Fremgang på boligmarkedet i hele landet

Boligmarkedet viser fremgang i alle regioner. Ikke mindst Sjælland uden for hovedstaden er begyndt at stå stærkt i billedet. Det smitter ifølge Dansk Byggeri positivt af på bygge- og renoveringsaktiviteten

Barometeret på boligmarkedet har nu i et stykke tid stået på smukt. Ifølge Danmarks Statistik er priserne på ejerlejligheder det seneste år steget 7,4 procent på landsplan. Prisen på sommerhuse er steget 5,6 procent og enfamiliehuse med 5 procent. Samtidig har der i 1. halvår 2017 været cirka 13 procent flere bolighandler end i 1. halvår 2016.

 

- Der er en positiv udvikling på boligmarkedet. Priserne stiger i alle regioner, og der er flere handler end sidste år, som i forvejen var et travlt år for ejendomsmæglerne, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

- Flere bolighandler betyder større renoveringsaktivitet, da det ofte er omkring ejerskifte, at boligerne renoveres. Samtidig betyder højere priser på de eksisterende boliger, at det bedre kan betale sig at bygge nyt.

 

Stramning af realkreditten
- Det meste tyder på, at vi har lagt de tocifrede vækstrater bag os. For ejerlejlighederne i Region Hovedstaden var årsstigningen i 1. halvår 7,8 procent. Efterspørgslen skyldes primært et reelt demografisk behov som følge af urbanisering. Samtidig ser de senere års regelstramninger ud til at virke nogenlunde efter hensigten, og der er yderligere stramninger i realkreditten i pipelinen pr. 1. oktober, siger Bo Sandberg og uddyber:

 

- Finanstilsynet har på vegne af regeringen indført strammere regler for en del af realkreditlånene. De mest risikable - og billigste - realkreditlån må kun udgøre 15 procent af udlånet i hovedstadsområdet og Århus.

 

I modsat retning trækker det ifølge Bo Sandberg, at lånereglerne på sommerhusmarkedet blev lempet med virkning fra 1. maj i år.

 

Stigende huspriser på Sjælland
- De senere års fremgang på det københavnske boligmarked har spredt sig som ringe i vandet til resten af landet, og ikke mindst til Sjælland, som mange københavnske børnefamilier vælger at flytte til, siger Bo Sandberg.

 

Årsvæksten i priserne på enfamiliehuse i Region Sjælland landede ifølge Danmarks Statistik på 7,9 procent i 2. kvartal - og det er landets kraftigste prisvækst på parcelhusmarkedet.

 

Kontakt
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32

Loading...
Scroll til top af siden