Høj beskæftigelse er et sundhedstegn

Dansk økonomi bliver ved at skabe job, og den højeste beskæftigelse i Danmarkshistorien er lige om hjørnet. Selvom der er stigende udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, er det ifølge Dansk Byggeri vigtigt at huske på, at høj beskæftigelse grundlæggende er et sundhedstegn

- Arbejdsmarkedet fortsætter som dansk økonomis mest solide vækstmotor. Korrigeret for sæsonudsving var der i november 2.718.800 beskæftigede lønmodtagere. Vi er nu kun 3.300 lønmodtagere fra den højeste beskæftigelse i Danmarkshistorien nogensinde - og det er nu kun et spørgsmål om det bliver i december, januar eller februar, at rekorden sættes, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg. Han fortsætter:

 

- Først og fremmest skal man glæde sig over, at det går godt i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet. Høj beskæftigelse er grundlæggende et sundhedstegn. Og opgjort som procentandel af de 16-64 årige, er der – med 69,6 procent i beskæftigelse - stadig et stykke op til niveauet på cirka 72 procent før finanskrisen.

 

23.250 flere byggejob siden 2013
I alt er der siden bunden i foråret 2013 kommet 23.250 flere lønmodtagere i job i byggeriet.

 

- I bygge- og anlægsbranchen er det især boligbyggeriet, der trækker opad. Men også høj aktivitet på det eksisterende boligmarked kaster mange renoveringsopgaver af sig. Dansk Byggeri forventer, at byggebeskæftigelsen vokser med cirka 5.000 personer yderligere i 2018, svarende til et plus på cirka tre procent. Det kan branchen godt håndtere, hvis der udvises rettidig omhu med uddannelse af flere faglærte, med fastholdelse af seniorerne og fortsat adgang til udenlandsk arbejdskraft, siger cheføkonomen og fortsætter:

 

- Der er dog ingen tvivl om, at arbejdsmarkedet strammer til, og at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er den største udfordring i 2018 - senest dokumenteret med halvårsrapporten fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der i december viste, at 17 procent af byggevirksomhederne havde rekrutteret forgæves til i alt 4.825 stillinger i 2. halvår 2017.

 

Kontakt

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, telefon 28 50 38 19

Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri, Karin Skolnik, telefon 23 25 84 69

Loading...
Scroll til top af siden