Bæredygtige byer og lokalsamfund

Alt for mange mennesker lever i fattigdom. Små og store samfund skal gøres sikre og bæredygtige, blandt andet med adgang til gode og billige boliger og færre slum- og ghettoområder. Dansk Byggeris medlemmer producerer solide og energivenlige boliger og medvirker til at skabe grønne fremkommelige byer med offentlig transport.

 • Bæredygtigt byggeri er sund fornuft

  Lund & Staun A/S har tænkt bæredygtighed ind fra starten i byggeriet af Børnehaven Karolinelund i Aalborg. Virksomheden har god erfaring med at bygge bæredygtigt, og det er noget, der ifølge dem giver særdeles god mening for alle parter.

  Man skal lede længe efter ulemperne ved at bygge bæredygtigt – for de er der faktisk slet ikke. Sådan lyder det fra Henrik Staun fra Lund & Staun A/S, der har opført det DGNB-certificerede byggeri Børnehaven Karolinelund i Aalborg i platinkategorien.

  - På mit femte år med bæredygtigt byggeri leder jeg stadigvæk efter ulemperne og jeg kan simpelthen ikke finde dem. Det kan godt være, at byggeriet er tre procent dyrere til at starte med, men over 5-10 år vender kurven, og det ender med at blive et billigere hus. Til gengæld er tilfredsheden stor fra dag et, siger Henrik Staun.

  Virksomheden gør alt for at tænke bæredygtighed ind – også i de konventionelle byggerier og renoveringer, som virksomheden laver. Her kan affald blandt andet være en vigtig faktor.

  - Ni ud af ti virksomheder bestiller i slutfasen af et byggeri en stor container og kommer alt affald deri, og den koster 8-10.000 kr. at tømme. Hvis man tænker bæredygtighed ind, indretter sin byggeplads fornuftigt og sætter forskellige containere op til at sortere sit affald i, så kan man komme af med det til en fjerdedel af prisen, forklarer Henrik Staun.

  Bæredygtighed behøver ifølge ham altså ikke at være så omfattende. På den lange bane er det fx også bæredygtigt at tænke over, hvordan man gør det mere attraktivt at tage cyklen frem for bilen. Det er blandt andet blevet tænkt ind i projektet ved Karolinelund. Her har Lund & Staun sørget for, at cykelstativet står tæt på hoveddøren.

  Et andet sted at starte, når man vil i gang med at bygge bæredygtigt, er i valget af materialer. I børnehaven i Karolinelund er der brugt vedligeholdelsesfrit, FSC-certificeret træ. Derudover er der fokus på god isolering, lavt energiforbrug, socialt indeklima og rengøringsvenlighed. Alt sammen noget, der på den ene eller anden måde bidrager til en mere bæredygtig bygning.

  Det handler også om at plan lægge byggeprojektet i detaljer, inden man går i gang.

  - Der er ikke plads til fejltrin, når man bygger den her slags elitebyggeri. Derudover er der stort fokus på møder og planlægning, inden vi tager det første spadestik. Og det skal man helt sikkert vænne sig til. Men når man gør det sådan, så er der heller ikke så mange smuttere, når man først er i gang med at bygge, siger Henrik Staun.

  - Og med tiden bliver det nemmere. Vi har efterhånden nogle rutiner og nogle naturlige processer, som vi har styr på. Det er bare blevet en naturlig del af vores arbejde.

  Det kan virke svært og uoverskueligt at komme ud af den daglige rutine med at bygge konventionelt, men ifølge Henrik Staun er det bare om at komme i gang.

  – Det gavner os alle sammen, og så er det tilmed en god forretning. For os som virksomhed betyder det mersalg, og for forbrugerne betyder det besparelser på varmeregningen og et bedre hus, der er nemmere at vedligeholde, billigere at renovere og billigere at drive. Derfor er det også bare om at komme med på vognen.

  Spørger man Henrik Staun, efterspørger forbrugerne nemlig tiltag som disse.

  - Jeg mener, at presset kommer helt naturligt fra forbrugerne. De, der ikke kommer med på bæredygtighedsvognen kommer til at stå tilbage på perronen, når toget er kørt. Det er jo ikke en religion, og det er ikke en hippiebevægelse. Det er sund fornuft. Bæredygtighed er kommet for at blive. 

   

  Læs hele artiklen om Lund & Staun A/S og deres tanker om bæredygtighed

   

Kontakt

Direktør

Michael H. Nielsen

72160175 mhn@danskbyggeri.dk
Chefkonsulent

Simon Stig-Gylling

72160267 ssg@danskbyggeri.dk
Loading...