Bæredygtige byer og lokalsamfund

Alt for mange mennesker lever i fattigdom. Små og store samfund skal gøres sikre og bæredygtige, blandt andet med adgang til gode og billige boliger og færre slum- og ghettoområder. Dansk Byggeris medlemmer producerer solide og energivenlige boliger og medvirker til at skabe grønne fremkommelige byer med offentlig transport.

 • Bæredygtigt byggeri er sund fornuft

  Man skal lede længe efter ulemperne ved at bygge bæredygtigt – for de er der faktisk slet ikke. Sådan lyder det fra Henrik Staun fra Lund & Staun A/S, der har opført det DGNB-certificerede byggeri Børnehaven Karolinelund i Aalborg i platinkategorien.

  - På mit femte år med bæredygtigt byggeri leder jeg stadigvæk efter ulemperne og jeg kan simpelthen ikke finde dem. Det kan godt være, at byggeriet er tre procent dyrere til at starte med, men over 5-10 år vender kurven, og det ender med at blive et billigere hus. Til gengæld er tilfredsheden stor fra dag et, siger Henrik Staun.

  Virksomheden gør alt for at tænke bæredygtighed ind – også i de konventionelle byggerier og renoveringer, som virksomheden laver. Her kan affald blandt andet være en vigtig faktor.

  - Ni ud af ti virksomheder bestiller i slutfasen af et byggeri en stor container og kommer alt affald deri, og den koster 8-10.000 kr. at tømme. Hvis man tænker bæredygtighed ind, indretter sin byggeplads fornuftigt og sætter forskellige containere op til at sortere sit affald i, så kan man komme af med det til en fjerdedel af prisen, forklarer Henrik Staun.

  Bæredygtighed behøver ifølge ham altså ikke at være så omfattende. På den lange bane er det fx også bæredygtigt at tænke over, hvordan man gør det mere attraktivt at tage cyklen frem for bilen. Det er blandt andet blevet tænkt ind i projektet ved Karolinelund. Her har Lund & Staun sørget for, at cykelstativet står tæt på hoveddøren.

  Et andet sted at starte, når man vil i gang med at bygge bæredygtigt, er i valget af materialer. I børnehaven i Karolinelund er der brugt vedligeholdelsesfrit, FSC-certificeret træ. Derudover er der fokus på god isolering, lavt energiforbrug, socialt indeklima og rengøringsvenlighed. Alt sammen noget, der på den ene eller anden måde bidrager til en mere bæredygtig bygning.

  Det handler også om at plan lægge byggeprojektet i detaljer, inden man går i gang.

  - Der er ikke plads til fejltrin, når man bygger den her slags elitebyggeri. Derudover er der stort fokus på møder og planlægning, inden vi tager det første spadestik. Og det skal man helt sikkert vænne sig til. Men når man gør det sådan, så er der heller ikke så mange smuttere, når man først er i gang med at bygge, siger Henrik Staun.

  - Og med tiden bliver det nemmere. Vi har efterhånden nogle rutiner og nogle naturlige processer, som vi har styr på. Det er bare blevet en naturlig del af vores arbejde.

  Det kan virke svært og uoverskueligt at komme ud af den daglige rutine med at bygge konventionelt, men ifølge Henrik Staun er det bare om at komme i gang.

  – Det gavner os alle sammen, og så er det tilmed en god forretning. For os som virksomhed betyder det mersalg, og for forbrugerne betyder det besparelser på varmeregningen og et bedre hus, der er nemmere at vedligeholde, billigere at renovere og billigere at drive. Derfor er det også bare om at komme med på vognen.

  Spørger man Henrik Staun, efterspørger forbrugerne nemlig tiltag som disse.

  - Jeg mener, at presset kommer helt naturligt fra forbrugerne. De, der ikke kommer med på bæredygtighedsvognen kommer til at stå tilbage på perronen, når toget er kørt. Det er jo ikke en religion, og det er ikke en hippiebevægelse. Det er sund fornuft. Bæredygtighed er kommet for at blive. 

  Læs hele historien om Lund & Staun A/S og deres tanker om bæredygtighed her

 • Miljøsanering af Farum Midtpunkt

  De indledende PCB-målinger på boligbebyggelsen Farum Midtpunkt var nedslående, da de viste alarmerende niveauer af PCB. Enemærke & Petersen fik opgaven med at løfte Danmarks hidtil største fuldskala PCB-saneringsprojekt.

  Én blok blev udvalgt som pilotprojekt – for at se, om projektet overhovedet kunne lade sig gøre. Det kunne det godt, og værdierne blev nedbragt fra 15.000 ng/m3 til 67-100 ng/m3 (max. tilladte værdi er 300 ng/m3).

  Herefter fulgte renoveringen af de øvrige fem boligblokke og i alt 295 lejligheder i Farum Midtpunkt. Boligerne blev renset helt ind til råhuset ved, at indvendige døre, lofter, gulve og køkkener blev fjernet. Derefter blev malede overflader afrenset og alle overflader – gulve, lofter og vægge – som også indeholdt spor af PCB, blev sandblæst og grundigt rengjort.

  Ved at opvarme bygningen til 50 grader i 10 dage for at forcere afgasningen af rest-PCB i konstruktionerne, nåede PCB-værdierne under det tilladte niveau, og genopbygningen af lejlighederne kunne starte. Lejlighederne fik nye gulve, vinduer og døre, blev malet, fik nyt varme- og el-system og nye køkkener, og således blev lejlighederne igen klar til beboerne.

  Læs mere om renoveringen af Farum Midtpunkt her

   

   

 • Dansk Beton vil halvere CO₂-udledningen fra beton i 2030

  Branchefællesskabet Dansk Beton i Dansk Byggeri har sat sig et ambitiøs klimamål sammen med 30 centrale virksomheder i betonbranchen og den øvrige byggebranche i projektet Bæredygtig Beton Initiativ.

  Målet er et 40-50 procent lavere CO₂-aftryk fra betonbyggeri i 2030, uden at der gås på kompromis med kvalitet, komfort og økonomi.

  Læs hele historien om Bæredygtig Beton Initiativet her

Kontakt

Erhvervspolitisk konsulent

Andreas Weidinger

72160104 asw@danskbyggeri.dk
Chefkonsulent

Simon Stig-Gylling

72160267 ssg@danskbyggeri.dk
Direktør

Michael H. Nielsen

72160175 mhn@danskbyggeri.dk
Loading...