Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Norske problemer, kapitel 2

Bygmester Hansen fik redet trådene ud med det norske skattevæsen. Men han løber ind i nye og uforudsete problemer med værktøj og materialer. Læs kapitel 2 og få vejledning her

Bygmester Hansen ApS har en fast samarbejdspartner, der hedder KS Entreprise. Deres svend er kørt fra Danmark til Norge i sin arbejdsbil, og han er på vej til den norske byggeplads. Svenden fra KS Entreprise kører gennem Sverige ind i Norge og bliver standset ved grænsen, hvor tolderen gerne vil se papirer på de forskellige byggematerialer og værktøj, som svenden har med i bilen.

Krav om dokumentation på materialer og værktøj
KS Entreprise har ikke fået at vide, at der er krav om dokumentation på materiale og værktøj i arbejdsbiler i Norge. Det har svenden fra KS Entreprise ikke med, og derfor bliver han afvist ved grænsen. Nu må han køre tilbage til Danmark igen og få styr på papirerne. KS Entreprise ringer til Bygmester Hansen ApS for at fortælle, at deres svend bliver flere dage forsinket på grund af det ekstra papirarbejde. Den norske bygherre er utilfreds, fordi byggeriet nu igen bliver forsinket.

FAKTA

Når man tager værktøj og byggematerialer med fra Danmark til Norge, krydser man en toldgrænse. Derfor skal man have et ATA-Carnet på værktøjet og en proformafaktura på de byggematerialer, som skal bruges i Norge og derfor skal fortoldes.

Kædeansvar
Bygmester Hansen ApS er, som beskrevet i kapitel 1, underlagt norske rapporteringskrav og kontroller, og de gælder også for KS Entreprise, selvom virksomheden er underentreprenør. Derfor bliver KS Entreprise også opkrævet kildeskat, selskabsskat og bøder for manglende rapportering. Men KS Entreprise vil ikke overholde de norske krav, og derfor går virksomheden ”under jorden” i Danmark. På den måde ender Bygmester Hansen ApS med at stå med hele regningen.

FAKTA

I Norge er der udbredt kædeansvar, og derfor henvender de norske skattemyndigheder sig til entreprenøren for at få betalt den skat og de sociale ydelser, som underentreprenøren skulle have betalt i Norge.

Dansk Byggeri rådgiver om byggeri i udlandet

Desværre sker det af og til, at danske virksomheder kommer galt af sted, fordi de ikke er klar over, at der er mange særlige regler og krav, når man bygger i Norge. Det kan hurtigt ende med at koste fra 50.000 til 250.000 kroner at få en regnskabsfører til at rede trådene ud, selvom man måske kun er en mindre virksomhed på fem til ti medarbejdere.

Sverige og Tyskland

Men det kan også ske, når man arbejder i fx Sverige eller Tyskland, hvor reglerne også er anderledes end i Danmark.

Få rådgivning

Hvis du vil undgå at stå i en situation, der ligner Bygmester Hansen ApS’, når du bygger i udlandet, kan du kontakte Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i International afdeling hos Dansk Byggeri på telefon 72 16 02 94.

Fik du ikke læst kapitel 1? Find det her

Læs Dansk Byggeris vejledninger om byggeri i udlandet her