Vores huse er gamle og utætte

Over halvdelen af vores bygninger er bygget før 1980, inden der blev indført energikrav til bygninger. Særligt vores parcelhuse og etagebygninger er fra før 1980, og en del af dem er derfor storforbrugere af energi. Det er tid til at sætte ind mod gamle og utætte boliger, mener Dansk Byggeri

Print artiklen

Et hus bygget i 2017 er 78 procent bedre til at holde på varmen og spare på energien end et hus bygget i fx 1978. Dengang var der nemlig ikke de samme høje krav som i dag, til hvor godt huset skal være isoleret, eller hvor gode vinduer og døre skal være til at holde på varmen. Hele 65 procent af bygningsarealet i Danmark er bygget før 1980, hvor energikravene for alvor begyndte at gøre sit indtog i byggeriet. Nogle af bygningerne er produktions- og lagerlokaler, men over halvdelen er huse og lejligheder i etagebyggeri, viser nye tal i Byggeriets Energianalyse 2017.

 

- Det betyder, at det er hjemme hos familien Danmark, at der er store muligheder for at spare på energien enten ved at energirenovere eller bygge nyt. Vi har i mange år snakket om, at vi skal spare på varmen og strømmen, men energibesparelserne kommer ikke af sig selv. Der er behov for, at politikerne laver en ny energispareindsats, der gør det attraktivt for boligejerne af særligt ældre huse og lejligheder at investere i energirenovering, når de alligevel står over for at skulle renovere, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen og uddyber:

 

- Der er ingen tvivl om, at Boligjobordningen har fået mange til at investere i nye vinduer og isolering af huset, og alle undersøgelser peger på, at økonomi er en barriere, der skal overkommes, hvis boligejerne for alvor skal gå i gang med at nedbringe energiforbruget i deres hus.

 

Nybyggeriet har siden finanskrisen været på et historisk lavt niveau, og det er også med til at gøre, at en større del af den samlede bygningsmasse bliver ældre og ældre.

 

- Der bliver simpelthen ikke skiftet nok gammelt byggeri ud med nyt. Nu er der heldigvis kommet mere gang i nybyggeriet af boliger, og det er godt for vores klimaregnskab, men med de mange ældre bygninger vi har, er der stadig alt for mange utætte boliger, der er storforbrugere af energi, siger Camilla Damsø Pedersen.

 

Læs mere i Dansk Byggeris Energianalyse 2017 på s. 12 og 13 her

 

 

 

 

Kontaktinformation
Chefkonsulent i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen, telefon 23 28 49 13
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65

Loading...