Ligestilling mellem kønnene

I Dansk Byggeri arbejder vi målrettet for at styrke kvinders rettigheder og muligheder i bygge- og anlægsbranchen. Kun 9 procent af de beskæftigede i branchen er kvinder. Det er vores ambition, at andelen af kvinder i branchen skal fordobles i løbet af de næste 10 år.

Dansk Byggeri nedsatte i 2018 Byggeriets Kvinderåd, som har lavet en række anbefalinger til, hvordan vi får flere kvinder til at vælge bygge- og anlægsbranchen. Anbefalingerne handler om at udvide branchen og udfordre det stereotype billede af, at håndværkere altid er mænd. Det betyder ikke, at vi skal til at have lyserøde værkstøjskasser, men vi skal vænne os til at tænke anderledes, fx når vi rekrutterer den næste lærling. Det kunne jo lige så godt være en kvinde, som en mand.

 • Byggeriets Kvinderåd

  Der er langt mellem kvinderne på byggepladserne og i anlægsindustrien. Byggeriets Kvinderåd har lavet 8 anbefalinger til at løse to centrale problemstillinger: Hvordan får unge kvinder øjnene op for mulighederne i branchen? Hvad kan få kvinderne til at blive i branchen?

  - Når sosu-hjælperne kan håndtere min delvist lamme mor på 105 kilo, så skal man ikke komme og sige, at kvinder ikke har fysikken til at arbejde i byggeriet. Den køber jeg ikke.

  Så kontant var livstilseks­pert Christine Feldthaus, da Byggeriets Kvinderåd lancerede sine otte anbefalinger til at få flere kvinder i byggeriet. Og netop myter og fordomme er noget af det, der skal gøres op med, hvis målsætningen om en fordobling af antallet af kvinder i byggeriet om ti år skal nås. Lige nu er andelen på bare ni procent. Og kun 25 procent af kvinderne arbejder som hånd­værkere. Resten er ledere eller på kontor i byggevirksomhe­derne.

  - Vi er nødt til at skabe en ny for­tælling om mangfoldighed, så rekrutteringen til byggeriet sker blandt både piger og drenge. Der er så mange gode grunde til at få fat i pigerne. En af dem er, at vi ikke kan opfylde be­hovet for faglært arbejdskraft i fremtiden, hvis vi næsten udelukkende rekrutterer blandt drengene, siger underdirek­tør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

  Læs hele historien om Byggeriets Kvinderåd og de 8 anbefalinger her

 • Danmarks første kvindelige EUX-murer

  Monica Havaleska var den første kvinde, der gennemførte EUX-mureruddannelsen og har nu både svendebrev og studenterhue, og det er hun stolt af.

  – Måske kan jeg være et forbillede for andre kvinder, der kunne have lyst til at få en lignende uddannelse. For mig og mine kollegaer spiller mit køn ingen rolle. Der er ikke noget i min hverdag, mine mandlige kollegaer kan klare, som jeg ikke kan. Hvis der er, så er det i hvert fald ikke fordi, jeg er kvinde, men på grund af min højde – og på den front er der også mænd i branchen, der er udfordret, siger Monica Havaleska.

  - På samme måde har jeg heller ikke nogen bestemt rolle på min arbejdsplads bare fordi, jeg er kvinde. Jeg arbejder bare, ligesom mine kollegaer gør det. Når det så er sagt, så har jeg måske lidt mere fokus på finessen og sans for detaljen, end mine mandlige kollegaer.

  Til svendeprøven fik Monica Havaleska bronze for sit veludførte arbejde. Hun er udlært hos mester Alex Bluhme fra SB Murer & Sandblæsning ApS i Kirke Såby.

  Læs hele historien om Monica her

Mød de seje kvinder i bygge- og anlægsbranchen

Flere og flere kvinder sidder for bordenden eller styrer byggeprocessen som byggeleder. Her kan du se en film om tre af dem. 

Kontakt

Underdirektør

Louise Pihl

72160177 lop@danskbyggeri.dk
Loading...