Væksten i antallet af lønmodtagere flader ud

Med en stigning på blot 200 flere lønmodtagere i job i august er der tegn på opbremsning i beskæftigelsen, som dog alligevel har ramt det højeste niveau nogensinde. I bygge- og anlægsbranchen er antallet af nye arbejdspladser også fladet ud sommeren over.

De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der på hele arbejdsmarkedet nu er knap 2,8 millioner lønmodtagere i arbejde. Væksten i antallet af lønmodtagere i job er aftaget i år i forhold til sidste år, og har været præget af et stop-and-go forløb med stor fremgang i nogle måneder og tilbagegang i andre. Dansk Byggeri venter fortsat fremgang i det samlede antal job på arbejdsmarkedet i løbet af det næste år, men en mere moderat en af slagsen.

 

- Arbejdsmarkedet har været den store positive historie i dansk økonomi i flere år. Det skyldes de gode konjunkturer kombineret med arbejdsmarkedsreformer, der blandt andet betyder, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet. Samtidig ser vi gode jobmuligheder for de seniorer, der vælger at blive i arbejde i længere tid, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

 

- Alt er dog langt fra fryd og gammen i øjeblikket. Det skyldes den fortsatte internationale usikkerhed om en endelig Brexit-aftale, handelskrigen mellem USA og Kina og økonomisk afmatning hos vores vigtige samhandelspartnere Tyskland og Sverige. Det bliver Danmark som en lille åben økonomi ramt af, selv om vi stadig befinder os i et grundlæggende solide opsving, siger Jacob Hangaard.

 

Færre job i bygge- og anlægsbranchen

I bygge- og anlægsbranchen har jobkurven ligget ret fladt henover sommeren. Også her er der skabt 200 nye job i august. Det betyder, at der nu er knap 166.400 lønmodtagere i arbejde i byggeriet, og at der har været en behersket stigning på 900 nye arbejdspladser siden januar.

 

- På anlægsområdet er der nu et hul i markedet, indtil arbejdet med Femern-forbindelsen begynder i 2021. De færre projekter betyder færre arbejdspladser allerede nu. Og kigger vi fremad, er der også udsigt til, at der vil blive bygget færre lejligheder. Det vil begynde at trække det samlede antal job inden for boligbyggeriet en smule ned, selv om beskæftigelsen fortsat vil ligge på et pænt niveau, siger Jacob Hangaard.

 

- De rekordlave renter har til gengæld fået mange danske boligejere til at lægge lån om. Samtidig bliver der generelt gennemført mange bolighandler. Det betyder flere opgaver med at renovere boliger ude på villavejene, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

 

Dansk Byggeri kommer her i oktober ud med en ny prognose for bygge- og anlægsaktiviteten i 2020 og 2021.

 

Kontakt

Økonomisk konsulent Jacob Hangaard, jha@danskbyggeri.dk, telefon 61 66 53 58

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

 

Loading...
Scroll til top af siden