Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Norske problemer, kapitel 1

Danske virksomheder kan komme galt afsted, når de vil bygge i udlandet, fordi de ikke kender regler og love. Læs kapitel 1 om Bygmester Hansens norske udfordringer og få vejledning her

Den danske virksomhed Bygmester Hansen ApS har hørt, at der er efterspørgsel på dygtige håndværkere i Norge, og at nordmændene synes, danskere er dygtige håndværkere. Samtidig er der gode penge at tjene ved at tage til Norge med danske medarbejdere, og derfor beslutter Bygmester Hansen ApS at finde en opgave i Norge.

Andre regler i Norge
Der er andre regler i Norge, end der er i Danmark, og det kommer til at give virksomheden problemer, at de ikke har undersøgt reglerne for at bygge i Norge på forhånd. Lad os se, hvordan det går:

Rapportering om byggeplads og medarbejdere
Bygmester Hansen ApS ankommer til byggepladsen i Norge med tre svende. Bygherren rapporterer til det norske skattevæsen, at Bygmester Hansen ApS udfører arbejde på byggepladsen. Kort tid efter modtager Bygmester Hansen ApS et brev fra de norske myndigheder, der gerne vil høre mere om virksomheden og deres medarbejdere i Norge. Bygmester Hansen ApS skal nemlig registreres i Norge, og det norske skattevæsen kræver, at han skal betale norsk selskabsskat og norsk kildeskat af medarbejdernes løn for det arbejde, de udfører i Norge.

FAKTA

For hver periode man bygger på en byggeplads i Norge, skal de norske myndigheder orienteres om, hvor og hvornår man bygger. Derudover skal de orienteres om, hvem der er bygherre og hvilke medarbejdere, der arbejder på byggepladsen. Man skal også give besked om, hvilken kontrakt det vedrører og til hvilken pris.

ID-kontrol og byggekort
En smuk men kold dag dukker det norske Arbeidstilsynet op på byggepladsen og tjekker, om alle forhold på arbejdspladsen er i orden. I den forbindelse finder de ud af, at Bygmester Hansen ApS’ svende ikke har været til den lovpligtige ID-kontrol på det nærmeste norske skattekontor og heller ikke er i besiddelse af et HMS-kort (byggekort). Bygmester Hansen ApS’ svende må ikke længere opholde sig på byggepladsen, og de må først komme igen, når ID-kontrol og HMS-kort er på plads. Bygherren er ikke tilfreds, og arbejdet skrider ikke frem som lovet. Bygherren truer med dagbøder, fordi Bygmester Hansen ApS ikke lever op til de aftaler, der er indgået.

FAKTA
Det tager mindst tre uger at få de lovpligtige HMS-kort, og derfor bør man sørge for at gøre det hjemmefra, før byggeriet skal i gang.

Dansk Byggeri rådgiver om byggeri i udlandet
Desværre sker det af og til, at danske virksomheder kommer galt afsted, fordi de ikke er klar over, at der er mange særlige regler og krav, når man bygger i Norge. Det kan hurtigt ende med at koste 50.000-250.000 kroner at få en regnskabsfører til at rede trådene ud, selvom man måske kun er en mindre virksomhed på fem til ti medarbejdere.

Sverige og Tyskland
Det kan også ske, når man arbejder i fx Sverige eller Tyskland, hvor reglerne også er anderledes end i Danmark.

Få rådgivning
Hvis du vil undgå at stå i en situation, der ligner Bygmester Hansen ApS’, når du bygger i udlandet, kan du kontakte Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i International afdeling hos Dansk Byggeri på telefon 72 16 02 94.

Læs Dansk Byggeris vejledninger om byggeri i udlandet her