Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Bygge- og anlægsbranchen har pæn eksport

Ny Eksportanalyse fra Dansk Byggeri fremhæver for første gang bygge- og anlægseksportens bidrag til den danske økonomi. Analysen viser, at Europas indre marked og især Tyskland er vigtigst for bygge- og anlægsbranchen. Og selv om kineserne vinder markedsandele på vores vigtigste eksportmarkeder, er det ikke kun dårlige nyheder

Dansk Byggeri udgiver nu for første gang en eksportanalyse, der viser et samlet billede af den danske eksport af varer og tjenester i bygge- og anlægsbranchen. Og analysen afliver myten om, at bygge- og anlægsbranchen alene er et hjemmemarkedserhverv.

Bygge- og anlægseksporten skabte ca. 9.000 nye arbejdspladser
Byggeriets eksport af varer og tjenesteydelser udgjorde næsten 60 milliarder kroner i 2014, hvor de nyeste samlede tal kommer fra. Det svarer til 6 procent af den samlede danske eksport, og i perioden 2010 – 2014 skabte bygge- og anlægseksporten ca. 9.000 nye arbejdspladser i branchen.

Tredjestørste vareeksporterhverv i Danmark
Ser vi alene på eksporten af bygge- og anlægsvarer, så placerede vores branche sig i 2015 som det tredjestørste vareeksporterhverv i Danmark kun overgået af landbrug & fødevarer og medicinalindustrien. Vi eksporterede dermed mere end energibranchen med olie og gas samt modebranchen.

Tyskland er vigtigste eksportmarked
Geografisk har EU's indre marked relativt større betydning for bygge- og anlægsbranchen end for eksporten generelt, og Tyskland er branchens vigtigste eksportmarked.

Kamp med Kina
Endelig ser det ud til, at Danmark taber markedsandele på vores vigtigste eksportmarkeder, og at det er Kina, som profiterer heraf. Samtidig ser det ikke ud til, at kineserne fortrænger os. De er bare gode til at udnytte den vækst, der er i lavprissegmentet, og så har de en noget større produktionskapacitet, end Danmark har. Faktisk ser vi, at mange af produkterne fra Kina indgår som komponenter i produktionen hos vores medlemmer og mange andre europæiske virksomheder.

På den måde ser man tydeligt en globalisering, hvor varerne cirkulerer og for eksempel i Danmark indgår i high-end produkter.

 

Læs Dansk Byggeris Eksportanalyse september 2016

 

Download Barometer med temaet Byggeeksport i kamp med Kina