Byrødder ruller 3,8 milliarder ud i byggeriet

Mens Kommunernes Landsforening vurderede, at anlægsopgaver ville blive fremrykket for 2,5 mia. kr., har landets kommuner allerede fundet 3,8 mia. kr. ekstra til øvelsen i år. Det viser en opgørelse, som Licitationen har lavet. De massive ekstrabevillinger glæder erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius. - Jeres opgørelse viser det rigtig glædelige, at der er mange projekter i det offentlige til resten af året. Og at kommunerne virkelig har kridtet skoene for at finde ekstra penge og endda ret hurtigt. Det er et rigtig vigtigt signal til en byggebranche, som ser en privat efterspørgsel falde, siger han.

- - Licitationen side 8 (120520), licitationen.dk (110520).

En bygning skal holde i mange hundrede år og kunne genbruges igen og igen

En mere klimavenlig byggebranche kræver fokus på et nyt kongemål: CO2-udledning per kvadratmeter i hele bygningens levetid. Det klimavenlige byggeri kræver en helt ny tankegang, mener direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen. Og det skal sive ud både i lovgivning i byggebranchen og investeringerne, hvis det skal realiseres. - Både politisk og fra branchen er der skabt et fokus på CO2-belastning. Og jeg tror det bliver en væsentlig gamechanger som kommer til at sætte en helt ny dagsorden for byggeriet de kommende år, siger han.

- - mm.dk (120520).

Ét års loftløft er ikke nok

Kommunerne skal også næste år have lov at bryde anlægsrammen, når de vil sætte gang i offentlige bygge- og anlægsprojekter. Sådan lyder budskabet fra borgmestre og byggebranchen. Sidstnævnte vil udvide suspensionen af anlægsloftet til også at gælde i 2021, fordi de økonomiske tømmermænd langt fra ventes ovre næste år: - Ser man på prognoserne for samfundsøkonomien, så ser vi ind i et tilbageslag så hårdt, at vi ikke overvinder det i 2020 og nok heller ikke i 2021. Vi kan kun forvente, at en konjunkturfølsom branche som byggeriet rammes hårdt og vil være ramt hårdt også næste år, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri Torben Liborius.

- - Licitationen side 9 (120520), licitationen.dk (110520).

Knap hvert femte byggefirma får nej i banken under krisen

Den igangværende coronakrise har fået bankerne til at trække følehornene til sig, og det påvirker i høj grad byggefirmaer, viser ny undersøgelse fra Dansk Byggeri. I undersøgelsen svarer 18 pct. af de adspurgte byggevirksomheder, der har været i kontakt med banken, at de ikke fik den ønskede likviditet. - Bankerne skal selvfølgelig være forsigtige, men med den fremgang vi forventer til næste år, skal de også være optimistiske. Og i den vurdering er det vigtigt, at bankerne ser på, hvordan virksomheden havde det før krisen, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

- - politikenbyrum.dk (110520).

Klimarådet ser bort fra erhvervslivets initiativer

De store krav i klimaloven kunne blive opfyldt hurtigere. Men vigtige CO2-besparende tiltag er ikke tænkt ind i Klimarådets opgørelser. Effekten af genanvendelse ved af energikrævende materialer som stål og beton er ikke regnet ind i Klimarådets opgørelser. - Det bør det blive, og det er også noget, vi har fokus på i vores anbefalinger fra klimapanelet, og som vi vil eksponere over for Klimarådet, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. Han siger også, at det er positivt at opleve, hvordan forskellige parter, som boligministeren og bygherrer, allerede har kastet sig over og er i gang med at implementere anbefalingerne fra klimapartnerskaberne.

- - indblik.dk (110520).

Læserne har talt: Her er ejendomsbranchen mest magtfulde

Estate Medias læsere har afgjort, hvem der er de 50 mest indflydelsesrige personer i ejendomsbranchen. Top 10 er, Frank Jensen, overborgmester, Københavns Kommune, Peter Winther, CEO Danmark, Colliers International, Lars Thylander, indehaver og bestyrelsesformand, Thylander Gruppen, Michael Bruhn, direktør, PFA Ejendomme, Torben Möger Pedersen, adm. direktør, PensionDanmark, Kaare Dybvad Bek, boligminister, Socialdemokratiet, Anne Skovbro, adm. direktør, By & Havn, Per W. Hallgren, adm. direktør, Jeudan, Marius Møller, direktør, PensionDanmark Ejendomme, Rasmus Nørgaard, stifter og partner, Nrep. Adm. direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen er nummer 31.

- - estatemedia.dk (110520).

'Black Hverdag' truer i horisonten

Ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, faldt Danmarks Statistiks inflationstal for april til 0,0 pct. mod +0,4 pct. i marts og +0,8 pct. i 2019. - Det er selvfølgelig især benzin og diesel, der trækker inflationen ned på nul i april, men senere på året vil vi formentlig se noget, der ligner ’Black Hverdag’ med ikke kun billige slagtilbud på enkelte udsalgsdage som ’Black Friday’. Blandt de trods alt positive effekter af Corona er en lavere inflation, der øger købekraften i samfundet, siger Bo Sandberg.

- - bygtek.dk (110520).

Byggeaktører forventer prispres efter corona

Prispresset i byggeriet bliver endnu større som følge af krisen, spår både organisationer og entreprenører. Det kan vise sig at være en fordel for virksomheder med store ordrebøger. - Efter og under en krise er der ikke ret mange penge at gøre godt med hos køberne, og det presser dem, der skal sælge. Det vil så presse de i forvejen ret lave overskudsgrader i branchen, og den i forvejen skarpe konkurrence vil blive endnu skarpere, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

- - Licitationen side 4 (120520), licitationen.dk (110520).

Politisk flertal for lønkompensation: Flere unge skal sikres praktikplads

Allerede i slutningen af april kom Dansk Byggeri med den dystre prognose, at antallet af praktikpladser inden for erhvervsuddannelserne alene i år risikerer at falde med 7.700 på grund af coronakrisen. Det skal ses i lyset af, at 8.239 elever allerede før coronakrisen manglede en praktikplads i en virksomhed. Derfor er både Venstre, Konservative, DF, SF og Enhedslisten positive overfor et forslag fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) om, man i lyset af coronakrisen skal lønkompenseres virksomheder, der tager en erhvervsskoleelev i praktik.

- - a4arbejdsliv.dk (110520).

USA/lukning: Positiv afslutning på ugen trods rædselsrapport

De amerikanske aktiemarkeder gik på weekend med solide plusser fredag, efter at den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for april ikke viste sig at være helt så slem som frygtet. Beskæftigelsen uden for landbruget i USA faldt dog i april med 20,5 mio., viste fredagens amerikanske nøgletal. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News til sammenligning ventet et fald i beskæftigelsen uden for landbruget på 22 mio. Tallet viser er en strømpil for verdensøkonomien og får derfor stor opmærksomhed blandt økonomer. - Et helt årtis jobfremgang er skyllet ud i kloakken, lyder det blandt andet fra cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg, på baggrund af tallene.

- - npinvestor.dk (110520).

Partier: Vi må drøfte vilkår i hjælpepakke igen

Som beskrevet i JP Aarhus forleden besluttede byrådet i slutningen af april ekstraordinært at fremrykke investeringer for 300 mio. kr. i en hjælpepakke, som skal holde gang i det lokale erhvervsliv under coronakrisen. Men Aarhus Kommune har gennem udbud inden for en række håndværksområder lavet flerårige rammeaftaler med konkrete virksomheder. De udvalgte virksomheder skal også tilbydes en del af de fremrykkede opgaver først. Det møder kritik fra bl.a. Dansk Byggeri Østjylland. Derfor vil Socialdemokratiet, SF og Venstre nu tage sagen op.

- - JP Aarhus side 2 (120520), jyllands-posten.dk (110520).

Debat: Krisen har været et tiltrængt bump på individualiseringens triumfmarch

Da regeringen 26. marts ophævede det kommunale anlægsloft, forventede man, at det ville føre til fremrykning af anlægsinvesteringer til en værdi af 2,5 milliarder kroner i år. Et vigtigt win, skriver etnolog Nicolai Carlberg i dette debatindlæg. Og hvis det kan føre til energirenovering og andre aktiviteter, som fremmer den grønne omstilling, er der tilmed udsigt til win win. Men det skal gå stærkt. Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius siger til Danske Kommuner: - Sæt tingene i gang så hurtigt som overhovedet muligt!

- - politikenbyrum.dk (120520).

Kan man drømme om vækst, mens man kæmper for overlevelse?

OVID-19-krisen tvinger virksomhederne til løsninger med fremtid i. Derfor har FysioCenter Kalundborg valgt at tage imod et tilbud fra socialfondsprojektet ”Digitale Veje til Vækst”. Projektet tilbyder blandt andet onlineforløbet ”Kom trygt online” – et minikursus skræddersyet til den enkelte virksomheds aktuelle behov under og efter COVID-19-krisen. Projektet har en bred partnerkreds. Kontakten til og dialogen med virksomhederne varetages af Erhvervshus Sjælland, LO-skolen, Dansk Byggeri, SMVdanmark og Transportens Innovationsnetværk.

- - hjørringavis.dk, localeyes.dk (110520).

Jobs bliver reddet. Milliarder til renovering af almene boliger

At der nu er åbnet for at bruge 30 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til renovering af almene boliger over hele Danmark, ser Træsektionen i Dansk Byggeri som en redningskrans. I en presset branche kan det være dét, som redder mange jobs og samtidig kan mere træ i byggeriet understøtte regeringens mål om at reducere CO2. - Mange af vores medlemmer har de senere uger oplevet, at opgaver bliver aflyst og har dermed måttet se frem til at afskedige gode medarbejdere, efterhånden som de nuværende opgaver bliver færdige. Med en så massiv investering over hele landet, tegner der sig nye muligheder, siger branchechef Jesper Salling Nielsen fra Træsektionen i Dansk Byggeri.

- - mestertidende.dk (120520), licitationen.dk, building-supply.dk, wood-supply.dk (110520).

RE-PLASTIC søger praktikant(er) til efteråret 2020

Startup-virksomheden RE-PLASTIC søger en eller flere praktikanter, som har lyst til at få erfaring med genanvendelsesbranchen og bæredygtig produktion. Som praktikant vil du komme til at have dialog med medlemmer indenfor Plastindustrien, DI Byg og Dansk Byggeri, test-institutter, Re-Plastics samarbejdspartnere og dine Re-Plastic kollegaer.

- - plast.dk (110520). / KFR
Loading...
Scroll til top af siden