PRESSEN I DAG 28. februar 2020

I dansk industri og byggeri er der ikke noget der tyder på alvorlig virus-effekt

I erhvervslivet har der den seneste måned været en tiltagende nervøsitet og usikkerhed om, hvad coronavirus vil betyde for omsætningen og produktionen, men dugfriske konjunkturbarometre for industri og byggeri viser stigende optimisme, trods det omsiggribende globale virusudbrud. Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg vurderer, at den stigende optimisme i industrien er en stakket frist. - Vi ser en begyndende afmatning i verdensøkonomien og senest også yderligere uvished og udsigt til dæmpet aktivitet i kølvandet på corona-virussen, siger han. Bygge- og anlægsbranchen kan dog se tilbage på seks års ubrudt opsving fra 2013 til 2019, og det meste tyder også fortsat på en blød landing i 2020.

- - børsen.dk, bygtek.dk, localeyes.dk, newsbreak.dk (270220).

Kommuner og erhverv efterlyser national klimatilpasningsfond

Med udsigten til stadig mere ekstremt vejr bør der etableres en statslig fond til at støtte op om kommunernes klimasikringsprojekter, lyder opfordringen fra både KL og Dansk Byggeri op til forligspartierne bag vandsektorlovens møde i går. - Der er brug for langt større finansielle muskler til at holde klimaforandringerne i skak, vurderer Henrik Friis, branchedirektør i Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri.

- - ctwatch.dk, policywatch.dk, hjørringavis.dk, newsbreak.dk, localeyes.dk, denoffentlige.dk (270220).

Byggebranchen kigger på "ny og fræk" model til CO2-minimering

Bygge- og anlægsbranchen har direkte og indirekte ansvaret for ca. 30 pct. af den samlede CO2-udledning i Danmark. Dansk Byggeri er sekretariat for klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren og her ridser direktør Michael H. Nielsen de områder op, hvor der er størst CO2-gevinster at hente, ifølge branchen selv. - Noget nyt og frækt er at kunne fortælle bygherrerne, hvad CO2-aftrykket er per kvadratmeter på nybygget eller renoveret byggeri. Det involverer at folde det bæredygtige byggeri ud og se på den indlejrede CO2 i bygningsmaterialerne og at se på hele livscyklussen af de materialer, vi benytter, så vi kan levere miljøvaredata om dem og deklarere, hvad CO2-aftrykket er af de materialer, vi anvender, siger han.

- - sustainreport.dk (270220).

Nordisk byggeri står i stampe

De nordiske økonomier står foran en afmatning, og det vil smitte af på byggesektoren i hele Norden. Sådan lyder vurderingen i en ny konjunkturanalyse fra Sveriges Byggindustrier. Ifølge prognosen vil de nordiske byggeinvesteringer i år opleve nulvækst, mens Danmark isoleret set står til en lille vækst på 1 pct. - Bygge og anlæg inden for Norden er begyndt at flade ud og har nået toppen i denne omgang. Herefter begynder det så småt at gå nedad. Det skyldes især, at boligmarkedet - særligt i Sverige - har været ramt af bobletendenser, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

- - Licitationen side 1 & 6, licitationen.dk (280220).

Den største lønfest i årevis er for tam til byggeriet

Dansk Byggeri og 3F er på vej ind i slutfasen med forhandlingerne for 80.000 medarbejdere inden for byggeriet. Og de har travlt, for 1. marts udløber overenskomsten. - De er på vej ind i sidste fase, men det ser rigtig svært ud. Det er kravet om forhøjelse af mindstebetalingssatsen, der giver problemerne, siger lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds-og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, Nana Wesley Hansen. 3F har tidligere været ude og tale om en stigning på 30 kroner i timen.

- - Berlingske Business side 3, b.dk (270220).

Hver syvende byggevirksomhed er lige nu ramt af vandmasserne

Bygge- og anlægsbranchen er hårdt ramt af den massive regn, viser nye tal fra Danmarks Statistik. - Vandmasserne især i Jylland betyder, at der er ganske mange bygge- og anlægsvirksomheder – svarende til ikke mindre end 14 procent af branchens samlede beskæftigelse – der i februar blev begrænset i produktionen på grund af dårligt vejr, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

- - newsbreak.dk, localeyes.dk (270228).

Kommentar: Nærmer arbejdsmarkedet sig muren?

Både i november og december har beskæftigelsen bevæget sig marginalt baglæns. Det samlede billede dækker dog over, at der stadig skabes job i den private sektor, 2.300 alene i december. Virksomhederne i byggeriet blev ved at skabe job, senest 350 job i december, og i alt kom der ca. 3.000 flere lønmodtagere i arbejde i byggeriet sidste år. Bygge- og anlægsbranchen er ikke længere den største jobmotor. Men alene det, at der fortsat er positivt fortegn på udviklingen, er imponerende, skriver cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

- - dagensbyggeri.dk (280220).

Dialog om byggesager virker i Faxe Kommune

Faxe Kommune fortsætter med at ligge i top, når det gælder hurtig byggesagsbehandling. Faxe er hurtigst på Sjælland og ligger i top 10 på landsplan. Vejen til succes er tæt dialog med ansøgerne. Hos Faxe Kommunes byggesagsbehandlere kom det som en glædelig nyhed - men ikke ligefrem som en stor overraskelse, da Dansk Byggeri for nylig udkom med det seneste barometer på behandlingstider inden for byggesager.

- - faxekommune.dk (270220).

Ny erhvervsmåling: Ingen topplacering til Holstebro

Der er hård kamp mellem kommunerne om, hvem gør det bedst i forhold til erhvervslivet. Derfor bliver de årligt tilbagevendende undersøgelser om erhvervsvenlighed fra Dansk Industri og Dansk Byggeri studeret med stor interesse af borgmestre og kommunaldirektører. En ny erhvervsundersøgelse fra IRIS Group viser dog, at Holstebro Kommune er en del af det brede midterfelt, når det gælder præstationer på erhvervsområdet.

- - Folkebladet Lemvig side 14, Dagbladet Struer side 14, Dagbladet Holstebro side 10 (270220).

Ventetiden er alt for lang i østjyske byggesager

Et nyt hus eller en ny kontorbygning kan have lange udsigter, hvis byggeplanerne taler om en bygning i Norddjurs Kommune. Kommunen har nemlig Østjyllands længste ventetid på behandling af byggetilladelser: 77 dage tager det i gennemsnit at få kommunens velsignelse til at bygge nyt. Det viser en opgørelse, som Dansk Byggeri netop har offentliggjort. -Selvom der i øjeblikket bliver bygget en masse i hele Østjylland, så skal kommunerne stadig sørge for, at deres sagsbehandling kan følge med, siger Michael Ancher, der er formand for Dansk Byggeri Østjylland.

- - Randers Amtsavis side 12 (280220).

Revser organisation i sag om byggesagsbehandling

I Folketidende i mandags kunne vi på baggrund af en opgørelse fra Dansk Byggeri fortælle, at Guldborgsund Kommunes sagsbehandlingstid i byggesager nærmest eksploderede fra 2018 til 2019. Ifølge opgørelsen steg kommunens gennemsnitlige sagsbehandlingstid fra 37 dage i 2018 til 68 dage i 2019. Det har fået en af landsdelens store entreprenører, Bo Jørgensen fra Bo-Hus A/ S, til at gå i rette med Dansk Byggeris syn på sagen. Bo Jørgensen mener dels ikke, at den øgede sagsbehandlingstid er noget nævneværdigt problem, og dels, at den er udtryk for noget positivt -nemlig, at der er gang i byggeriet. Han mener, at Dansk Byggeri burde glæde sig over, at der er aktivitet i byggebranchen og flytte fokus væk fra byggesagsbehandlingstiderne.

- - Lolland-Falsters Folketidende side 8 (270220).

Sket i ugen: Ny tilsynsindsats satte dagsordenen - hold øje med disse tre begivenheder i næste uge

Mandag præsenteres de 12 nominerede arbejdspladser til Arbejdsmiljøprisen 2020, og fra tirsdag til torsdag afholder Dansk Industri og Dansk Byggeri deres årlige arbejdsmiljøkonferencer. På byggeriets konference vil konsulent Signe Mehlsen og sikkerhedsleder fra DTU, Susanne Nejst Lørup, fortælle om ansvaret for farlige stoffer og materialer i en byggeproces.

- - a4arbejdsmiljø.dk (270220).

Byggeri' 20 rimer på bæredygtighed

Der vil være bæredygtighed i overflod på Byggeri' 20, forventer Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre, der også sætter fokus på bæredygtighed på egen stand. På standen kan udførende og andre interesserede også hente en guide til bæredygtige materialevalg, som Danske Byggecentre har udgivet i samarbejde med Dansk Byggeri. Guiden præsenterer fem enkle principper for, hvordan man kan vælge mere bæredygtige materialer.

- - Puff side 14 (280220).

DI fejrer 8. marts

DI sponsorerer - sammen med blandt andre Deloitte og Dansk Byggeri - KVINFO's fejring af kvindernes internationale kampdag 8. marts 2020 i VEGA. For DI handler arbejde med mangfoldighed, ligestilling og kvinder i ledelse om virksomhedernes adgang til talenter - og er en vigtig del af erhvervspolitikken.

- - DI Business side 48 (270220).

Dansk Industri og Dansk Byggeri arbejder for en sammenlægning

Efter måneders sondering fremlagde Dansk Industri og Dansk Byggeri 11. februar et forslag om en sammenlægning. Det vil i givet fald skabe en erhvervsorganisation på omkring 17.000 medlemsvirksomheder med cirka 540.000 medarbejdere i Danmark. Dansk Byggeris formand, Claus Bering, vurderer, at sammenlægningen sikrer hans medlemmer en stærk organisation med service til den bedste pris. - Med sammenlægningen får vi en mere slagkraftig organisation, der står endnu stærkere over for omverdenen, siger han.

- - DI Business side 29 (270220).

Årets Vinterakademi sætter fokus på det klimavenlige byggeri

NCC afholder Vinterakademi for sjette år træk i samarbejde med Concito. Der kommer fokus på de politiske ambitioner, når blandt andre Ida Auken, klimaordfører i Radikale Venstre, og Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, taler om byggeriet i forhold til klimalovgivning. Senere på ugen vil det handle om betydningen af samarbejder og partnerskaber på tværs af virksomheder og traditionelle faggrænser.

- - dagensbyggeri.dk (270220). / KFR
Loading...
Scroll til top af siden