Hver femte job i Syddanmark er skabt i EU’s indre marked

Mindst 20 procent af arbejdspladserne i Region Syddanmark er skabt, fordi lokale virksomheder handler og arbejder på EU’s indre marked, viser en ny analyse. En af de virksomheder, der bruger det indre marked til at skabe lokale arbejdspladser i Vojens, Rødekro, Tønder, Esbjerg, Kolding og Sønderborg, er virksomheden Arkil A/S.

Dansk medlemskab i EU’s indre marked giver vækst og lokale arbejdspladser i alle regioner i Danmark. Ifølge en ny analyse fra Erhvervsministeriet har adgang til et marked med 500 millioner indbyggere skabt mindst 20 procent af de lokale arbejdspladser i Region Syddanmark. Danske virksomheders handel med andre EU-lande har ifølge rapporten også betydet, at en gennemsnitsfamilie med to voksne har fået 65.000 kroner mere til forbrug om året.

- By eller land, det indre marked giver et boost i alle landets lokalområder. Både danske virksomheder og danske familier har gavn af et velfungerende indre marked i Europa, hvor virksomhederne kan operere uden alt for mange besværligheder. Det er nok de færreste, der til hverdag tænker over, at mange af vores arbejdspladser eksisterer netop på grund af de fordele, som det indre marked giver vores virksomheder. Og det uanset hvor i landet vi befinder os, siger international chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen.

Arkil A/S er én af Danmarks største entreprenørvirksomheder med speciale i vej- og baneprojekter, havnebyggeri, fundering, tunnelering og store kabelprojekter. Arkil har datterselskaber i Tyskland, Irland og Sverige, og igennem årene er der udført mange projekter i og uden for Europa. Det giver fast arbejde til godt 1900 ansatte blandt andet i hovedkvarteret i Vojens, men også i Rødekro, Tønder, Esbjerg, Kolding og Sønderborg.

- Vi har langt bedre mulighed for at udnytte ledig kapacitet hen over grænserne, og har ofte medarbejdere som udfører deres arbejde på begge sider af grænsen. Det giver os mere fleksibilitet, og vi kan fastholde vores lokale arbejdspladser og ikke mindst den viden og ekspertise, som medarbejderne har. Samtidig giver arbejdet i andre EU-lande også en erfaring, som vi kan bruge hjemme i Danmark. Vi bliver både bedre til vores arbejde og holder vores medarbejdere i Danmark beskæftiget ved hjælp af det indre marked. Det giver en stabilitet, som vi ikke ville have, hvis vi alene arbejdede i Danmark, siger adm. direktør Jesper Arkil.

Danske virksomheder bygger primært i vores nabolande, og derfor er det indre marked særligt vigtigt for byggebranchen og virksomheder som Arkil.

- Det er nok de færreste, der tænker på, at EU’s indre marked fx også ligger i Vojens, hvor Arkil har base. Virksomhederne behøver ikke være store ligesom Arkil for at operere på det indre marked, men de er typisk ligeså specialiserede, siger Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri.

I alt er 578.000 danske job forbundet med handel med varer eller services til det indre marked.

Læs analysen fra Erhvervsministeriet her


Kontakter
International chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen, telefon 40984130
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30360265

Loading...
Scroll til top af siden