Både plads til og brug for løft i de offentlige investeringer

Mens vi venter på regeringens finanslovsforslag i september og på en langsigtet infrastrukturplan, så står de offentlige investeringer i byggeri og anlæg i 2020 til at falde. Det er ifølge Dansk Byggeri en af de triste kendsgerninger i regeringens nye økonomiske redegørelse, der dog også rummer positive nyheder.

- Efter seks år med medvind, risikerer Danmark at skulle gennemføre de næste økonomiske etaper i modvind, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

 

Det er især usikkerheden fra udlandet, der påvirker dansk økonomi negativt. Det gælder både handelskrig, Brexit og en begyndende tysk afmatning.

 

- Derfor står vi foran en ny virkelighed, hvor tempoet på arbejdsmarkedet går ned, og væksten flader ud. Foreløbig regner vi dog ikke med, at Danmark bliver ramt af en decideret recession, siger Bo Sandberg.Fokus på energirenoveringer, anlægsloft og infrastrukturplan
- Vi har kernesunde og overholdbare offentlige finanser. Og igen i år har Finansministeriet undervurderet, hvor mange penge, der kommer i kassen. Derfor er der da også råd til at skrue op for de offentlige investeringer i 2020, siger cheføkonomen.

 

Men mens en klimalov og en investeringsplan for infrastruktur trækker ud, så venter regeringen desværre et fald i de offentlige investeringer i bygninger og anlæg på 0,7 procent til næste år. Dermed falder de offentlige investeringers andel af samfundsøkonomien fra 2,6 procent til 2,5 procent af BNP.

 

- Det er stærkt kritisabelt. Trængslen vokser på vejene, og det går ud over både livskvalitet og arbejdsudbud. Der er masser af samfundsnyttige investeringer at sætte gang i, og det er dyrt at udskyde dem, siger Bo Sandberg.

 

Øget økonomisk råderum og laveste skattetryk i 27 år
I den positive vægtskål hæfter Dansk Byggeri sig ved, at det såkaldte økonomiske råderum frem mod 2025 i regeringens nye prognose er blevet hævet med 5,5 mia. kr., fra 23,3 mia. kr. i foråret til nu 28,8 mia. kr.

 

En anden, lidt underbelyst kendsgerning er, at den økonomiske vækst siden 2014 har haft den positive sideeffekt, at skattetrykket er faldet fra næsten 50 procent i 2014 til godt 46 procent i 2019 og med et yderligere fald i prognosen til 44,8 procent i 2020. Hvis det realiseres, bliver der tale om det laveste skattetryk i 27 år, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Loading...
Scroll til top af siden