Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Norske problemer, kapitel 3

Der er ved at falde ro på Bygmester Hansens arbejde i Norge. Men bedst som det hele ser ud til at være overstået, opstår der nye problemer

Siden Bygmester Hansen og KS Entreprise havde problemer med at få værktøj over grænsen til Norge, og Bygmester Hansen senere kom i klemme, fordi KS Entreprise valgte at gå under jorden og dermed overlod kædeansvaret for kildeskat, selskabsskat og bøder til Bygmester Hansen, er der endelig ved at falde ro på.

Men det skal vise sig, at der stadigvæk er uforudsete problemer at tage sig af. Læs med her:

Social sikring
Skatteetaten gennemgår Bygmester Hansen ApS’ aktivitet i Norge, og derfor bliver han opkrævet norsk trygdeafgift på 8,2 procent og arbejdsgiverafgift på 14,1 procent af medarbejdernes løn. Bygmester Hansen ApS undersøger sagen og finder ud af, at alle personer, der arbejder i udlandet, skal have en A1-godkendelse med fra Danmark. Uden godkendelsen skal Bygmester Hansen ApS betale den norske sociale sikring, der kaldes trydgeafgift.

FAKTA Du kan søge A1-godkendelsen til dine medarbejdere på www.virk.dk

Skattekort
Ingen af Bygmester Hansen ApS’ medarbejdere, der er taget med til Norge, har fået at vide, at de skulle ansøge om et norsk skattekort. Derfor skal Bygmester Hansen ApS betale norsk kildeskat. Når medarbejderne ikke har et norsk skattekort, skal der nemlig trækkes 50 procent af medarbejdernes løn til de norske myndigheder.

FAKTA Danske medarbejdere, der arbejder i Norge mindre end 183 dage om året, og som har et norsk skattekort, skal ikke betale norsk skat.


Dansk Byggeri rådgiver om byggeri i udlandet

Desværre sker det af og til, at danske virksomheder kommer galt af sted, fordi de ikke er klar over, at der er mange særlige regler og krav, når man bygger i Norge. Det kan hurtigt ende med at koste 50.000-250.000 kroner at få en regnskabsfører til at rede trådene ud, selvom man måske kun er en mindre virksomhed på fem til ti medarbejdere.

Men det kan også ske, når man arbejder i fx Sverige eller Tyskland, hvor reglerne også er anderledes end i Danmark.

Hvis du vil undgå at stå i en situation, der ligner Bygmester Hansen ApS’, når du bygger i udlandet, kan du kontakte Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i International Afdeling hos Dansk Byggeri på telefon 72 16 02 94.

Find kapitel 1 om Bygmester Hansen her

Læs Dansk Byggeris vejledninger om byggeri i udlandet her