Renovering af ghettoområder betaler sig

En gennemgribende fornyelse af bygninger og udearealer kan være med til at skabe et trygt og attraktivt sted at bo. Det viser en analyse af boligområdet Gyldenrisparken på Amager fra Dansk Byggeri. Renovering bør derfor stå højt på dagsordenen i den kommende ghettopolitik

Nedslidte bygninger, sociale problemer og utryghed kendetegnede Gyldenrisparken, der blev bygget i 1964. Men en gennemgribende renovering fra 2006 til 2014 skabte markante ændringer for de godt 1.000 beboere.

 

  • Mange flere 1-5-årige børn går i daginstitution
  • En større andel af de unge mellem 15-17 år fortsætter på ungdomsuddannelse
  • Flere er i arbejde, og ledigheden er faldet
  • Den gennemsnitlige indkomst er steget
  • Ventelisterne til lejligheder i komplekset er blevet væsentlig længere

 

- På en række forskellige områder som beskæftigelse, indkomst, dagtilbud og uddannelse er der sket er stort ryk fremad efter renoveringen. Desuden er ventelisterne på en lejlighed steget fra 2-4 måneder til 20 år. Det viser helt tydeligt, at det er blevet mere attraktivt både for de eksisterende beboere og for potentielle tilflyttere at bo i området, siger Jacob Hangaard, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

 

Flere i daginstitution og i uddannelse

I forbindelse med renoveringen blev der opført en ny daginstitution, Den Grønne Planet, i 2009. Og i 2013 flyttede den integrerede institution Gaia ind i nyrenoverede lokaler. 

 

Samlet set gik 64 procent af de 1-5 årige i 2011 i daginstitution eller dagpleje. Det var under gennemsnittet for København. I 2015 var det steget til 94 procent, hvilket er væsentlig højere end gennemsnittet i København på 88 procent.

 

- Det er også interessant, at områdets legepladser nu bliver flittigt brugt af forældrene i nabolagets lejligheder og villaer. Det viser, at Gyldenrisparken opleves meget mere positivt både af beboerne og af naboerne, hvilket er et af målene med regeringens ghettopolitik, siger Jacob Hangaard.

 

Dansk Byggeri opfordrer derfor Folketinget til også at prioritere renovering af boliger, institutioner og udenomsarealer i de socialt belastede områder højt.  

 

Også for de unge i Gyldenrisparken er der sket en positiv ændring. 95 procent af de unge mellem 15 og 17 år fortsætter på en ungdomsuddannelse i 2017. I 2013 var tallet 82 procent.

 

Se barometret

 

Kontakt

Økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri, telefon 61 66 53 58

Kommunikationskonsulent Karin Skolnik, Dansk Byggeri telefon 23 25 84 69

Loading...
Scroll til top af siden