Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

EU-moms: Danske virksomheder farer vild i reglerne

Mange virksomheder er i tvivl, om fakturaen skal udstedes med moms og hvilken momssats der skal skrives på, når de udfører byggearbejder i et andet EU-land. Dansk Byggeris eksportrådgiver forklarer her reglerne på en overskuelig måde.

Ordet moms får mange virksomheder til at ryste på hånden. Selv om EU-moms har været en realitet i mange år, giver der stadig en stor usikkerhed hos virksomhederne.

- Nogle virksomheder tror, at der slet ikke skal moms på, fordi ydelsen leveres til at andet EU-land. Men der skal altid moms på i sidste ende. Spørgsmålet er bare, hvilken statskasse, der skal modtage momsen, fortæller Anita Kurowska Larsen, eksportrådgiver i Dansk Byggeri.

En del virksomheder, der skal arbejde i udlandet for første gang tror, at det må være dansk moms, der skal på fakturaen, siden de er en dansk virksomhed. Men det er forkert. Ved byggeydelser er det stedet for ejendommens beliggenhed, der afgør, i hvilket lands kasse momsen skal gå og hvilken momssats der gælder. Er det for eksempel et byggeri i Tyskland, er momssatsen på byggeydelser og byggevarer på 19 %, og er det et byggeri i Sverige er momssatsen på 25 %.

Er kunden virksomhed eller privatperson?
Andre virksomheder er meget i tvivl om, hvorvidt fakturaen skal udstedes med eller uden moms. Her er der så altafgørende, om kunden er en privatperson eller virksomhed. Er det for eksempel en vinhandler, der er momsregistreret og skal have skal have udført noget arbejde på sit private hus, skal han betragtes som privatperson. Det betyder, at den danske håndværksvirksomhed skal momsregistreres i udlandet, hvor vinhandlerens hus er, og sørge for, at momsen kommer på fakturaen.

Derimod hvis samme vinhandler skal have arbejdet udført på vinbutikken, betragtes han som en virksomhed. I dette tilfælde gælder den såkaldte ”reverse charge”, det vil sige omvendt momspligt. Her er det kunden – vinhandleren - der skal udrede momsen, mens den danske håndværker kun skal skrive ”reverse charge” og kundens momsnummer på fakturaen. Han behøver ikke momsregistreres.

Underentreprenører
En særlig overraskende ”krølle” opstår i den sammenhæng, når den danske håndværker tager en underentreprenør til at udføre noget af arbejdet. I den situation bliver den danske håndværker lige pludselig modtager af en byggeydelse, og da han er virksomhed, er det hans pligt at deklarere momsen over for det udenlandske skattevæsen, dér hvor arbejdet udføres. Det er uden betydning, om underentreprenøren er svensk, dansk eller polsk.

Byggematerialerne
Et tredje problem er reglerne for byggematerialerne, der indgår i byggeriet. For der er nemlig forskel på momshåndteringen, alt efter om varerne medbringes far Danmark eller købes lokalt. Her er vi dog tilbage ved spørgsmålet, om kunden er privatperson eller virksomhed.

- Det er også vigtigt at huske, at de enkelte lande kan have særlige regler ud over dem, jeg har skitseret her. Derfor kan det godt betale sig at undersøge tingene på forhånd, understreger Anita Kurowska Larsen.

Kontakt

Anita Kurowska Larsen
Chefkonsulentanl@danskbyggeri.dk72160294International afdeling