Nybyggeri: Så meget sparer du på energien

Alt efter hvornår dit hus er bygget, kan du spare op til 90 procent af udgifterne til el, vand og varme ved at flytte ind i et nyt hus, der er bygget efter Bygningsreglementets krav til energiforbrug. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

Vinduer og døre, der holder på varmen, lofter, gulve og vandrør, der er isoleret, og et jordvarmeanlæg frem for et gammelt oliefyr. Nye huse bygget efter BR18, Bygningsreglementets seneste regler, er generelt bedre isoleret og mere tætte, og det ses tydeligt på energiregningen.


Hvis du bor i et 140 m2 stort hus bygget mellem 1961 og 1979, som ikke er renoveret, bruger du cirka ni gange så meget energi, som hvis du rev huset ned og byggede et nyt på grunden. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.


- Nybyggede huse er generelt mere tætte, og så er varmeforsyningen mere effektivt. Et gammelt oliefyr fra 1960’erne holdt op imod et moderne jordvarmeanlæg, der nærmest ikke bruger noget energi, gør jo en kæmpe forskel på varmeregningen. Når man bygger nyt i dag, så bygger man samtidig grønt, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Nura Deveci.


Hvis du bor i et hus bygget fra 1980 og frem til 1998, bruger du cirka 50 procent mere energi end i et nybygget hus.


- Hvis man ser det over en periode på 30 eller 40 år, som en familie typisk bor i deres parcelhus, så er der ganske mange penge at spare på energiregningen, ud over bedre indeklima, mindre træk og alle de andre fordele, som følger med et nyt og bedre isoleret hus, siger Nura Deveci.


Fokus på at spare på energien i bygningsreglementet gjorde sig først for alvor gældende for bygninger fra 1980 og frem. Men 65 procent af vores bygninger i Danmark er bygget før 1980.


- Så der er mulighed for at spare masser af energi i vores huse ved enten at bygge nyt eller energirenovere. Hvis man vælger at energirenovere, kan man ud over besparelserne på energiregningen hente forskellige tilskud hos energiselskaberne og få fradrag til lønudgifter med håndværkerfradraget, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Nura Deveci.


Se tallene i Dansk Byggeris Energianalyse 2019 på side 41 her


Kontakt

Økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Nura Deveci, telefon 26 19 25 55
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65

Loading...
Scroll til top af siden