Hørsholm har Danmarks højeste timepris

Mens det koster 914 kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse i Hørsholm, så kan Mariagerfjord klare det samme arbejde til kun 307 kroner i timen. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der undrer sig over de store forskelle

Print artiklen

Hver gang postnummeret skifter, skifter også prisen på, hvad det koster at få sagsbehandlet en byggetilladelse. I Hørsholm skriver kommunen en regning på 914 kroner per time, det tager at sagsbehandle tilladelsen til at bygge et parcelhus eller en ny lagerhal, mens Mariagerfjord Kommune klarer samme arbejde til en timepris på 307 kroner. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

- Arbejdet er det samme, og kravene i lovgivningen er ens, så det er påfaldende, at der er så stor forskel. Kommunalt selvstyre kan jo være en af forklaringerne, men set som ansøger kan man godt undre sig over, at Mariagerfjord kan gøre det for en tredjedel af, hvad Hørsholm kan. Det er selvfølgelig svært at vide, om Hørsholm ekspederer sagerne så meget hurtigere end Mariagerfjord, at den endelige regning ender på det samme, men det ville nu overraske mig, hvis det var tilfældet, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

De dyreste kommuner er, ud over Hørsholm, Rødovre med en timepris på 864 kroner og Esbjerg med en timepris på 808 kroner. De billigste er Mariagerfjord, der tager 307 kroner i timen, Vesthimmerland, der tager 320 kroner i timen og Langeland, der tager 350 kroner i timen.

- Nogle kommuner har en meget billig timepris, mens andre har en meget høj. Umiddelbart vil en fair pris ligge et sted midtimellem på omkring 500 kroner i timen. Kommunerne kan jo skattefinansiere en del af udgifterne, men gebyrerne dækker mange steder udgifterne, siger Torben Liborius og tilføjer:

- Forhåbentlig får vi snart en oversigt over, hvor lang tid det tager de forskellige kommuner at udstede en byggetilladelse, og når vi så kan sammenholde det med timepriserne, kan vi også se, hvor store udsving der er i de regninger, som kommunerne sender af sted til borgere og virksomheder, som skal bygge. I 22 kommuner er byggetilladelsen gratis, mens fire kommuner kun opkræver betaling for visse typer af byggerier. To kommuner har en fast pris for byggetilladelsen på 1.000 kroner.

- Det er dog vigtigt, at sagsbehandlingen ikke taber tempo, fordi det er gratis eller kun koster 1.000 kroner. Men hvis ventetiden på byggetilladelsen samtidig er kort, så bliver det jo ikke meget bedre, siger Torben Liborius.

Anm.: Tekst opdateret 22/5-2017, hvor Vejles timepris er ændret fra 912 til 750 kroner.

 

Se timeprisen på at få sagsbehandlet en byggetilladelse i din kommune her


Læs analysen om timeprisen på en byggetilladelse her


Kontaktinformation

Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius, telefon 23 32 34 95
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65

Loading...