Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Nyt tilsyn begynder i dag

Den 1. november 2017 træder Arbejdstilsynets nye tilsyn i kraft som et forsøg, der skal evalueres efter et halvt år. Dansk Byggeri vil følge forløbet og evalueringen tæt. Læs hvad det nye tilsyn indebærer.

Forsøget indeholder:

  • Uanmeldt tilsyn på byggepladsen
  • Afdækning af de væsentlige arbejdsmiljøproblemer
  • Dialogmøde med virksomheder
  • Dialogmøde med andre aktører.

Uanmeldt tilsyn på byggepladsen
Tilsynet starter fremover på byggepladserne, fremfor at starte på hjemmeadresserne. Dermed koncentreres tilsynet om det materielle arbejdsmiljø fremfor APV og den slags på kontorerne, som det sker i dag. Det giver god mening at koncentrere tilsynet om det materielle arbejdsmiljø på byggepladserne, som fx handler om tilsyn med ulykker og belastninger. Arbejdstilsynet går væk fra det risikobaserede tilsyn og tilbage til at udvælge virksomheder til tilsyn på baggrund af fx klager og ulykker. Dansk Byggeri vil arbejde for, at valget af byggepladser ikke bliver præget af den enkelte tilsynsførendes holdninger til virksomhederne.

Afdækning af de væsentlige arbejdsmiljøproblemer
Arbejdstilsynet vil tage udgangspunkt i de problemer, der er på byggepladserne, og som dermed ikke kun er skabt af den enkelte virksomhed, men af bygherre og byggepladsledelse. Dansk Byggeri hilser initiativet velkomment, idet vi har haft det som mål, at alle, der er ansvarlige for arbejdsmiljøet, skal drages til ansvar. Dansk Byggeri vil arbejde for, at Arbejdstilsynet også vil fokusere på den projekterendes ansvar for arbejdsmiljøet og de ansatte.

Dialogmøde med virksomheder
Arbejdstilsynet kan invitere sig selv til møde hos ledelsen hos virksomheder, hvor der er konstateret problemer på byggepladserne. Det ser vi som et spændende initiativ. Vores medlemmer værdsætter, at Arbejdstilsynet tager sig tid til en dialog om et konkret problem, så der skabes grobund for forståelse. Vi vil dog følge det tæt, om det er en ekstra byrde for arbejdsgiverne.

Dialogmøde med andre aktører
Arbejdstilsynet skal holde dialogmøder med bygherre og byggepladsledelsen. Dansk Byggeri er positiv over for initiativet.

Fortsat samarbejde
Arbejdstilsynet vil forsat samarbejde og koordinere med Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg. Dansk byggeri arbejder for at bevare det gode samarbejde.

Brug arbejdsmiljøafdelingen
Har du spørgsmål til Arbejdstilsynets nye tilsyn, kan du kontakte Dansk Byggeris arbejdsmiljøafdeling på tlf.: 72 16 00 00