparet ret meget ved en gratis byggetilladelse, hvis man skal vente i hele eller halve år på den, siger Torben Liborius.

 

Gratis kan være billigst

Og derudover er langt de fleste ansøgninger om byggetilladelser, som kommunerne behandler, ukomplicerede sager.

- Så flere kommuner har fundet ud af, at al den administration, der er forbundet med at udregne timer, lave en regning, opkræve pengene osv., koster det samme og i nogle tilfælde endda mere end at sagsbehandle ansøgningen til eksempelvis carporte og små tilbygninger, og derfor kan de lige så godt droppe det administrative bøvl og gøre den service gratis, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

 

Se her hvad timeprisen er i din kommune

Læs analysen om byggesagsgebyrer her

 

Kontakt: Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette
nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02.

Loading...
Scroll til top af siden