Ventetiden på en byggetilladelse stiger

Ventetiden på en byggetilladelse stiger

Dit postnummer afgør, om du skal vente fem dage eller over 100 dage på at få grønt lys til at bygge et nyt hus, en ny garage eller en ny lagerhal, viser en ny analyse. Papirarbejdet bør kunne klares på i gennemsnit to uger, mener Dansk Byggeri. Men det kan kun tre kommuner leve op til, og den gennemsnitlige ventetid på at få sagsbehandlet en byggetilladelse er på to år steget fra 36 dage til 50 dage.

Af Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk

Mens Vallensbæk Kommune kan sagsbehandle en byggetilladelse på i gennemsnit fem dage, så tager det i gennemsnit 104 dage i Fredensborg.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor lang tid en borger eller en virksomhed skal vente på at få grønt lys til at gå i gang med byggeriet af fx et nyt parcelhus eller en ny kontorbygning til virksomheden.

- En sagsbehandlingstid på over 100 dage er kort sagt alt for lang tid og helt uacceptabel. Det bør ikke tage mere end i gennemsnit 14 dage. Det mål burde alle landets kommuner arbejde efter, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

 

Længere ventetid

Men kun Vallensbæk, Thisted og Haderslev kan leve op til den målsætning. Samtidig er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i kommunerne i løbet af de sidste to år steget fra 36 dage til 50 dage. 

- En del af forklaringen er selvfølgelig, at der er travlt i byggebranchen og nye byggerier hele tiden skyder op, men ligesom i alle andre virksomheder, så må kommunerne mande op og sørge for, at afdelingen kan følge med efterspørgslen. Det er ganske enkelt for dårligt, at 40 kommuner i gennemsnit bruger mindst 50 dage på at sagsbehandle en byggetilladelse, siger Torben Liborius.

 

Ingen konkurrenter

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen.

Derfor er mangelfulde ansøgninger heller ikke en undskyldning for de lange ventetider, mener Dansk Byggeri.

- Havde det været en privat virksomhed, der opererede med så lange ventetider, var kunderne bare gået over til konkurrenten. Når det gælder byggetilladelser er problemet bare, at kunderne ikke kan gå et andet sted hen. Netop derfor har kommunerne også en særlig forpligtigelse i forhold til at levere en god og effektiv service, siger Torben Liborius.

 

Flere årsager til ventetid

Der er dog flere ting, der har udfordret kommunerne i at levere en hurtig sagsbehandling. 

- Overgangen til det nye bygningsreglement BR18 har nogle kommuner oplevet besværlig, fordi de skal sagsbehandle efter nye retningslinjer. Samtidig har kommunerne fået en stor stak byggeansøgninger i den sidste del af 2019, fordi nogle ansøgere følte sig mere trygge ved at søge efter de gamle regler. En tredje årsag er, at inden længe skal dele af byggesagsbehandlingen varetages af certificerede private virksomheder, som er begyndt at ansætte medarbejdere, og det har betydet, at flere kommuner melder om mangel på medarbejdere, siger Torben Liborius. 

Dansk Byggeri anerkender, at kommunerne har en del at slås med.

- Men ventetiden er stadig alt for lang i alt for mange kommuner, så man bør se kritisk på sine arbejdsgange, konstaterer han.

Ifølge servicemålsaftalen mellem KL og regeringen skal kommunerne kunne sagsbehandle mindre komplicerede byggesager på 40 dage og mere komplicerede byggerier på 50-60 dage.

- Her har man sat barren så lavt, så alle burde kunne gå over, men heller ikke de servicemål kan alle kommunerne overholde, konstaterer Torben Liborius, Dansk Byggeri.Jylland vs Sjælland

Det er særligt i hovedstadskommunerne og i Nordsjælland, at borgere og virksomheder, der vil bygge, skal have en god portion tålmodighed, inden de kan stikke spaden i jorden og komme i gang med byggeriet. Her er den gennemsnitlige ventetid lige omkring to måneder.

I Sydjylland derimod er den gennemsnitlige ventetid under en måned.

- Når vi ser på, hvor erhvervsvenlige landets 98 kommuner er, så er kommunerne i Jylland generelt mere erhvervsvenlige. I hovedstadsområdet lukrerer de på deres beliggenhed og gør sig derfor ikke ligeså umage i forhold til at imødekomme virksomhederne. Det samme gør sig desværre også gældende, når de handler om sagsbehandlingen af byggetilladelser, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

Ni ud af de ti langsomste kommuner ligger netop i Nordsjælland og omkring hovedstadsområdet, nemlig Fredensborg, Hvidovre, Dragør, Helsingør, Roskilde, Tårnby, Brøndby, Greve og København.

- Lange ventetider sætter en bremse på væksten, det koster på virksomhedernes bundlinje, og det rammer også almindelige borgere. Det burde også være i kommunernes interesse at have tilfredse borgere og skabe vækst og lokale arbejdspladser, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. 

 

Se hvor lang tid de enkelte kommuner er om at sagsbehandle en byggetilladelse her

Læs analysen om ventetiden på en byggetilladelse her

 

Kontakt:

Barometer udgives af Dansk Byggeri. Henvendelser angående analyser eller andet i dette nyhedsbrev kan rettes til pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02. 

  • Fakta om opgørelsen

    - Hvis en privatperson vil bygge et hus, eller en virksomhed vil udvide fabrikken, kræver det en byggetilladelse fra kommunen.

    - Sagsbehandlingstiderne viser antallet af dage, det i gennemsnit tager at få behandlet en sag fra den dato, hvor en fyldestgørende ansøgning er modtaget, til der er givet tilladelse eller afslag. Weekender og helligdage indgår i opgørelsen af antallet af sagsbehandlingsdage.

    - De gennemsnitlige nettosagsbehandlingstider er opgjort som et vægtet gennemsnit af simple konstruktioner, enfamilieshuse, industri- og lagerbygninger samt etagebyggeri for erhverv og boliger.

    - Sagsbehandlingstiderne er for kalenderåret 2019

For yderligere information

TorbenLiborius
Erhvervspolitisk direktør

Torben Liborius

72160106 tli@danskbyggeri.dk
Læs mere
Loading...
Scroll til top af siden