Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Ny At-vejledning om stilladsregler

Arbejdstilsynet har udsendt en ny At-vejledning om stilladsopstillerens ansvar. Vejledningen handler om krav til indretning og opstilling af systemstilladser til blandt andet facade- og murerarbejde samt til totalinddækkede stilladser

Den nye AT-vejledning 45.1 om ”Stilladsopstillerens ansvar” henvender sig til stilladsopstillere som henholdsvis leverandører og som arbejdsgivere. At-vejledningen omhandler ikke rulle- og bukkestilladser eller andre tekniske hjælpemidler som fx trappetårne, støbetårne og stiger.

Vejledningen fortæller om de vigtigste regler på området, herunder kravene i bekendtgørelsen om anvendelse af tekniske hjælpemidler. Vejledningen er herefter opdelt i to:
 

Stilladsopstillere som leverandør

Første del af vejledningen fortæller om stilladsopstilleres ansvar som leverandør. Her gennemgås de krav, der gælder for udformningen af et stillads, herunder blandt andet krav til bredde- og belastningsklasser, stabilitet og brugsanvisning.

Vejledningen forholder sig også til de situationer, hvor stilladsopstillingen afviger helt eller delvist fra fabrikantens brugsanvisning, hvilket blandt andet betyder, at der skal udarbejdes styrke- og stabilitetsberegning, og at der skal udarbejdes brugsanvisning.

Læs vejledning om stilladsopstiller som leverandør


Stilladsopstillere som arbejdsgiver

Anden del af vejledningen fortæller om stilladsopstillerens ansvar som arbejdsgiver for de ansatte, der opstiller, ændrer og nedtager stilladser. Her gennemgås, hvordan arbejdet med opstillingen af stilladser kan ske forsvarligt, så der blandt andet sikres mod nedstyrtning, og så de ansatte undgår løft og bæring af tunge stilladsdele.

Vejledningen fortæller også om de regler, der gælder for uddannelse, oplæring og instruktion af de ansatte, så de kan udføre arbejdet med opstilling, ændring og nedtagning af stilladser forsvarligt.

Læs vejledning om stilladsopstiller som arbejdergiver


Bygherrer og projekterende er ikke med

Målretningen af den nye stilladsvejledning mod stilladsopstillere betyder, at vejledningen ikke omfatter pligter for bygherrer og projekterende. Bygherrens pligter fremgår i stedet af AT-vejledningerne til bygherrer og særligt vejledningen om plan for sikkerhed og sundhed (PSS). I forhold til projekterendes pligter henvises til bekendtgørelsen om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø.

Den nye AT-vejledning om stilladsopstillerens ansvar erstatter AT-vejledning B.3.2 om ”Opstilling og brug af stilladser”.

AT-vejledning 45.1 om opstilling af stillads