Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 20. august 2018

Jarlov retter sit fokus ind på de helt små virksomheder

Regeringen vil i efteråret komme med en række forslag, der skal fjerne bøvl for små erhvervsdrivende. Dansk Byggeri har lavet en optælling af de seneste ti års erhvervs- og vækstpolitiske initiativer, der viser, at kun 4 procent af forslagene retter sig mod de helt små virksomheder. – Det, der karakteriserer den her type virksomheder, er, at direktøren eller ejeren oftest selv arbejder med på lige fod med andre ansatte. Det vil sige, at alt, hvad der skal laves af administrative og bureaukratiske ting, skal ske ud på de sene aftentimer, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

– borsen.dk, Børsen side 18 (200818).

Kommuner håndterer de fleste vej- og parkopgaver selv

Trods højere udliciteringsgrad på vej- og parkområdet, er det fortsat kommunerne, der i de fleste tilfælde selv slår græsset og rydder for sne, viser ny analyse. I gennemsnit blev godt 44 procent af driftsopgaverne på de tekniske områder udliciteret sidste år. Det er en stigning på 1,7 procentpoint i forhold til 2016, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri. – Vi synes først og fremmest, at det er positivt, at flere kommuner prioriterer at udlicitere og har fået øjnene op for de fordele, der kan være ved at sende vej- og parkopgaver i udbud, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

– licitationen.dk (190818).

Virksomhederne køber og leaser færre biler

De senere år har erhvervslivet investeret i nye biler som aldrig før. Men efter rekord på rekord ser markedet for erhvervslivets bilkøb i år ud til at være på retur. – Antallet af nyregistrerede personbiler i erhvervslivet er faldet med 11,5 procent det seneste år, og antallet af varebiler med 3,6 procent. Selv om der er en optimistisk grundtone i erhvervslivet – ikke mindst i byggeriet – er der en naturlig overgrænse for, hvor mange nye biler, man går ud og investerer i, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

– Dansk Byggeri via Ritzau (200818).

Erhvervsskolerne har brug for flere penge

Hos Dansk Byggeri oplever man tilbagemeldinger om forældet udstyr på landets erhvervsskoler og ikke mindst mangel på ordentlige materialer. – Det er et problem, at der er forældede maskiner og ikke er råd til ordentlige materialer. Det er med til at underminere kvaliteten af uddannelserne, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl, og fortsætter: - Det er fint nok med puljer, men der er generelt brug for en opprioritering. Der er simpelthen brug for, at man på drifttaxameteret giver skolerne flere penge.

– Licitationen side 6, 7 (200818), licitationen.dk (190818).

Færre unge mangler praktikplads

Mangel på praktikpladser er faldet 9 procent det seneste år, og der oprettes færre ordinære praktikpladser til fordel for korte praktikforløb. Et af de steder, hvor de korte aftaler har været i stigning, er i byggeriet. – Mange af disse virksomheder tør ikke binde an med lange, treårige aftaler, fordi de på deres egen krop har mærket krisen for ikke så mange år siden. De er ganske enkelt nervøse for, om markedet igen skal begynde at dykke, og så vil de hellere lave kortere aftaler, som de så kan forny igen, hvis det fortsat går godt i virksomheden, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

– mm.dk (180818), Ritzau (190818).

To tredjedele af håndværkeres arbejdsdag er spildtid

Når en håndværker møder ind på byggepladsen, går hele 66 procent – to tredjedele – af arbejdsdagen med spildtid. Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet Revalue, som ser på produktivitet og implementering af såkaldte lean-processer inden for renovering, som både i produktionsværdi og beskæftigelse er byggeriets største marked. Manglende planlægning og koordinering er en af de helt store bremseklodser for en flydende byggeproces. Byggegruppen i 3F er gået sammen med blandt andre Dansk Byggeri om at udbrede kendskabet til de såkaldte lean-processer i byggebranchen.

– Ritzau (200818).

Stort firma konkurs - 100 mister jobbet

Et underskud på 18 millioner kroner er årsag til, at Gulventerprise Danmark tidligere på ugen indgav en begæring om konkurs. Konkuren betyder, at 100 medarbejdere har mistet deres job. Men det er gode udsigter til, at medarbejderne kan finde et nyt job. – Der er virkelig gang i byggeri. Derfor er der masser af arbejde. Der er rigtig gode muligheder for, at du kan finde noget. Arbejdsløsheden er meget lav. Vi mangler folk i faget, så jeg er optimist på deres vegne, siger branchechef i Gulvbranchen i Dansk Byggeri, Anders Hjort Jensen.

– avisen.dk, frdb.dk, jv.dk, vafo.dk, Jydske Vestkysten Billund side 8 (180818).

Lønningerne er steget mest inden for bygge- og anlæg

Lønningerne er på vej opad efter at have ligget stabilt i flere år. Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønnen på hele DA området steg med 2,6 procent i 2. kvartal – mod 2,3 procent i 1. kvartal. Og at bygge- og anlægsbranchen har oplevet det største lønhop. – Byggeriet er meget følsomt over for konjunkturer. Efter nogle år med solidt opsving, ligger bygge- og anlægsbranchens lønstigninger nu højest blandt hovedgrupperne på det private arbejdsmarked. I årene lige efter finanskrisen gjorde det stik modsatte sig gældende, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

– Kamikposten (170818).

Mangel på studieboliger i København

Der er stadig massiv boligmangel og den rammer hårdt, især de unge studerende. En opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der akut vil mangle 8400 studieboliger til de kommende studerende i København og på Roskilde Universitet.

– fyens.dk (190818).

Kvaliteten i varmepumpeinstallationerne skal højnes

En stikprøve af varmepumpeinstallationer foretaget af Teknologisk Institut har vist, at der er fejl i de fleste installationer. Derfor er der behov for kvalitetsordninger omkring varmepumpeinstallationer, og Arbejdsgiverne er sammen med en række andre aktører blandt andre Dansk Byggeri på vej med en obligatorisk godkendelsesordning, der skal styrke kvaliteten af varmepumpeinstallationer.

– Installatør Horisont side 20 (180818). /ALJ"PRESSEN I DAG" er resuméer af dagens aviser, radio og tv. Indholdet er ikke nødvendigvis udtryk for Dansk Byggeris holdning.