Cevea genopliver skævvredet ekstraskat på boliger i storbyer

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen advarer her mod Ceveas genoplivning af socialdemokraternes ekstraskat på boliger i de store byområder

Det er et stort problem for mennesker med almindelige indkomster i de større byer at finde billige ejerboliger. Og oveni genopliver tænketanken Cevea nu tankerne fra et kasseret S-forslag, der vil indføre en ekstrabeskatning på de i forvejen dyre boliger.

 

Socialdemokratiet blev talt til fornuft og valgte heldigvis at opgive ekstraskatten på boliger til tre millioner kroner og derover. Det stod vel klart, at den skat ville ramme mere end hver anden boligejer i helt almindelige kommuner med helt almindelige indkomster som fx Gladsaxe, Hvidovre, Herlev, Tårnby, Rødovre, København og Aarhus.

 

Det eneste disse kommuner har til fælles er, at de udgør storbyområder, hvor Cevea nu fastholder, at det er rimeligt at straffe boligejerne med en ekstraskat, fordi boligerne her er dyrere end i andre dele af landet.

 

Der er ikke tale om skat på liebhaverboliger, men skat på ganske almindelige boliger til helt almindelige mennesker, som oveni deres i forvejen høje boligomkostninger, nu efter Ceveas opfattelse skal pålægges en ekstraskat eller en dummebøde, om man vil. Det er forståeligt, at socialdemokraterne har leveret rygsvømning på deres eget forslag, men det er åbenbart kun skindødt, nu hvor Cevea graver forslaget frem, ændrer lidt på det og præsenterer det igen.

 

Dansk Byggeri har tidligere sammen med tænketanken Kraka set på skævhederne i Socialdemokraternes forslag. Det rammer ti procent af alle boligejere i hver tredje kommune, og i hver sjette kommune skal mindst halvdelen af boligejerne betale denne ”liebhaverskat på almindelige boliger”. Det er ikke en skat målrettet de rigeste borgere, men en skat på geografi, der rammer helt almindelige middelklasseborgere i Danmark. Forslaget fra Cevea går endda endnu længere. Det indebærer både en yderligere ren misundelsesskat på boliger til mere end seks millioner kroner og flirter også med den svenske avanceskat, som blandt andet bremser mobiliteten på boligmarkedet.

 

Ceveas forslag om øget progression i boligbeskatningen er de facto en skat på beliggenhed, da den rammer hårdt i kommunerne i hovedstadsområdet, Odense og omkring Aarhus, mens indbyggere med høje indkomster uden for storbyerne går fri på grund af generelt lavere boligpriser. Det er et sygt forslag, som vi må håbe på, at socialdemokraterne ikke overvejer at genoplive.

 

Læs Dansk Byggeri og Krakas analyse af boligskatten – liebhaverskat

Loading...
Scroll til top af siden