Dansk Byggeri roser kulegravning af offentlige erhvervsaktiviteter

Regeringen igangsætter nu et servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter. Det handler om at sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører. Dansk Byggeri kvitterer med ønsket om, at den offentlige sektor fremover holder fokus på offentlige kerneopgaver

Print artiklen

Det fortjener ifølge Dansk Byggeri stor ros, at den nye regering med Sophie Løhde som minister for offentlig innovation som noget af det første vælger at se på kommunernes erhvervsaktiviteter og kontrolbud. 

 

- Kommunernes lyst til at drive virksomhed har længe været et kæmpe problem - ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen. Vi har rejst problemet mange gange og vist eksempler på kommuner, der sælger brugte vinduer fra genbrugspladsen, laver kloakarbejde, har store entreprenørgårde og landsbypedeller, som laver arbejde, som lokale håndværkere burde udføre. Der er derfor brug for en regering, der sætter sig som mål at få ryddet op, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen, som beklager, at nogle kommuner sanktionerer, at de for skattekroner kan drive virksomhed, der tager levebrødet ud af munden på fx håndværkere.

 

Kritikken går på, at det ikke er muligt at konkurrere mod kommunen, der har skattekroner i ryggen.

 

Styr på kontrolbudsregler

I Dansk Byggeri samler der sig endnu større interesse om ministerens udmelding om, at reglerne for kontrolbud nu vil blive gået efter i sømmene. Dansk Byggeri har set gentagne eksempler på, at kommunerne ganske enkelt ikke kan redegøre for deres beregninger - eller at der er stærkt kritisable fejl i beregningerne.

 

- Det er naturligvis ikke holdbart for virksomheder, der engagerer sig seriøst i at byde på at udføre offentlige drifts- og vedligeholdelsesopgaver. Det må være slut med at løbe Klagenævnet for Udbud på dørene i et væk, siger Morten Kamp Thomsen og fortsætter:

 

- Det er derfor på tide at få kigget kritisk på reglerne, og det er glædeligt, at Sophie Løhde og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll nu sammen vil gennemføre et helhedstjek af kontrolbudsbekendtgørelsen om kommuner og regioners afgivelse af kontrolbud på egne udbud. 

 

- Der skal skabes klarhed om, hvilken lommeregner kommunerne skal bruge, når de strikker tilbud sammen, så vi kan få fair konkurrence. Dansk Byggeri deltager meget gerne og ser frem til det udredningsarbejde, der skal sættes i gang.

Læs om servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter


Kontaktinformation

Erhvervspolitisk konsulent Morten Kamp Thomsen, Dansk Byggeri, telefon 26 79 71 34
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32

Loading...