Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Den jyske vækst er i højt gear

Sydjylland og Vestjylland har den største vækstfremgang, mens Sjælland uden for hovedstadsområdet halter bagud. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der også afliver snakken om, at alt foregår i København og omkring Aarhus. Over halvdelen af den samlede produktion i Danmark sker nemlig uden for de to største byområder

Af Anette Sørensen, ans@danskbyggeri.dk

Mange virksomheder har ordrer et godt stykke ud i fremtiden, jobsikkerheden er høj, og der kommer løbende nye medarbejdere og ordrer til. Sådan er situationen på mange virksomheder i Sydjylland og Vestjylland, der sammen med hovedstadsområdet er de dele af landet, som driver væksten i Danmark.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at mens der på Sjælland og Lolland-Falster kun blev skabt en værditilvækst på 213.000 kroner per indbygger, blev der i Vestjylland og Sydjylland skabt henholdsvis 297.000 og 310.000 kroner per indbygger. I København blev der produceret for 438.000 kroner per indbygger og i kommunerne i omegnen af hovedstaden er værditilvæksten helt oppe på 485.000 kroner per indbygger.- En af forklaringerne er, at der er mange produktionsvirksomheder i netop Syd- og Vestjylland, men derudover er der ingen tvivl om, at de virksomheder også har formået at gribe det momentum, der har været efter krisen, efter de en årrække har arbejdet benhårdt på at skære alle unødvendige omkostninger fra, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen og uddyber:

- Hovedstadsområdet er selvfølgelig stadig i front, fordi de mange tilflyttere også bringer virksomheder og iværksættere med sig, men Syd- og Vestjylland får jo slet ikke den samme interesse foræret, så deres fremgang er skabt af lokal vækst fra lokale virksomheder.


Bornholm stikker af
Værditilvæksten i Syd- og Vestjylland er steget med hele ni procent siden 2010, mens den i København er steget med knap fire procent og med syv procent i omegnskommunerne.

- Her overhaler jyderne faktisk hovedstadsområdet. Selvom de kommer fra et lavere udgangspunkt, så er det alligevel godt gået. Jyderne har jo ry for at være nogle sejlivede typer, der kæmper sig fremad, selvom der er modvind, og den fordom bliver bekræftet af de her flotte væksttal, siger Maria Schougaard Berntsen.

Men det er ikke kun i Syd- og Vestjylland samt København og omegn, at de oplever fremgang. Det gør de også på Bornholm, hvor værditilvæksten siden 2010 er steget med hele 12 procent. 

- En af årsagen til at Bornholm stikker af fra de andre landsdele er, at produktionen er blandt de mindste i landet, og derfor vil fremgangen i procent umiddelbart virke stor. Men når det er sagt, så er udviklingen på øen positiv, og deres værditilvækst per indbygger er på seks år steget markant. Det er godt gået af en i forvejen lille og isoleret landsdel, for de har virkelig formået at sætte fut under billedet af øen som et madmekka og en ferieø, siger Maria Schougaard Berntsen.Langsomt fremad på Sjælland

Værdiskabelsen i Sydjylland, Vestjylland og København og omegn lå i 2015 mindst 40 procent højere end på Sjælland og Lolland-Falster, som er det sted i landet, hvor der bliver produceret mindst per indbygger. Her er produktionen på 213.000 kroner ikke langt over 2010-niveauet.

- Dele af Sjælland og Lolland-Falster oplevede en stor tilbagegang i både 2012 og 2013, og det er den mavepuster, som de først er ved at komme sig over. Så selvom det går den rigtige vej, kigger man formodentlig misundeligt efter de jyske områder, hvor man for længst er holdt op med at se det lave 2010-niveauet i bakspejlet, siger Maria Schougaard Berntsen og uddyber: 

- Væksten i København og omegn vil på sigt brede sig som ringe i vandet og påvirke resten af Sjælland og Lolland-Falster positivt. Der er trods alt ikke længere, end man kan pendle. Men det kommer til at tage tid, også fordi at der udover et par større flagskibe som fx Novo Nordisk ikke er ret mange virksomheder, der vælger at slå sig ned i disse områder og dermed selv kickstarter den lokale vækst.

Mange job i udkanten
Opgørelsen fra Dansk Byggeri giver en ny vinkel på alt snakken om, at både væksten og arbejdspladserne hovedsageligt ligger i de store byer Aarhus og København. Tallene viser nemlig, at 53 procent af den samlede produktion foregår uden for København og Aarhus.- Selvom vi i de her år oplever, at mange flytter fra land til by, så er det værd at huske på, at det ikke kun er i København og Aarhus, at arbejdspladserne og væksten skabes. Derfor er det vigtigt, at der fra politisk side sker tiltag, der gør det attraktivt at bo og arbejde uden for de store byer, ellers mister vi den værdi og vækst, der bliver skabt her, og det er trods alt mere end halvdelen af det, som vi lever af i dag, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Læs analysen af bruttoværditilvæksten i de forskellige dele af landet her

Hvad er bruttoværditilvæksten?

Bruttoværditilvæksten måler værdi- skabelsen i de enkelte landsdele, dvs. bruttonationalprodukt (BNP) minus produktskatterne. Dermed er der taget højde for de forskellige erhverv og at klyngesamarbejder beskattes forskelligt. Derfor giver bruttoværditilvæksten et mere retvisende indtryk af, hvor der skabes værdi i Danmark.

Se Barometer som PDF