PRESSEN I DAG 12. februar 2020

DI og Dansk Byggeri arbejder på fusion

Dansk Byggeri og Dansk Industri, DI, har gennem længere tid drøftet en sammenlægning af de to organisationer. Drøftelserne er nu så langt fremme, at der ligger et udkast til en aftale, der skal tages stilling til hos Dansk Industris og Dansk Byggeris medlemmer. Formanden for Dansk Byggeri, Claus Bering mener, at sammenlægning vil få organisationen til at stå stærkere. - Dansk Byggeri skal også i fremtiden være en stærk medlemsorganisation, der leverer en god service til den bedste pris. Det har været udgangspunktet for at indgå forhandlinger om at lægge sig sammen med DI. Med sammenlægningen får vi en mere slagkraftig organisation, der står endnu stærkere over for omverdenen, siger Claus Bering.

- - DR1 TV-Avisen 18.30 og 21.00, TV 2 Nyhederne 18.00 og 19.00, TV 2 News Business, dr.dk, ejendomswatch.dk, ekstrabladet.dk, fagbladet3f.dk, altinget.dk, b.dk, børsen.dk, finans.dk, information.dk, bt.dk, danskindustri.dk, kristeligt-dagblad.dk, tv2.dk, policywatch.dk, politikenbyrum.dk, idag.dk, building-supply.dk, licitationen.dk, jernindustri.dk, metal-supply.dk, estatemedia.dk, newsbreak.dk, dagensbyggeri.dk, bygge-anlaegsavisen.dk, bygtek.dk, ctwatch.dk, mestertidende.dk, wood-supply.dk, fredericiaavisen.dk, elfokus.dk, tidende.dk, dagbladet-holstebro-struer.dk, herningsfolkeblad.dk, aoib.dk, midtjyllandsavis.dk, skivefolkeblad.dk, Dagbladet Roskilde side 1, piopio.dk, (110220) Berlingske Business side 3, Der Nordschleswiger (120220).

Dansk Byggeri-formand: - Vi får en større gennemslagskraft hos DI

Det er win-win for begge parter, hvis sammenlægningen af Dansk Byggeri og Dansk Industri bliver stemt igennem af de to store erhvervsorganisationers medlemmer til juni. For Dansk Industri vil det betyde, at der bliver sat en stor, fed streg under organisationens rolle som førende aktør, og for Dansk Byggeri vil det medføre en større synlighed i offentligheden og en lang række fordele for medlemmene. Det understreger Dansk Byggeris formand, Claus Bering. - Dansk Industri bliver hørt af medierne, af regeringen og af omverdenen generelt, og vi vil også gerne lyttes til. Det, tror vi, kommer til at ske med sammenlægningen, siger han

- - Licitationen side 1 og 4 (120220), licitationen.dk (110220).

Virksomheder: Vi står stærkere samlet

Det er de virksomheder, der er medlemmer af Dansk Industri og Dansk Byggeri, der i sidste ende skal beslutte, om den planlagte fusion går igennem. Men allerede nu er der opbakning fra flere store - og dermed magtfulde - medlemsvirksomheder, der forventer større gennemslagskraft. - Jeg synes, det er en rigtig god idé, når man tager de udfordringer, der er for vores branche, i betragtning, siger Palle Bjerre Rasmussen, landechef i NCC Danmark, som er et fremtrædende medlem af Dansk Byggeri.

- - Børsen side 14 (120220).

Fusion af byggegiganter: Ingen betydning for overenskomstforhandlinger

Formand i 3F Byggegruppen Claus Von Elling opfordrer Dansk Byggeri til at sikre sig et godt eftermæle inden planlagt sammenlægning med Dansk Industri. Planerne om sammenlægningen vil ikke påvirke de forestående overenskomstforhandlinger for 80.000 ansatte i byggeriet. Sådan lyder det fra Claus Von Elling, efter at nyheden om en kommende gigantorganisation inden for byggeriet blev sendt ud tirsdag formiddag.

- - fagbladet3f.dk (110220).

DI risikerer at skræve så bredt, at bukserne sprækker

Den nye DI-topchef, Lars Sandahl Sørensen, har markeret sig fra start. Først med en hurtig overenskomst og nu ved at indgå ægteskab med Dansk Byggeri. Det giver mere pondus, både på Christiansborg og over for modparten på lønmodtagerside, FH. Men Sandahl risikerer også, at DI skal skræve så bredt, at bukserne sprækker. Med indlemmelsen af Dansk Byggeri er armlægningen med chefen i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen - foreløbig i hvert fald - faldet ud til DI-direktørens fordel. DI har befæstet sin position som storebror i klassen. Dansk Erhverv skal håbe på, at DI-kolossen bliver så tung i sine bevægelser, at Dansk Erhverv kan profitere af sin frækhed og mere direkte stil.

- - b.dk (110220) Berlingske Business side 2 (120220).

Analyse: Svært at være lillebror i lobbyland

Når Dansk Industri efter planen sluger Dansk Byggeri senere i år, understreger det, hvor svært det er at være en mindre erhvervsorganisation anno 2020, skriver politisk redaktør på Børsen, Peter Søndergaard. Til trods for at Dansk Byggeri i dag er den tredjestørste erhvervsorganisation efter Dansk Industri og Dansk Erhverv, har byggeorganisationen set fordele ved at komme ind under en større paraply i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Som formanden for Dansk Byggeri, Claus Bering, formulerer det, er der på hylderne i Dansk Industri: - Rådgivning om digitalisering, EU, skatteforhold, bæredygtighed med mere, som Dansk Byggeri ikke kan tilbyde i samme udstrækning.

- - Børsen side 15 (120220).

DI-boss om fusion med Dansk Byggeri: Vi planlægger ikke med fyringer

Den planlagte sammenlægning af Dansk Industri (DI) og Dansk Byggeri vil ikke føre til afskedigelser af medarbejdere. I hvert fald ikke i første omgang. I dag er der ca. 550 ansatte i DI, mens der er ca. 150 ansatte i Dansk Byggeri. - Vi ser jo hele tiden på effektiviseringer, som alle andre virksomheder gør. Øvelsen her er ikke en rationaliseringsøvelse. Ser du f.eks. på personalejura. Der hjælper vi i dag 11.500 virksomheder. I morgen skal vi servicere 17.000 virksomheder, så der er brug for alle kræfter, og motivationen for det her er at få mere slagkraft, og det er ikke en rationaliseringsøvelse, fortæller adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen.

- - Jyllands-Posten Erhverv side 4 (120220), børsen.dk (110220).

Sammenlægningen af Dansk Byggeri og Dansk Industri kan inspirere til flere fusioner.

Flere fusioner kan følge. Sådan lyder meldingen fra Dansk Industris formand og Cowi's adm. direktør Lars-Peter Søbye, da han blev adspurgt, om han kunne forestille sig flere fusioner: - Jeg synes som udgangspunkt, at det er vigtigt, at der er flere spillere på et marked. Men selvfølgelig vil det altid være interessant at kigge på, hvordan vi kan blive ved med at styrke foreningen og den gennemslagskraft og politiske indflydelse, siger han.

- - Børsen side 15 (120220).

Interview med formand Claus Bering: Vi har arbejdet på fremtiden for Dansk Byggeri i hemmelighed i et år

Den planlagte fusion mellem Dansk Byggeri og Dansk Industri skal få entreprenørerne tættere på Dansk Industris arkitekter, rådgivende ingeniører og materialeproducenter, siger Claus Bering, formand i Dansk Byggeri. Bestyrelsen og direktionen i Dansk Byggeri begyndte for et lille år siden at arbejde på en ny plan for organisationens fremtid, hvor »en masse scenarier« var oppe. Fusioner med både større og mindre organisationer blev drøftet sammen med muligheden om at forblive sin egen. I efteråret kulminerede arbejdet med en beslutning om at forsøge en fusion med Dansk Industri, siger han.

- - politikenbyrum.dk, tidende.dk, a4nu.dk, sn.dk, bt (120220).

Dansk Industri vil kunne tale med større styrke til politikerne

Med fusionen med Dansk Byggeri gør DI sig klar til at få det store ord i fremtidens omstilling til klimavenlig produktion. I dag står Dansk Industris medlemmer for udbetalingen af 60 pct. af de lønninger, som udbetales til ansatte i private virksomheder, der er medlem af hovedorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening. Hvis Dansk Byggeris 5.600 virksomheder bliver fusioneret ind, vil DI stå for 70 pct. og vil dermed kunne påberåbe sig at repræsentere langt størstedelen af det danske erhvervsliv. Det giver indflydelse, og selv om formændene for Dansk Industri og Dansk Byggeri ikke betonede det så voldsomt, da de i går annoncerede den planlagte fusion, lagde de heller ikke skjul på det.

- - Politiken side 9 (120220).

Politikens erhvervskommentator: Dansk Industri kan blive en enormt magtfuld lobbyorganisation

To af landets største arbejdstagerorganisationer har planer om at fusionere. Det vil sikre DI endnu større politisk indflydelse i fremtiden. Steen Navrbjerg, som er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, forklarer, at fordelen ved sammenlægningen for Dansk Byggeri vil være, at arbejdsgiverorganisationen i fremtiden fortsat kan fokusere på at tage sig af medlemmernes særinteresser, for eksempel i forbindelse med overenskomstforhandlinger, mens DI’s politiske apparat tager sig af at forhandle om mere overordnede spørgsmål.

- - politiken.dk (120220).

Ny lobbygigant øger konfliktrisiko

Storfusion mellem DI og Dansk Byggeri kan blive gift for forhandlinger om overenskomst. Den kommende fusion kan friste nogle i fagbevægelsen til at tage et stort opgør, før byggeriet bliver en del af DI. I stedet for at skulle slås mod DI-giganten om nogle år, vil fagbevægelsens venstrefløj opfordre til at tage slaget om udenlandsk arbejdskraft en gang for alle nu mod det langt mere overkommelige Dansk Byggeri. Det frygter nogle af fagbevægelsens mere moderate topfolk, der med bekymring følger mobiliseringen fra den faglige venstrefløj rundt i landet.

- - Politiken side 1 (120220).

Analyse: DI kan blive for stor til de små

Tegningen ligger klar til det, der kan blive Danmarks suverænt mest magtfulde erhvervsorganisation. Men det kan blive svært at gøre alle medlemmer tilfredse i et endnu større DI, hvis fusionen med Dansk Byggeri falder på plads. Specielt de små virksomheder kan risikere at føle sig glemt, i en ny kæmpeorganisation. Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, påpeger dog fordelene for PolicyWatch. Nemlig, at man får hele værdikæden i bygge- og anlægsbranchen samlet et sted - det vil sige lige fra arkitekter over håndværkere, entreprenører og råstofvirksomheder til de virksomheder, der nedbryder bygninger og affaldssorterer.

- - ctwatch.dk, policywatch.dk (110220).

Arbejdsmarkedsforsker om fusionsplaner: Der skal tages hånd om de mindste virksomheder

Dansk Industri har længe været den mest dominerende aktør i Dansk Arbejdsgiverforening, og nu bliver organisationen "mega-stor og altdominerende". Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen. - Man kan sige, at Dansk Industri kommer til at samle hele Produktionsdanmark, så det er en styrkelse af DI. Men den største forskel kommer man nok til at mærke hos Dansk Byggeri: - Dansk Byggeri har mange mindre medlemsvirksomheder, og vi ved jo fra tidligere, at det har været en udfordring for DI at fastholde netop dem. Altså at sikre, at den rådgivning og service, som de tilbyder, også er relevante for dem, siger han.

- - licitationen side 4 (120220), licitationen.dk (110220).

ANALYSE: Dansk Byggeris lange, lange vej mod mere synlighed

Siden 2003 har Dansk Byggeri godt nok forsøgt at være den samlende kraft i bygge- og anlægsbranchen og har da også lavet store overenskomstforlig med modparten i 3F. Men den samlende stemme for bygge- og anlægsbranchen har haltet. Den kommer nu, med sammenlægningen med DI. Den store hurdle efter fusionen med DI bliver dog, at de mindre bygge- og anlægsvirksomheder ikke føler sig klemt i en medlemskreds med store danske industrikoryfæer. Her er Dansk Byggeri og DI nødt til at finde en vej til bedre service, så de små virksomheder også får noget ud af deres kontingentkroner, skriver redaktionschef Christian Brahe-Pedersen fra Licitationen.

- - licitationen.dk (110220), Licitationen side 5, mestertidende.dk (120220).

Leder: Fusion med både hjerte og hjerne

Om det er fordi vi nærmer os Fastelavn, at Dansk Byggeri og Dansk Industri slipper katten ud af sækken, er ikke godt at vide. Men maskerne er faldet og de to organisationer er klar til at lade medlemmerne stemme om en fusion. Uanset hvad, så er det rettidig omhu at sikre medlemsvirksomhederne de allerbedste muligheder. Og hvis det for Dansk Byggeris medlemmer betyder, at man bliver en del af Dansk Industri, så er det bestemt den vej, man skal gå. Dansk Byggeri kommer ind i Dansk Industri med ca. 6.000 medlemsvirksomheder, heraf langt størstedelen er udførende håndværks-og entreprenørfirmaer, skriver journalist på Licitationen Klaus Tøttrup.

- - Licitationen side 2, licitationen.dk (120220).

Fusionsplaner kaster en skygge over overenskomsten

Hos 3F håber man, at modparten hos Dansk Byggeri tager en beslutning af "historiske dimensioner" i sin potentielt sidste selvstændige overenskomstforhandling. - Jeg venter lidt med den endelige dom, til jeg har hørt fra juristerne i FH, hvad det får af betydning. Man kan undre sig over, hvorfor fusionen skulle meldes ud netop nu - midt i de igangværende overenskomstforhandlinger, men jeg håber, at samarbejdet bliver godt, siger formand for 3F’s byggegruppe, Claus Von Elling.

- - dagensbyggeri.dk (110220).

Leder: Størrelse giver god mening

Størrelse giver god mening, og Dansk Byggeri passer helt klart bedre ind i Dansk Industri og deres medlemskreds end i den mindre Dansk Erhverv, der må stå lidt skuffet tilbage over, at storebror nu bliver endnu større. Dansk Industri landede en helt fornuftig overenskomst for de nuværende 11.000 medlemmer. Mon ikke, det også lykkes at lande en fornuftig fusion, der vil bidrage til at fremtidssikre hverdagen for endnu flere medlemmer, skriver redaktionen på Frederiksborg Amts Avis.

- - Frederiksborg Amts Avis side 8, Sjællandske Slagelse side 10, Sjællandske Næstved side 10 (120220).

Ekspert om mulig fusion: Kan lægge pres på overenskomstforhandlinger

Udmelding om mulig fusion mellem Dansk Byggeri og Dansk Industri lægger yderligere tryk på både fagbevægelse og arbejdsgivere i byggeriet forud for afgørende overenskomstforhandlinger, mener forsker. Ifølge Nana Wesley Hansen, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudie (FAOS), kan udmeldingen om en mulig fusion mellem de to erhvervsorganisationer få betydning for de nuværende overenskomstforhandlinger: - Dansk Byggeri er selvfølgelig stadig en selvstændig organisation, men hvis man går med tanker om en snarlig fusion, vil det da være mærkeligt, hvis man nu lander et overenskomstresultat, der lægger alt for langt væk fra den linje, der er i Dansk Industri, siger hun.

- - tidende.dk (110220).

Fusionering af Dansk Byggeri og DI gør dem til en afgørende spiller

Formand for Dansk Byggeri Claus Bering mener, at fusionen mellem Dansk Byggeri og Dansk Industri vil gøre dem til en afgørende spiller på arbejdsmarkedet. Han mener, at fusionen er kommet i spil, efter LO og FTF fusionerede i 2018, hvilket gjorde dem til en vigtig hovedorganisation med 1,4 mio. lønmodtagere.

- - finans.dk (110220).

OK20: Nu begynder byggeriets forhandlinger

Med weekendens forlig på industriområdet er det nu byggeriets tur til at tage hul på overenskomstforhandlingerne. Det skriver Fagbladet 3F. I dag, onsdag, vil formanden og næstformanden for 3F Byggegruppen, Claus von Elling og Palle Bisgaard, sætte sig ved bordet hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri. Et af de store spørgsmål bliver social dumping. - Vi bryder os ikke om social dumping, men vi mener, at vi i overenskomsterne har de redskaber, der skal til for at imødegå det, har Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, tidligere udtalt til Fagbladet 3F.

- - tidende.dk, fagbladet3f.dk (120220).

30 år med op- og nedture

I et indæg i anledning af Bygge- & Anlægsavisen ser direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen til bage på de seneste 30 års udvikling i bygge- og anlægsbranchen. Tilbage i 1990'erne var infrastrukturen i centrum. De store bro- og tunnelbyggerier fyldte meget, og vi skrev historie. Først med åbningen af jernbane- og vejforbindelsen over Storebælt i 1997 og -98 og igen to år senere, da Øresundsbroen blev indviet. Ser vi på bygge- og anlægsbranchen anno 2020 er meget forandret. Politikernes interesse for bygge- og anlægsbranchens effektivitet og produktivitet hænger ved, og digitaliseringen vinder mere og mere indpas. I modsætning til for 30 år siden er anlægsbranchen i dag presset af manglende politisk vilje til at beslutte langsigtede infrastrukturplaner, skriver direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

- - Bygge- & Anlægsavisen side 4, bygge-anlaegsavisen.dk (100220).

Plads til flere kvinder i byggeriet

EUC Nordvestsjælland lagde for nylig lokaler til et arrangement med fokus på byggeri i Holbæk 2020+. Arrangementet var et samarbejde mellem Holbæk Erhvervsforum, Dansk Byggeri, Boligselskabet Lejerbo, Holbæk Kommune og EUC Nordvestsjælland. Eftermiddagen bød derfor på en række oplæg -blandt andet om, hvordan der arbejdes med bæredygtigt byggeri.

- - Nordvestnyt Holbæk/Odsherred side 7 (110220).

Mange lokale huse scorer lavt på energi: To ud af tre huse har dårligt energimærke

Det kan ofte betale sig at få en bedre energiudnyttelse. Også når man har et hus, og ifølge Dansk Byggeri viser en undersøgelse, at der også er noget at arbejde med for husejere i Skive Kommune. Når Dansk Byggeri fokuserer på området Midt-og Vestjylland, har samlet set næsten seks ud af 20 enfamiliehuse ifølge undersøgelsen et energimærke, der hedder D, E, F eller G.

- - Skive Folkeblad side 5 (110220).

Høje krav til flere unge i erhvervsuddannelse i Nordsjælland

Murer, tømrer, snedker eller maler. Der er masser af muligheder i dag. Om bare få uger skal hundredvis af folkeskoleelever beslutte sig for, hvad årene efter grundskolen skal bruges på, men i Nordsjælland kniber det med at få unge ind på erhvervsuddannelserne. Derfor kritiserer Dansk Byggeri kommunerne for ikke at gøre nok, til trods for, at der er stor mangel på arbejdskraft. - Vores bekymring er, flere der går på pension og kommer ud af arbejdsmarkedet end der kommer ind. Det er en kæmpe udfordring. Derfor er vi ude og sige, at de skal vælge erhvervsuddannelser. I Rudersdal søgte bare 5 % ind på en erhvervsuddannelse sidste år, mens tallet i Hørsholm lå på 6 % og i Allerød på 8 %, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

- - Tv 2 Lorry Regionale Nyheder 19.30 (110220).

Unge fravælger faglære: Vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft

For mange går på pension og for få tager uddannelser. Det er oplevelsen hos Dansk Byggeri, der savner flere elever på Syd- og Sønderjyllands erhvervsuddannelser. Det viser en undersøgelse som Dansk Byggeri har udgivet. I flere kommuner i Syd- og Sønderjylland er antallet af ansøgere for lavt i forhold til det nationale mål. Målet er, at omkring 25 pct. af folkeskoleelever skal søge ind på en erhvervsuddannelse, når de færdiggør folkeskolen. - Vi har en generel mangel på elever til mange af de forskellige faglærte uddannelser her i Sønderjylland, siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sønderjylland.

- - jv.dk, JydskeVestkysten side 4, JydskeVestkysten Aaabenraa side 4, JydskeVestkysten Esbjerg side 4, JydskeVestkysten Haderslev side 4, JydskeVestkysten Kolding side 4, JydskeVestkysten Billund side 4, JydskeVestkysten Varde side 4, JydskeVestkysten Sønderborg side 4, JydskeVestkysten Tønder side 4, JydskeVestkysten Vejen side 4 (120220).

For få unge til at tage over, når håndværkere går på pension

Alt for få unge på Sjælland og Lolland-Falster vælger at uddanne sig til fx tømrer, murer eller snedker, når de er færdige med 9. eller 10. klasse. Værst står det til i Roskilde, Solrød og Greve. Samtidig er mange ældre håndværkere på vej på pension. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, som frygter fremtidens mangel på faglærte hænder. - Antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse, er alt for lavt, særligt i nogle af kommunerne. Og det står i kontrast til, at rigtig mange faglærte er på vej på pension, siger formand for Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen.

- - viborher.dk (110220).

5 HURTIGE OM OVERENSKOMSTER

  1. En overenskomst er en aftale mellem arbejdsgivere og arbejdstagere omkring løn, pension, ferie, uddannelse, barsel, overarbejdsbetaling og meget mere. 2. En overenskomst gælder normalt i tre år. Nogle gange i to eller fire år. 3 Denne gang skal 600.000 have fornyet overenskomster. Det drejer sig om ansatte i industri, byggeri, transport, hotel, restauration, butikker og så videre. 4. På den ene side af forhandlingsbordet sidder lønmodtagerne i 3F, Metal, HK osv. På den anden side arbejdsgiverne i DI, Dansk Byggeri, Horesta med flere. 5. Når forhandlerne er blevet enige om en aftale, skal den stemmes hjem af fagforeningernes medlemmer, før den er endeligt vedtaget.
- - Fagbladet 3f side 28 (100220).

Debat: GreenLab Skive og Hanstholm Havn har også brug for asfalt

Tak til vores lokale folketingspolitikere Kristian Jensen, Inger Støjberg, Carsten Kissmeyer og Kristian Pihl Lorentzen for i avisens spalter at sætte spot på regeringens nøl, når det gælder trafikinvesteringer. Det rammer både borgere og virksomheder i alle hjørner af Midt- og Vestjylland, og det er med til at gøre vækst og udvikling til stilstand og afvikling, skriver næstformand i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen.

- - folkebladetlemvig.dk, dagbladet-holstebro-struer.dk (110220).

29 etagers aluminiumsbygning får eftertragtet pris

Det er med garanti højden på 29 etager som springer mest i øjnene på de fleste, der passerer tårnbygningen Nordbro på Nørrebro i København. Men den smukke og spektakulære aluminiumsbygning udmærker sig også ved de mange arkitektoniske detaljer. Detaljer som har sikret arkitektfirmaet Arkitema Architects, som har tegnet bygningen, den eftertragtede Aluminium Byggeprisen 2020. Med prisen hylder Alufacadesektionen i Dansk Byggeri og Aluminium Danmark i Dansk Industri kreative projekter med brug af aluminium.  Jesper Hald, som er konsulent i Alufacadesektionen i Dansk Byggeri, er enig og lægger dertil vægt på, at der også er tænkt både energieffektivitet og indeklima ind i bygningen. - Vi er hele tiden obs på at hjælpe vores medlemmer i en retning, der også inddrager bæredygtighed, siger han.

- - byggetidende.dk (110220). / KFR
Loading...
Scroll til top af siden