Flere og flere kvinder får praktikplads i byggeriet

Siden 1. januar har 27 procent flere kvinder fået en praktikpladsaftale i byggeriet som for eksempel tømrer, murer eller maler. Dansk Byggeri håber, at den markante fremgang vil få flere kvinder til at søge en uddannelse og karriere i et bygge- og anlægsfag.

 

Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har haft travlt med både at bygge og skrive jobopslag det seneste år, og det smitter af på antallet af lærlinge. På kun ét år er antallet af uddannelsesaftaler på bygge- og anlægsvirksomheder steget med næsten 17 procent i alt. Og stadig flere ansætter kvindelige lærlinge.

 

I årets første otte måneder har 467 kvindelige lærlinge skrevet under på en aftale om praktikplads med en bygge- og anlægsvirksomhed. Det er 100 flere end på samme tid sidste år - og en stigning på 27 procent for de kvindelige lærlinge, viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Samtidig er antallet af kvinder i skolepraktik faldet markant.

 

- Det er en rigtig god og nødvendig udvikling. Alene i bygge- og anlægsbranchen risikerer vi at mangle op mod 17.000 faglærte om 10 år. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne tager ansvar og uddanner både mænd og kvinder, mens der er gang i hjulene, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

 

Dansk Byggeri etablerede i marts Byggeriets Kvinderåd, der skal komme med anbefalinger til, hvordan bygge- og anlægsvirksomhederne kan få flere kvinder til at tage en uddannelse inden for byggeriet. I dag er kun ni procent af medarbejderne i branchen kvinder. Målet er at fordoble den procentdel inden for de næste ti år. 

 

Flere kvindelige tømrer og snedkere 
I mange år har malerfaget været det populære valg, når kvinder valgte en erhvervsuddannelse inden for byggeriet. Det er det stadig, men der er sket en ændring. Blandt andet vælger flere kvinder end tidligere at blive tømrere eller snedkere. 

 

- Dansk Byggeri arbejder for, at piger allerede i folkeskolen skal kunne se sig selv i bygge- og anlægsbranchen. Derfor er det meget positivt, at der både er kommet flere kvindelige lærlinge, og at de vælger flere af branchens fag, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

 

541 kvinder er i praktik som maler, mens tømrerne og snedkerne har henholdsvis 76 og 120 kvindelige lærlinge.

 

Ser man helt overordnet på fordelingen mellem mandlige og kvindelige lærlinge, er der dog langt igen, før der er ligestilling. Ud af mere end 10.000 elever i lære i virksomhederne på en bygge- og anlægsuddannelse er 770 kvinder. 

 

Kontakt

Underdirektør Louise Pihl, lop@danskbyggeri.dk, telefon 25 66 6 312
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

 

Loading...
Scroll til top af siden