Inflationen kryber stille og roligt opad

Efter fire år i træk med lavinflationsrekorder blev 2017 et ”mellem-år” med årlige prisstigninger på 1,1 procent. Det økonomiske opsving betyder, at inflationen nu stille og roligt er blevet normaliseret

Ifølge Danmarks Statistik landede inflationen i december på 1,0 procent, og det bidrager til et samlet inflationsfacit for 2017 på 1,1 procent.

 

- Der er sket nogle markante skift i det danske inflationslandskab efter finanskrisen. I 2009-2012 lå den årlige inflation i gennemsnit på 2,2 procent, mens den så i perioden 2013-2016 i snit lå helt nede på 0,5 procent. Nu har den bevæget sig op et sted midt imellem, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

Er glasset så halvt fuldt eller halv tomt?
- Ser man på forbrugernes købekraft, så betyder normaliseringen af inflationen i 2017, at hver enkelt dansker – fra spædbarn til olding – mistede ca. 100 kr. om måneden, der blev ædt op af prisstigninger, set i forhold til 2016, fortæller Bo Sandberg men tilføjer så:

 

- Omvendt har vi alene via den relativt lave inflation fået en besparelse på budgettet på ca. 150 kr. om måneden set i forhold til perioden 2009-2012.

 

Lavere personskat kan modvirke lønpres
Når inflationen er ved at krybe opad igen, skyldes det ifølge Dansk Byggeri især, at både Danmark og verdensøkonomien er kommet ind i et solidt opsving.

 

- Stigende inflation vil før eller siden give et øget lønpres. Personskattelettelser trækker i modsat retning. Det vil sige, at i en periode med stigende pris- og lønpres kan skattelettelser være med til at tage toppen af sidstnævnte. Derfor kan det godt undre, når der er økonomer, der decideret fraråder personskattelettelser i den nuværende økonomiske situation, anfører cheføkonom Bo Sandberg.

 

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, telefon 28 50 38 19

Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32

Loading...
Scroll til top af siden