Boligmarkedet lægger an til blød landing

Boligmarkedet er i løbet af i år kølet af i forhold til 2017. Det er blevet sværere at låne, og markedet for store ejerlejligheder i København er ved at være mættet, så priserne er stødt mod glasloftet. I provinsen er der dog fortsat mange bolighandler. Dansk Byggeri forventer en blød landing på boligmarkedet, men det skaber unødig usikkerhed, at de nye ejendomsvurderinger er udskudt endnu et år.

 

Ifølge Danmarks Statistik var der et lille sæsonkorrigeret fald i boligpriserne fra 2. til 3. kvartal – men på årsbasis er priserne fortsat steget moderat på boligmarkedet, hvor ejerlejligheder er steget 3,4 procent, mens enfamiliehuse er steget med tre procent i forhold til samme kvartal sidste år.

 

- De tider, hvor der var tocifrede vækstrater i boligpriserne i Hovedstaden, er dog forbi i denne omgang. Og det er givetvis sundt for boligmarked og samfundsøkonomien, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

 

Selv om der i år har været cirka fem procent færre bolighandler end sidste år, er der historisk set stadig en høj handelsaktivitet. 2017 bød nemlig på det højeste antal handlede boliger i ti år.

 

- De seneste tal for både prisudvikling og handelsaktivitet tyder på en blød landing for boligmarkedet i 2019 og 2020. Jokeren i den sammenhæng er, hvordan markedet kommer til at se ud efter de nye boligskatteregler, der træder i kraft i 2021. Og her er det bestemt ikke hjælpsomt, at de nye ejendomsvurderinger, der skal beskattes efter, er endnu et år forsinket, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

 

Flere bolighandler på Sjælland og i Region Syddanmark
Antallet af bolighandler faldt fra godt 81.000 i de første tre kvartaler sidste år til ca. 77.400 i år. Et fald på  4,6 procent.

 

Men der er store forskelle fra region til region. I Region Hovedstaden har der været 10,9 procent færre bolighandler i. Mens der er handlet 1,3 procent flere boliger på Sjælland og 0,7 procent flere i Region Syddanmark.

 

- Boligfesten er rykket fra lejlighederne og ud på villavejene. Samlet set er der fortsat en stabil højt antal handler, og det er godt nyt for byggebranchen. De fleste boligkøbere vælger nemlig at renovere deres bolig i forbindelse med huskøb ved for eksempel at male, installere nyt køkken og energirenovere, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 21 50 38 19

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02  

Loading...
Scroll til top af siden