Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Udsigt til både svendebrev og studenterhue giver kvikke lærlinge

EUX-lærlinges høje niveau på skolebænken giver fordele på byggepladsen. Virksomheden SB Murer & Sandblæsning har prøvet kræfter med en EUX-lærling, og erfaringerne er gode

Det er svært at regne på, hvor meget dyrere det er for en virksomhed at have en EUX-lærling i forhold til en traditionel lærling. Men for Alex Bluhme fra SB Murer & Sandblæsning i Kirke Såby er regnestykket positivt. Han kan sagtens finde flere grunde til, at hans EUX-lærling Monica Havaleska og hendes klassekammerater er billigere end traditionelle lærlinge, udover at de er lærenemme og producerer mere.

- I vintermånederne sidder Monica på skolebænken, hvor det alligevel er svært at skaffe arbejde nok til de 10-12 ansatte, jeg har. Hun kommer tilbage til sommer, hvor opgaverne er mange. Så indtil videre har virkeligheden indfriet de forventninger, jeg havde til en EUX-lærling, siger Alex Bluhme.

Højere læringstempo
Næsten alle elever fra Roskilde Tekniske Skole, hvor Monica Havaleska er tilknyttet, har fået en læreplads i en virksomhed. Det overrasker ikke Alex Bluhme, for han er ikke i tvivl om, at EUX-elevernes læringstempo er højere sammenlignet med traditionelle lærlinge.

- Når jeg skal forklare, hvordan opgaven skal løses, behøver jeg kun sige tingene én gang til Monica. Hun gennemskuer rutinerne hurtigere og er mere målrettet. De lærlinge, jeg har haft gennem årene har været dygtige, men Monica ligger klart et niveau højere, siger murermesteren.

Mere spændende praktiktid
Han forklarer samtidig, at han har mulighed for at planlægge en mere spændende praktiktid, når lærlingen er hos ham i seks måneder ad gangen, hvilket eleverne er på EUX-uddannelsen i Roskilde er.

- De længere forløb giver en mere alsidig praktiktid, hvor lærlingen lærer at arbejde med forskellige opgaver. Det gør i sidste ende lærlingen til en bedre murer, siger Alex Bluhme.

SB Murer & Sandblæsning, som i skoleperioderne får refunderet en stor del af lærlingelønnen fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).

På landsplan er der omkring 7200 byggefagselever, og godt 500 af dem går på EUX-uddannelsen. Andelen af byggefagselever, der vælger EUX-sporet, er i kraftig stigning.