Sverige strammer skruen på byggepladserne

Høj byggeaktivitet i Sverige tiltrækker danske byggevirksomheder. Men paskontrol på grænsen er ikke det eneste, virksomhederne skal forholde sig til. Dansk Byggeri opfordrer til at søge information om reglerne, inden turen går til Sverige

Print artiklen

Alle ved efterhånden, at man skal passe på med regler og papirer, hvis man vil byde på opgaver i Tyskland eller Norge. Men Sverige har indtil videre levet en stille tilværelse som et af de mest åbne markeder for byggevirksomheder.

 

Nu strammer Sverige dog op, når det gælder kontrollen på byggepladserne. Og det kan komme bag på danske byggevirksomheder. Mange har nemlig været vant til at tage håndværkerbilen over broen, uden at tænke så meget over, at der også i Sverige er regler, der skal overholdes.

 

Det er for eksempel ikke indlysende for alle, at man skal overholde de svenske momsregler, når man laver en byggeopgave i Sverige. Også selvom ens kunde er en anden dansk virksomhed, eller når man hyrer en dansk underentreprenør.

 

Noget tyder på, at der er ved at komme mere fokus på det, og at Sverige er ved at stramme skruen over for udenlandske virksomheder på det svenske marked. I hvert fald er der i årets første to måneder begyndt at komme flere henvendelser til Dansk Byggeri fra danske byggevirksomheder, der skal give tilbud på entrepriser på den anden side af Øresund. Og det er der ifølge chefkonsulent Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri, to hovedårsager til:

 

- For det første går det stærkt i Sverige med høj bygge- og anlægsaktivitet og mangel på kvalificeret arbejdskraft. Svenskerne vil derfor gerne have os danskere til at komme og give en hjælpende hånd, og danskerne har et godt ry, fortæller hun og fortsætter:

 

- For det andet har Sverige indført en ny slags kontrol på byggepladsen, og de svenske skattemyndigheder er begyndt at uddele anseelige bøder, hvis loven ikke overholdes. Helt konkret går det ud på, at alle, der befinder sig på en byggeplads i Sverige, skal være registreret i en særlig elektronisk log, som de svenske skattemyndigheder skal kunne tjekke, når de kommer på uanmeldt kontrolbesøg. Kun byggepladser hos private forbrugere og projekter på en samlet værdi under 180.000 svenske kroner ekskl. moms er undtaget, siger Anita Kurowska Larsen, som vurderer, at loven kommer til at gælde for langt de fleste danske byggevirksomheder.

 

Dansk Byggeri vurderer i øvrigt, at langt de fleste byggevirksomheder ønsker at gøre det rigtige. Der har bare manglet viden og opmærksomhed om de her ting.

 

- Derfor kan vi kun opfordre virksomhederne til at søge information på forhånd, så de undgår unødvendige bøder. Og www.danskbyggeri.dk/Sverige er et godt sted at starte, siger Anita Kurowska Larsen.

 

 

 

Kontaktinformation
Chefkonsulent Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri, telefon 23 81 21 05
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32

Loading...