Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 23. februar 2016

Her vælter det frem med flest nye job

Danskerne er begyndt at bruge flere penge, og det er i høj grad inden for handel og transport, at nye job vælter frem. Nummer to på listen er erhvervsservice efterfulgt af byggeriet. Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg påpeger, at bygge- og anlægsbranchen traditionelt er meget konjunkturfølsom og var i dyb krise i perioden 2009 til 2013. - Nybyggeriet af boliger er på vej op fra et lavt udgangspunkt og en række store offentlige projekter som Metro Cityringen og superhospitalerne fylder godt i ordrebøgerne, siger han.

- 3f.dk, byggeri.dk, byensejendomme.dk, Berlingske Tidende side 7, Frederik M. Juel, Kalundborg Nyt (230216).

Flere får nyt job nu end for et år siden

5.200 flere personer modtog en lønseddel fra en arbejdsgiver i december end måneden før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en stigning på 0,2 %. Dansk Byggeri ser ikke beskæftigelsestallene som en bekræftelse af, at Danmark befinder sig i et opsving. - Arbejdsmarkedet har været solstrålen i dansk økonomi i de seneste 2,5 år, og hvis et opsving alene kunne defineres ud fra tilstanden på arbejdsmarkedet, så havde vi været i et opsving længe. Men med den anæmiske vækst i BNP vil det være at tage munden for fuld, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

- finans.dk, Camilla Bergsagel Nielsen (220216).

Byggeriet forbereder sig på flere år med lav vækst

Vi skal omstille os til en vækst i et mere moderat tempo i de kommende år. Sådan lyder meldingen fra Dansk Byggeri. Det kommer også til at smitte af på byggebranchen, der er meget afhængig af, hvordan det går i resten af økonomien, forklarer chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen. Selvom der altså er udsigt til lav vækst, kan man godt finde en positiv vinkel i det hos Dansk Byggeri. - Med udsigterne til en mere moderat vækst kan byggebranchen nemlig se frem til mere stabilitet, siger han.

- Børsen Side 14, Jakob Schjoldager (230216).

Tema: Veje og renovering fylder mere end nybyg

Økonomisk redaktør på Børsen, Kenneth Praefke, besvarer fem spørgsmål i dagens Børsen. Et af spørgsmålene lyder således: Begynder byggeriet at mangle arbejdskraft? Hvortil svarer han. - 15 % af virksomhederne indenfor bygge- og anlægssektoren siger, at mangel på arbejdskraft begrænser deres muligheder for at tage nye ordrer ind. Det er især el-installatører og anlægsentreprenører, der mangler arbejdskraft. Dansk Byggeri fastholder dog, at der trods fremgangen stadig ikke er udsigt til generelle flaskehalsproblemer.

- Børsen side 15 (230216).

Boligbyggeriet på laveste niveau siden 1945

Byggeriet af nye boliger er på et rekordlavt niveau. I 2015 blev der påbegyndt byggeri af blot 8660 nye boliger, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste antal siden 1945. Dansk Byggeri genkender afmatningen. - Vi er nået ned på et rigtig lavt niveau. Det har været katastrofalt lavt, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

- Børsen side 23, Jakob Schjoldager og Kenneth Praefke (230216).

Løn: Byggeriet giver industrien baghjul

Efter flere års løntilbageholdenhed har de ansatte i landets bygge- og anlægsvirksomheder i 2015 overhalet deres kolleger i industrien, når det kommer til lønudvikling. Lønningerne i bygge og anlæg steg sidste år med 2,6 %, mens industrilønningerne steg med 2,0 %. Tallene fremgår af Dansk Arbejdsgiverforenings konjunkturstatistik for fjerde kvartal 2015. - Der har været tale om et efterslæb efter en beskeden lønudvikling også i 2014, så jeg vil betegne det som en normalisering, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

- Licitationen side 10, Torben Kragh (230216).

Udenfor citat: Lobbyisternes Top ti på Twitter

I takt med, at de sociale medier vinder frem, udnytter erhvervslivets lobbyister dem mere og mere til at kommunikere de politiske budskaber. Den første iagttagelse er, at landbrugets lobbyist, Karen Hækkerup, er en ret suveræn topscorer med 2372 følgere. Direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, rammer en 7. plads på listen med 231 følgere. Men der er store forskelle på lobbyisternes synlighed på Twitter, og alt imens Karen Hækkerup placerer sig i top, så er DA's og DI's topchefer ikke til at finde.

- Børsen, Niels Lunde (230216).

Brandvarme fynske smede: Stadig færre ledige

Fra 2015 til 2016 er ledigheden faldet med 22,6 % hos Metal på Fyn, som dog stadig halter efter landsgennemsnittet. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at jobskabelsen boomer i Danmark, og på Fyn kan de tre Metalafdelinger kun bekræfte udviklingen. - I takt med, at økonomien kommer mere og mere op i gear oplever vi større efterspørgsel på dygtige faglærte inden for stort set alle vores brancher. Og jeg er sikker på, at ledigheden vil fortsætte med at falde, siger formand for Metal i Odense, Lars Hansen.

– mitfyn.dk, fyens.dk (220216).

Dansk Byggeri: Energispareråd bør se på renoveringsstrategi

Regeringens planer om at nedlægge Energisparerådet får nu Dansk Byggeri til at foreslå, at rådet i stedet bruges til at komme med konkrete handlingsforslag til, hvordan den tidligere regerings energirenoveringsstrategi kan realiseres. Energirenoveringsstrategien blev lanceret i maj 2014 af daværende klima-, energi-og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R), men ifølge direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen sejler strategien lige nu. - Vi synes, det er synd, at lukke Energisparerådet. Men jeg er enig med ministeren i, at man skal gøre mere ud af, at finde en ny mission til rådet, siger han.

- Licitationen side 11, Liv Arnth Jørgensen (230216).

Fremtiden tegner grøn

Ny brancherundspørge fra Danske Byggecentre forud for fagmessen Byggeri’16 i Fredericia viser, at klima- og energiløsninger vil drive fremtidens byggeri. Det mener 9 ud af 10 fagfolk. Bæredygtigt byggeri og innovative byggematerialer bliver et stadig vigtigere forretningsområde for den danske byggebranche. Undersøgelsen er fortaget i forbindelse med fagmessen Byggeri’ 16. Svarene er indsamlet i perioden 20. januar til 12. februar blandt medlemmer af Dansk Byggeri, Danske Byggecentre, Dansk Håndværk samt udstillere på Byggeri´16. 

- byggeri.dk (220216).

Stilladsfirmaer slipper for kartelsager

Statsadvokaten har stoppet efterforskningen af fem stilladsvirksomheder, der har været sigtet for på ulovlig vis at koordinere tilbud. Formand for Stilladssektionen i Dansk Byggeri og indehaver af Herlev Stilladser, Kurt Bo Jensen, er glad for, at mistanken om kartelvirksomhed nu er fjernet. - Det har taget lang tid, og det er fair nok, men det har været en belastning. Man går og tænker over det, for man aner ikke, om der er nogen af konduktørerne, der har lavet noget, og selv om man selvfølgelig tror på dem, så er der altid en tvivl, siger han. 

- Jyllands-Posten side 3, Martin Flink (230216). jp.dk, building-supply.dk (220216).

Kunder skal vejledes om kloakering

3.200 husejere i Hillerød skal have adskilt deres regn- og spildevand med separatkloakering. Årsagen til adskillelsen af kloaknettet er kommunens 'Spildevandsplan 2013 til 2016', der siger, at alle husstande skal have separeret spildevandet og regnvandet senest ved udgangen af 2016. Det er i Hillerød Kommune muligt, at ansøge om at få regnvandsdelen af sit tilslutningsbidrag tilbage. Hos Dansk Byggeri ser man gode muligheder hos virksomhederne for at kunne differentiere sig i forhold til konkurrenterne på dette område. Chefkonsulent i Dansk Byggeri under kloaksektionen, Mikael Mortensen mener, at besparelsen på tilslutningsbidraget giver et godt afsæt til alternative løsninger.

– Licitationen side 7, Kim Basse (230216).

Døgnåben genbrugsplads er en succes

Virksomheder i Kolding Kommune kan aflevere affald døgnet rundt på genbrugspladsen på Gejlhavegård 12. Dermed prioriterer de tid og opgaver uden at tænke på, hvornår genbrugspladsen lukker. Ifølge Dansk Byggeri efterspørger landets virksomheder genbrugspladser med fleksible åbningstider - Vores medlemmer vil af med deres affald, så det passer ind i deres arbejdsgang. På den måde spilder de mindre tid og er mere produktive, siger branchedirektør i Dansk Byggeri, Niels Nielsen.

- nytomtrekantsområdet.dk, kolding.lokalavisen.dk (220216).