Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 22. maj 2018

Virksomheder betaler vidt forskelligt i gebyr

Der er stor forskel på, hvad kommunerne opkræver i administrationsgebyr for erhvervsaffald. Gennemsnitsprisen er faldet, men Dansk Byggeri opfordrer til at ”det skæve gebyr” helt afskaffes. - Administrationsgebyret mener vi er et misfoster. Offentlig administration, som der her er tale om, er en almindelig kommunal opgave, og den bør skattefinansieres, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius. Og organisationen står ikke alene med kritikken af gebyret. Også SMVdanmark mener, at det bør afskaffes.

- licitationen.dk (210518), danskbyggeri.dk licitationen.dk, Licitationen side 1, 8 -9 (220518).

Ros til forslag om mere fokus på praktiske skolefag

Brancheorganisationen Dansk Byggeri roser i eftermiddag regeringens og Dansk Folkepartis forslag om, at håndværk og design skal være et obligatorisk fag i 8. og 9. klasse. Der er nemlig mangel på faglig arbejdskraft, så faget kan være med til at vække unges interesse. – Vi tror, at det kan vække interessen for håndværk, ved at man får lov til at arbejde og skabe noget, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl. Håndværkværk og design skal ifølge forslaget være et fag eleverne skal til eksamen i.

- P4 kl. 18 (190518).

Byggeboom presser byggebranchens produktivitet i vejret

Digitalisering og forbedret styring er årsag til, at produktiviteten er steget i byggeriet, mener Dansk Byggeri. Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, medgiver, at det store løft i digitaliseringen - med brug af meget avanceret teknologi - stadig er i sin vorden og drives af de store virksomheder.- Men når det er sagt, så er der også høstet lavthængende frugter af de små håndværksvirksomheder. Det er noget så simpelt, som at man med sin smartphone kan dokumentere ved at tage billeder. Adgang til tegninger, når man er ude på en opgave, er også blevet elektronisk, og der er en lettere kundekontakt, siger Bo Sandberg.

Danmark bremser ambitiøst klimamål

Trods pres fra flere lande samt dansk erhvervsliv og græsrødder vil regeringen ikke kæmpe for at skrue op for EU's grønne omstilling. Det store slagsmål handler om, hvor hurtigt EU skal omstille sig til vedvarende energi. Regeringen har ikke den store opbakning i erhvervslivet. I høringssvar har for eksempel Landbrug & Fødevarer, Dansk Byggeri og Dansk Energi talt for at øge andelen af grøn energi til i hvert fald 30 procent.

- politiken.dk, Politiken side 8 (180518).

Dansk Byggeri er glad for mere fokus på erhvervsvilkårene i København

Dansk Byggeri ser frem til, at regeringen nu formulerer en politik for et mere grønt og erhvervsvenligt hovedstadsområde. Udspillet bør spille nøje sammen med den plan for bedre erhvervsvilkår, som Københavns Kommune selv har bebudet sidst på måneden. - I vores optik er der en direkte sammenhæng mellem en stærk, vækstorienteret og dynamisk hovedstad og et stærkt, vækstorienteret og dynamisk Danmark. Et land af Danmarks størrelse taber, hvis der skabes kunstige modsætninger mellem København og det øvrige land, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

- Danskbyggeri.dk (180518), kamikposten.gl (210518).

Energispareordningen er på vej mod afvikling

Den omdiskuterede energispareordning finder ikke vej til VLAK-regeringens energiudspil. I stedet vil man oprette en trecifret millionpulje til energibesparelser i erhvervslivet. En lang række af byggeriets aktører var efter præsentationen af udspillet hurtigt ude med en kritik af at regeringen med ikke lancerer en ny ordning, der kan erstatte energispareordningen.  Flere organisationer - blandt andet Dansk Byggeri har desuden efterspurgt, at man fra politisk hold sætter en konkret mål for, hvor meget den eksisterende bygningsmasses energiforbrug skal reduceres. 

- Licitationen side 6 (180518).

Dansk Byggeri bekymret for faldende it-investeringer i byggeriet

Mens danske virksomheder generelt investerer mere og mere i it, går det den modsatte vej i byggeriet. Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, kalder udviklingen for både overraskende og bekymrende. - Det er en foruroligende udvikling, som skal vendes. De virksomheder, der er effektive og produktive, klarer sig bedst og overlever på længere sigt. Og vi kommer ikke uden om, at investeringer i it i hele bygge- og anlægsbranchen skal sættes i vejret, siger Michael H. Nielsen.

- Danskbyggeri.dk, kamikposten.dk, dagensbyggeri.dk (180518).

Tommel op til regeringens forslag om klare mål for udbud af offentlige opgaver

Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius, skriver i en kommentar, at når regeringen vælger at genindføre måltallene bakker vi fuldt op. Mål skaber resultater. Og hvis det var så lige til, at offentlige myndigheder bare ville udbyde opgaverne af sig selv, ville der for det første ikke være så store forskelle fra kommune til kommune. Og for det andet ville andelen af opgaver i udbud være vokset langt mere. Udviklingen har de sidste år stået næsten stille, skriver Torben Liborius.

- dagensbyggeri.dk (180518).

NCC-direktør om kvindemangel: Vi kan gøre meget mere

Selvom NCC-koncernen har flere kvinder ansat end gennemsnittet i branchen, er det ikke nok. Det gælder især, når man ser bort fra lederstillinger. Andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen skal fordobles inden for de næste 10 år fra 9 til omkring 20 procent. Det er i målsætningen, hvis man spørger Byggeriets Kvinderåd, som Dansk Byggeri har nedsat.

- dagensbyggeri.dk (180518).

Kvinderåd skal få flere kvinder i håndværksfag

Kun 10,2 procent af de ansatte i bygge- og anlægsvirksomhederne i Nordsjælland er kvinder. Men faktisk har Nordsjælland den største andel af kvindelige håndværkere. Gennemsnittet for hele landet er 9,4 procent. Det viser tal fra Dansk Byggeri, der har opgjort andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen fra 2008 til 2016. Nu vil Dansk Byggeri have andelen af kvinder fordoblet inden for de næste 10 år. Det nye Byggeriets Kvinderåd skal forsøge at få nye ideer og finde nye veje til at få flere kvinder til at tage en uddannelse som tømrer, murer, struktør mv.

- Lokalavisen Nordsjælland side 28 (220518).

3F har stadig mistanke om underbetaling

3F Bornholm har nu fået oversat de lønsedler på bulgarsk, fagforeningen har modtaget fra Sunotec, der står for arbejdet med at opføre en solcellepark ved Stenseby. Til 3F har Sunotec oplyst, at firmaet gennem Dansk Byggeri har overenskomst, men i første omgang kunne firmaet ikke fremvise dokumentation for de ansattes lønforhold. Efterfølgende fik 3F lønsedler udleveret, men de var på bulgarsk og skulle oversættes. Bygherren på solcelleparken ved Stenseby, European Energy, har afvist, at der skulle være tale om social dumping.

- Bornholms Tidende side 26 (180518).

Kommunen og byggeriet i samarbejde for at skaffe arbejdskraft

Dansk Byggeri Sydjylland og borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen er enige om et tættere samarbejde. Det er en fælles opgave at skaffe den nødvendige kvalificerede arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen. På det årlige dialogmøde mellem Dansk Byggeri Sydjylland og Aabenraa Kommune drøftede de to parter blandt andet den store efterspørgsel på arbejdskraft til de mange nye byggerier i kommunen.

- jv.dk (210518).

Regeringen vil sikre bedre mobilitet i Hovedstaden

Befolkningen i Hovedstaden vokser og derfor skal seks ministre nu se på udfordringen med boliger og trængsel. Seks af regeringens ministre skal nu se på, hvordan Hovedstaden kan blive bedre gearet til de 200.000 tilflyttere, der ifølge Danmarks Statistik vil komme til frem mod 2030. Det færdige udspil, der forventes at kunne blive præsenteret senest i begyndelsen af 2019, koncentrerer sig blandt andet om, hvordan man skaber plads til flere borgere samt, hvordan man kan sikre en bedre mobilitet.

- licitationen.dk (210518).

Håndværksmestre må sige nej til opgaver

Det går så godt for byggebranchen på Sydfyn, at håndværksmestre må takke nej til opgaver, fordi de ikke kan skaffe faglært arbejdskraft nok. Murermester Esbensen Nielsen er en af dem, der mangler arbejdskraft. - Vi har søgt murere uden at få nogen, og jeg hører, at også smedene og vvs'erne har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, siger Lars Esbensen Nielsen, der ud over at være indehaver af firmaet på Tåsinge er formand i Dansk Byggeri Sydfyn.

- Fyens Stiftstidende side 7 (220518).

3F-formand: Problemet er selvforskyldt

Håndværksmestrene undlod at hyre lærlinge under finanskrisen og er derfor selv skyld i, at de nu mangler arbejdskraft, mener 3F-formand Bjarne Elnegaard. Lars Esbensen Nielsen, der er formand for Dansk Byggeri Sydfyn, er ikke begejstret for Elnegaards budskab. - Det er rigtig nemt at stå og sige sådan, når man ikke har ansvaret. Men det er altså svært at uddanne folk, når der ikke er noget at lave, og hvis de bare skal gå og feje, er det ikke en uddannelse at give dem, siger Lars Esbensen Nielsen, der ejer murerfirma på Tåsinge.

- Fyens Stiftstidende side 8-9 (220518).

Flere kvinder vil være tømrere, snedkere og elektrikere

De seneste fem år har flere og flere kvinder dog fået øjnene op for uddannelser som tømrer, snedker og elektriker, viser en analyse fra brancheorganisationen Dansk Byggeri. - Vi ved ikke, hvad det præcist er, der har fået en større andel af kvinderne til at vende blikket mod tømrer-, snedker- og elektrikeruddannelserne. Men det glæder mig, at kvinderne vælger bredere end tidligere, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

- Sønderborg Ugeavis side 46 (220518).

Bo Rasmussen fra Garant blev Årets Gulvmand

Bo Rasmussen, indehaver af Garant i Nykøbing F., er udnævnt til Årets Gulvmand 2017.  En pris der gives en gang om året til en person der har gjort noget ekstraordinært for branchen og sin virksomhed. Overrækkelsen fandt sted i forbindelse med gulvsektionens Dansk Byggeris generalforsamling, hvor Bo Rasmussen også blev valgt ind i bestyrelsen.

- Ugeavisen Guldborgsund side 16 (220518).

Ikast-Brande i tæt dialog med byggebranchen

Repræsentanter fra Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland og Ikast-Brande Kommune har været samlet til det årlige dialogmøde. Begge parter lægger stor vægt på den tætte kontakt, som skal være med til at skabe gode forhold for de lokale virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. - Siden vi mødtes sidste år, har Ikast-Brande Kommune forhøjet grænsen for, hvornår virksomhederne skal stille arbejdsgarantier, til én million kroner. Det er en god beslutning, som hjælper de mange små og mellemstore virksomheder, når de giver tilbud og vinder opgaver for kommunen, siger medlem af regionsbestyrelsen i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Kim S. Jensen.

- Herning Folkeblad side 18 (180518).

Erhvervsliste sender Høje-Taastrup i front

En ny måde at rangere landets bedste erhvervskommuner på tegner et nyt billede af erhvervsdanmark. Men Høje-Taastrup er stadig med helt i front. På Dansk Industris liste over erhvervsvenlige kommuner lå Høje-Taastrup sidste år som nummer 5, mens kommunen var helt nede på en 73. plads på listen fra Dansk Byggeri.

- Lokalavisen Taastrup side 23 (220518). /SBO"PRESSEN I DAG" er resuméer af dagens aviser, radio og tv. Indholdet er ikke nødvendigvis udtryk for Dansk Byggeris holdning.