Dansk økonomi trodser global usikkerhed – lidt endnu…

Dansk økonomi sluttede 2018 flot af med et bomstærkt fjerde kvartal, hvor både hjemmemarked og eksport var i vigør. Men Dansk Byggeri aner grå skyer i horisonten. Danmark er ikke en økonomisk øde ø, og før eller siden vil den stigende globale usikkerhed ramme os.

Med en vækst på 0,7 procent i sidste kvartal af 2018 er dansk økonomi stadig solid.

 

- Men selv om eksporten kom stærkt igen mod slutningen af året, er det på hjemmemarkedet, at vækstmotorerne findes i skikkelse af boligbyggeri, investeringer, privatforbrug, arbejdsmarked og boligmarked, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

 

En sæsonkorrigeret vækst på 0,7 procent af bruttonationalproduktet på et enkelt kvartal er i den høje ende blandt EU-landene. Ifølge cheføkonomen er det dog kun et spørgsmål om tid, før den internationale økonomiske usikkerhed rammer de hårde nøgletal i en lille åben økonomi som den danske.

 

- Brexit, handelskrig og afmatning hos vores to største samhandelspartnere, Tyskland og Sverige og længere væk i Kina, vil ramme eksporten direkte. Samtidig vil usikkerheden også forplante sig indirekte og påvirke virksomhedernes beslutninger om at investere og ansætte, siger Bo Sandberg.

 

Kunstigt lavt 2018-facit

- På overfladen lyder en samlet BNP-vækst på 1,2 procent sidste år ikke af meget. Men der er noget teknik omkring et gigantisk patentsalg, der drillede ved årsskiftet 2017-2018, som får 2017 til at se lidt bedre ud end det egentlig var – og 2018 tilsvarende lidt mere forpjusket, siger Bo Sandberg.

 

- Set med byggebriller kan man glæde sig over, at boliginvesteringerne med en samlet vækst på 5,1 procent i 2018 i den grad stadig er med til at sætte gang i hjulene – men faktisk er væksten gradvis blevet nedjusteret gennem året. Det kan i bedste fald tolkes som om, at ejerlejlighedsmarkedet forhåbentlig lægger an til en blød landing, siger cheføkonomen.

 

Af andre interessante nøgletal i Danmarks Statistiks første detaljerede opgørelse af BNP for 2018, peger Dansk Byggeri på en vækst i privatforbruget på 2,3 procent. Samtidig er der et kraftigt negativt bidrag til væksten fra nettoeksporten, idet importen voksede med 2,9 procent, mens eksporten kun steg med 0,5 procent sidste år.

 

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

 

Loading...
Scroll til top af siden