Optimistisk byggebranche går travl sommer i møde

Det er ikke kun på festivalerne rundt omkring i landet, at der er godt gang i den. Også bygge- og anlægsbranchen går en travl sommer i møde. 2017 bliver formentlig året, hvor byggeriets konjunkturindikator endelig når op i det positive felt. Dansk Byggeri advarer dog mod ny stop-and-go-adfærd i erhvervslivets rammevilkår

Print artiklen

Ifølge Danmarks Statistik tog den sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri et hop opad fra -5 i maj til -2 i juni.

 

- Bygge- og anlægsbranchen har siden 2013 befundet sig på en opadgående formkurve; i de seneste par år især pga. vækst i boligbyggeriet. Og selvom det har været spået forgæves flere gange tidligere, tyder meget på, at 2017 bliver året, hvor byggeriets konjunkturindikator endelig bevæger sig op i det positive felt, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

 

Som en naturlig konsekvens af de senere års fremgang i byggeri og anlæg er mangel på arbejdskraft rykket øverst på listen af udfordringer, hvilket også gør sig gældende hos Dansk Byggeris medlemmer. Og i juni-målingen fra Danmarks Statistik er der nu igen en større andel af byggevirksomhederne (22 pct.), der angiver rekruttering af kvalificeret arbejdskraft som største udfordring, mens 19 pct. oplyser, at de har for lidt at lave.

 

- Danmarks Statistiks konjunkturbarometer skal dog ses i sammenhæng med den halvårlige undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der for nylig viste, at kun 6 pct. af landets virksomheder i 1. halvår havde oplevet udfordringer i forbindelse med rekruttering af nye medarbejdere. Så at tale om decideret overophedning på arbejdsmarkedet er lige så ubegrundet som curlingforældrenes bekymringer for det nye kuld Roskilde-deltagere, siger cheføkonomen og tilføjer:

 

- Arbejdsstyrken stiger nogenlunde lige så meget som beskæftigelsen, og de foreløbige rekrutteringsudfordringer har kunnet løses med mere udenlandsk arbejdskraft og seniorer, der bliver længere på arbejdsmarkedet. Men i løbet af få år ventes der en mere udbredt mangel på faglærte, og derfor er det vigtigt, at både trepartsforhandlingerne om Voksen- og Efteruddannelsessystemet samt efterårets skattereform leverer varen i form af positive bidrag til en større og mere opkvalificeret arbejdsstyrke.

 

Dansk Byggeri advarer afslutningsvis mod, at de lidt bedre tider i samfundsøkonomien og byggeriet fører til ny stop-and-go-adfærd og ændringer i erhvervslivets rammevilkår.

- Hvis vi skal have et langtidsholdbart opsving, så skal der fortsat investeres i infrastruktur rangordnet efter samfundsøkonomisk afkast. Man kan ikke øge vækst og produktivitet med et nedslidt kapitalapparat, siger Bo Sandberg.

 

- På samme måde skal der også skabes ro og regelmæssighed omkring Boligjobordningen, som er en af den type "gulerodsreformer", som politikerne burde tage imod med kyshånd. Det forbedrer nemlig både arbejdsudbud og produktivitet, når ulovligt sort arbejde og lavproduktivt gør-det-selv-arbejde omdannes til hvidt, momsregistreret håndværks- og servicearbejde, afslutter han.

 

 

 

Kontaktinformation
Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19
Sofie Mathson, journalist i Dansk Byggeri, telefon 29 74 94 44

Loading...