May’s nederlag vil ramme byggeriets eksport til Storbritannien

Den britiske parlaments klare nej til premierminister Theresa May’s brexit-aftale med EU vil ramme bygge- og anlægsvirksomhedernes eksport til Storbritannien. Dansk Byggeri er bekymret for, at et af byggeriets absolut vigtigste eksportmarkeder vil miste sin betydning.

 

Storbritannien er et af de vigtigste markeder for de danske bygge- og anlægsvirksomheder. I 2017 var Storbritannien det næststørste eksportmarked for byggeriet. Og alene fra januar til november 2018 blev der solgt varer som for eksempel vinduer for i alt 4,5 milliarder kr. til Storbritannien

 

Den dansk regering venter, at især fødevarer-, energi-, og fiskeribranchen herhjemme bliver hårdest ramt, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Men byggebranchen bider også negle og venter en tilbagegang i eksporten af både varer og tjenester.

 

Især eksporten af tjenester vil blive ramt

 

Dansk Byggeri venter, at bygge- og anlægsbranchens samlede eksport af varer og tjenester til Storbritannien bliver ca. 11 milliarder kr. i 2018. Det er på samme niveau som i 2017. 

 

Men mens eksporten af varer er faldet det seneste år, er det gået fremad med eksporten af tjenester som for eksempel montering af vinduer, etablering af havneanlæg og støbning af fundamenter til havvindmøller i Storbritannien. Og det gør bygge- og anlægsvirksomhedere ekstra sårbare.

 

- De virksomheder, der sælger services i udlandet, er ofte specialiserede, og de er derfor helt afhængige af at kunne tage deres dygtige og veluddannede folk med sig. Derfor er det afgørende, at det er nemt og enkelt for virksomhederne og trygt for deres medarbejdere at arbejde i udlandet. Men med en hård brexit vil det ikke længere være tilfældet, siger international chef Henriette Thuen, Dansk Byggeri.

 

Kontakt

International chef Henriette Thuen, htu@danskbyggeri.dk, telefon: 40 98 41 30

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Loading...
Scroll til top af siden