Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Norgesvejledning

Der er sket rigtig meget i Norge de sidste fire-fem år. Det gælder både antallet af udbudte opgaver og de danske virksomheders interesse i markedet. Men det gælder også mængden af nye love og regler. Dansk Byggeris Norgesvejledning 2015 hjælper med at finde vej i regeljunglen.

Norge opfattes som det lettest tilgængelige af Danmarks nærmarkeder uden for EU, men det er alligevel langtfra nogen kopi af det danske hjemmemarked. Det er et land med andre love og forskrifter og til dels afvigende normer, handelskutymer og en anden myndigheds- og organisationsstruktur.

- Der er mange danske virksomheder, der gerne vil arbejde i Norge, og de vil gøre det på ordentlige vilkår: Ret skal være ret, og snyd skal bekæmpes. Men virksomhederne bliver ofte også frustrerede over de mange komplicerede regler og procedurer, de skal efterleve, fortæller Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

 

Omfattende administration

Samlet set skal en virksomhed regne med at skulle melde sig ved mindst tolv myndigheder og instanser. Også selv om byggeopgaven måske kun varer tre uger. Og det er både tidsmæssigt og pengemæssigt en stor investering. Derfor er det ekstra vigtigt, at virksomhederne tænker mere langsigtet og arbejder fra starten af på at få flere opgaver i Norge. For én lille opgave kan det ret og slet ikke betale sig.

Siden sidste udgave af vejledningen (2013) er der kommet to væsentlige ændringer i de norske regler, der medfører yderligere administrative problemer for danske virksomheder:

 

1) Personlig ID-kontrol
Alle ansatte udsendt på byggeopgaver skal møde op til personlig ID-kontrol på ét af de særlige 42 skattekontorer i Norge. I den forbindelse bliver medarbejderne tvunget til at få et norsk skattekort, uanset om de måske kun er i Norge på en kort opgave.

 

2) Ny A-melding
Virksomheden er nu forpligtet til at foretage en månedlig indrapportering af udbetalt løn og godtgørelser. Også dette gælder uafhængig af skattepligt i Norge.

 

- At sætte sig ind i reglerne er en langhåret affære, og her er det vores opgave at hjælpe virksomhederne med praktiske værktøjer. Sådan er Norgesvejledningen, der er lavet med udgangspunkt i de problemer, virksomhederne møder i deres dagligdag, siger Anita Kurowska Larsen.

 

Erfarne norske samarbejdspartnere

Norgesvejledningen er blevet udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Byggeri og rådgiverne i advokatfirmaet Brækhus Dege DA og konsulentfirmaet Byrået i Son AS, som begge jævnligt bistår danske klienter, og som begge har stor erfaring i at rådgive danske bygge- og anlægsvirksomheder. Det er Dansk Byggeris erfaring, at virksomhederne ikke kan klare sig i Norge uden at trække på specialiserede norske rådgivere.

 

Pris

Medlemmer af Dansk Byggeri kan få vejledningen gratis.
Ikke-medlemmer kan købe vejledningen for 3.000 kr. ekskl. moms.

Se indholdsfortegnelsen i NorgesvejledningenBestil Norgesvejledningen i Dansk Byggeris Servicebutik

Kontakt

Anita Kurowska Larsen
Chefkonsulentanl@danskbyggeri.dk72160294International afdeling

Medlemmerne mener:

Specialistvirksomhed i Norge

”Norgesvejledningen er et rigtigt godt værktøj. Jeg bruger den som opslagsværk, hver gang vi får en ny opgave i Norge.”

- Anni Jensen, Vils Tegloverliggere A/S