Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 1. marts 2016

Dansk økonomi hænger i vandskorpen

Ifølge Danmarks Statistik voksede bruttonationalproduktet med moderate 1,2% i 2015. Og året sluttede sløjt med sæsonkorrigeret vækst på blot 0,2 % i 4. kvartal. Især investeringerne skuffer fælt hos cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg. - De offentlige investeringer ventes at falde med 7 % i år og der er ingen garanti for, at de private investeringer er parate til at tage over. Det betyder, at produktionsapparatet nedslides, og vi risikerer at spare os fattige, tilføjer han. Ifølge Dansk Byggeri er det eneste større lyspunkt, at privatforbruget er begyndt at røre på sig med en brugbar årsvækst på 2,1 %, der vel at mærke er bredt funderet og ikke kun skyldes fremgang i bilsalget.

– byggeri.dk, bygtek.dk (290216) licitationen.dk, Licitationen side 4 (010316).

Der bygges på livet løs

Mursten, isolering og vægnedrivning er igen blevet et hit hos aarhusianske boligejere. Tal fra Dansk Byggeri viser i hvert fald, at der i 2016 er cirka 10.000 flere håndværkere på byggepladserne i hele landet, end tilfældet var i 2010, da finanskrisen buldrede derudad. Hos Dansk Byggeri glæder man sig over den spirende optimisme. - Vi ser i øjeblikket en historisk lav rente, at beskæftigelsen og lønnen stiger og en øget urbanisering, hvor specielt kvinderne flytter til storbyerne. Det betyder, at folk har flere penge imellem hænderne, og nogle af dem skal altså bruges på at optimere boligen - og det er specielt i storbyerne København og Aarhus, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

– JP Aarhus side 5 (010316).

Opsving giver glade gæster til Byggeri '16

Det er en branche fuld af optimisme, der ankommer til Byggeri ' 16 messen i Fredericia i dag. Beskæftigelsen er stigende, det samme er reallønnen, og det går bedre for dansk økonomi. Samtidig er boligmarkedet forbedret, idet der er flere handler og højere priser i forhold til de senere år. Sådan lyder det fra Dansk Byggeri, der netop er udkommet med deres konjunkturanalyse for 2016. Hos Dansk Byggeri forventer man, at den samlede beskæftigelse vil stige med 2.000 arbejdere, funktionærer og mestre i 2016 og med 3.000 i 2017. Selvom de økonomiske vismænd karakteriserer udviklingen som et opsving i et moderat tempo, så påvirker opsvinget alligevel stemningen.

– licitationen.dk, Licitationen side 3 Kim Basse (010316).

Byggeriets Klimapriser uddeles for fjerde gang

17 nominerede dyster om tre priser på Byggeri-messens åbningsdag. Hos Danske Byggecentre er fornemmelsen, at Byggeriets Klimapriser efterhånden er blevet et kvalitetsstempel, som de nominerede, og særligt vinderne, kan bruge i deres bearbejdning af markedet. Det skyldes ikke mindst en bredt sammensat jury bestående af repræsentanter fra en række af byggeriets vigtigste organisationer.

– building-supply.dk, Mester Tidende side 8 (290216).

Stor fremgang i lærepladser i byggeriet

Hvis det er udtryk for tro på fremtiden, at virksomhederne ansætter lærlinge, så har bygge- og anlægsbranchen genfundet optimismen. Sidste år blev der indgået 7.196 uddannelsesaftaler inden for byggefagene - herunder elektrikeruddannelsen - og det er 729 eller 11 % flere end året før og det højeste antal siden 2008. - Det er en rigtig glædelig udvikling, som understreger, at aktiviteten steg markant sidste år. Det viser os, at når beskæftigelsen går frem, så bliver der også ansat flere lærlinge, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

– licitationen.dk, Licitationen side 6 Torben Kragh (010316).

Nedlagt barselsfond rammer Rebekka

Regeringen har valgt at nedlægge barselsfonden for selvstændige, og det går ud over ligestillingen, mener man hos Håndværkerrådet. Specielt kvinderne i malerfaget rammes af nedskæringen. Dansk Byggeris malersektion er det kun omkring 9 % af medlemmerne, der er kvinder. Her tror man ikke, at nedlæggelsen af barselsfonden får nogen konsekvenser for, hvor mange der starter selvstændigt. - Det kommer som et ubehageligt chok, når det går op for kvinderne, at det rammer deres forretning økonomisk, når de får børn. Jeg mener, at man skal beholde barselsudligningen, fordi det begrænser deres indkomst, at de må lukke forretningen ned i en periode, sigerkonsulent i Dansk Byggeris malersektion, Henrik Bau.

– Mester Tidende side 42 (010316).

Mestre skal forkæle lærlingene

Fra 2014 til 15 faldt antallet af færdiguddannede med hele 9 %. Samtidig viser det sig, at tallet for fuldførte uddannelser på alle andre uddannelser er steget. Både 3F og Dansk Byggeri er tilfredse med, at uddannelse og praktikpladser er et tema ved de igangværende trepartsdrøftelser. Det er især udsigten til massiv mangel på kvalificeret arbejdskraft, der gør emnet brandvarmt. Inden for byggefagene er det 2.555, der mangler en praktikplads. Byggeriet skiller sig dog ud ved flere uddannelsesaftaler i 2015 end året før. Samtidig er bygge og anlæg den branche, der uddanner flest unge.

– fagbladet3f.dk, Mester Tidende side 25 (010316).

Dropper kartelanklage i stilladsbranchen

Fem virksomheder i stilladsbranchen, alle medlemmer af Stilladssektionen i Dansk Byggeri, og flere af dem i bestyrelsen har modtaget et brev fra Statsadvokaten om, at efterforskningen i sagen om påstået kartelvirksomhed blandt de fem virksomheder, nu indstilles. Dermed er sagen stoppet, og de fem virksomheder kan ryste anklagerne af sig.

– Mester Tidende side 4 (010316).

Tømreren i Koed

Lokalavisen Norddjurs bragte forleden en omtale af Koed Tømrer- og Byggeforretning, der har hjemsted i den lille by Koed på Djursland. Den lille håndværksvirksomhed med bare 12 ansatte var blevet kåret som Danmarks mest IT-modne håndværkervirksomhed på Dansk Byggeris IT-messe inden for kategorien ”Administration”. Virksomheden har med sine IT-værktøjer ikke bare overblik og styr på sin økonomi, men de har også fået effektiviseret sine arbejdsprocesser. Derudover bruger de moderne IT-værktøjer i driften, hvilket næsten er det bedste af det hele. Der er nemlig et kolossalt potentiale for effektivisering, også i håndværksbranchen.

- bdo.dk (290216).

2,4 mia. kr. i dækningsafgift i år

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at 41 kommuner tilsammen sender regninger ud på 2,4 mia. kr. i dækningsafgift alene i 2016. 31 kommuner på Sjælland opkræver afgiften, mens det kun gælder 3 kommuner på Fyn og syv i Jylland. - Det er særligt kommunerne i Storkøbenhavn, som har en politik om, at det skal koste ekstra at drive virksomhed i deres kommuner. Virksomhederne skaber arbejdspladser og skatteindtægter, og hvis de udvider, stiger dækningsafgiften også. Det er altså en ekstra skat på succes. Vi forstår godt, at kommunerne leder efter indtægter, men dækningsafgiften handler ikke kun om lavere omkostninger, den handler også om lige vilkår, uanset hvor du placerer din virksomhed, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

– Mester Tidende side 4 (010316).

Stordriftsfordele i Aarhus

Boligkontoret Århus, der administrerer 74 afdelinger fordelt på 5700 lejemål har droppet vanetænkningen og sat 11 afdelingers kloakfornyelse i samlet rammeudbud. Aarsleff Rørteknik har vundet udbuddet og har netop igangsat arbejdet i den første afdeling. TV-inspektionen udføres efter standarder i Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK) under Dansk Byggeri.

– byggeri.dk, bygtek.dk (290216).

Kabeltyverier er også udbredt på byggepladser

Det er både dyrt i stjålne kabler og i tabt arbejdstid, når arbejdet ikke kan fortsætte på grund af mangel på byggestrøm. - Der er en klar taber her, og det er installatøren. Han hæfter for tabet. Det gør hverken bygherren eller forsikringsselskaberne, siger adm. direktør for Fugmann A/S, Henrik Fugmann. Tilbage i 2013 viste en undersøgelse fra Dansk Byggeri, at tyveri fra byggepladser årligt koster 600 millioner kroner. 60 % af værdien er til at købe nyt for, mens 40 % er de indirekte konsekvenser som efterfølgende spildtid.

– dagensbyggeri.dk (290216).

Positiv udvikling i byggeriet gavner hele vejen rundt

Den hidtil stigende beskæftigelse og det positive fremadrettede syn betyder, at en masse af byggeriets undersektorer ligeledes vil få langt mere gang i økonomien og dermed beskæftigelsen på sigt. Når Dansk Byggeri udmelder, at der til stadighed ventes flotte resultater med stigende beskæftigelsestal, er det på trods af en noget ujævn start på 2016. Allerede ved begyndelsen af året, har der været et stort antal af konkurser i byggebranchen, nedjusteringer af forventet BNP-vækst og senest et generelt sænket ambitionsniveau for størrelsen af fremadrettede offentlige investeringer. Ser man på de mere langsigtede tendenser for byggebranchen, vil den stigende grad af urbanisering og det faktum, at der i større omfang vil blive brug for energirenoveringer sætte sit præg på udviklingen efter 2017.

– mestertidende.dk (290216). /NHE