Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Samarbejde

Samarbejde er nøglen til trivsel, produktivitet og godt byggeri

Samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere er vigtig. Det skal sikre, at udvikling og effektivisering af virksomheden går hånd i hånd med trivsel og tryghed blandt medarbejdere.
 

Hvordan skabes et godt samarbejde?

Der findes ikke nogen færdig opskrift på, hvordan ledelse og medarbejdere skal samarbejde i virksomheder, men det giver god mening at finde en samarbejdsmodel, der bedst muligt fremmer samarbejdet i den konkrete virksomhed.

Med eller uden et samarbejdsudvalg

Uanset virksomhedens størrelse – og uanset om der er et samarbejdsudvalg (SU) eller ej – er det en fordel at skabe et systematisk samarbejde mellem ledelse og ansatte på alle niveauer i virksomheden. Samarbejdet gør det muligt at skabe virksomheder, der er konkurrencedygtige, samtidig med at medarbejderne trives.

Udvikling af virksomheden

Medarbejderne skal bidrage til virksomhedens udvikling. Derfor skal medarbejderne informere ledelsen om forhold, der har betydning for virksomhedens situation, fx mobning, dårlig stemning i et sjak eller en afdeling, problemer med fastholdelse af medarbejdere, mv.

Dialog mellem medarbejdere og ledelse

Omvendt skal virksomhedens ledelse løbende informere medarbejderne om virksomhedens situation og om større, påtænkte ændringer. Skal der træffes større ændringer i virksomheden skal medarbejderne høres inden der træffes beslutning, så informationen gives på et så tidligt tidspunkt, at synspunkter, ideer og forslag fra medarbejderne kan indgå i beslutningsgrundlaget.

Ny portal om samarbejde

Byggeriets Samarbejdsråd (BYG-SAM), der er et samarbejde mellem fagbevægelsen og Dansk Byggeri, har nu udarbejdet en portal om samarbejde i virksomheder. Her kan man finde vejledninger og værktøjer til at komme i gang med samarbejdet fx omkring rygepolitik, seniorpolitik eller sygefravær.

Om BYG-SAM

BYG-SAM blev dannet i 2006 for at styrke samarbejdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere i bygge og anlæg. Ud over informations- og vejledningsarbejde tilbyder BYG-SAM også bistand ved oprettelse af SU og inspiration til, hvordan samarbejdet kan udvikles bedst muligt. Kontakt da samarbejdskonsulenterne.

Kontakt

Søren Eggert Beck, Dansk Byggeri (kontaktperson for arbejdsgivere og ledere)
E-mail: seb@danskbyggeri.dk
telefon 72 16 02 95

Paw Sjørslev Jensen, 3F (kontaktperson for tillidsfolk og andre ansatte)
E-mail: paw.jensen@3f.dk
telefon 88 92 02 56

Kontakt Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøafdelingen

Telefon: 72 16 00 00

Psykisk arbejdsmiljø

Inspiration

Læs om samarbejde og svigthistorier, og hvad der skal til for at forebygge nedslidning i bygge- og anlægsbranchen, i hæftet "Så tal dog sammen".
Hæftet indeholder erfaringer fra et forebyggelsesfondsprojekt gennemført på Bellahøj Bad hos NCC i 2008.

Læs mere i "Så tal dog sammen"