Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PRESSEN I DAG 7. december 2018

Sort arbejde stiger efter mange års tilbagegang

Ifølge Rockwool Fondens Forskningsenhed er det sorte arbejdes andel af BNP steget fra 1,7 pct. i 2016 til 2,2 pct. i 2017. Når der er så meget gang i hjulene på det "hvide" arbejdsmarked, er det ifølge Dansk Byggeri overraskende, at også det sorte arbejde stiger. Men både ventetid på en håndværker og en snæver boligjobordning kan friste boligejere til at efterspørge sort arbejde. - Efter mange år hvor efterspørgslen på sort arbejde har været faldende, er det både ærgerligt og overraskende, at vi nu ser en stigning, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

- DR P1 Radioavisen, DR P3 Nyhederne, dr.dk, Radio24syv Nyheder, finans.dk, tv2.dk, jyllands-posten.dk, politiken.dk, bt.dk, information.dk, kristeligt-dagblad.dk, Avisen.dk, jv.dk, tidende.dk, danskbyggeri.dk, fyens.dk, nordjyske.dk, vejleamtsfolkeblad.dk, sn.dk, hsfo.dk, aoh.dk, dagbladetringskjern.dk, stiften.dk, folketidende.dk, denkorteavis.dk, mja.dk, fagbladet3f.dk, Licitationen side 8, Ritzaus Bureau, Fyns Amts Avis, Thisted Dagblad, Viborg Folkeblad, Helsingør Dagblad, Sjællandske localeyes.dk, newsbreak.dk, policywatch.dk, fredericiaavisen.dk, byggeri.dk, bygtek.dk (061218).

Råstofferne skal komme fra Danmark

I november besluttede miljøministeren at lukke for råstofindvinding i den nordlige del af Øresund. Men det er ikke et reelt alternativ at hente råstoffer i udlandet, når grusgravene løber tør, lyder det fra Dansk Byggeri. - Det er helt afgørende, at man bruger lukningen som afsæt for at få lavet en sammenhængende, landsdækkende plan for råstofforsyningen. Vi er stort set selvforsynende med råstoffer til vores byggeri i Danmark, og det skal vi blive ved med at være siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

- Dagens Byggeri side 2 (071218).

Antallet af ledige stillinger slår rekord

I de sidste fem år har antallet af ledige stillinger indenfor byggeri og anlæg ikke været højere- især indenfor de små byggevirksomheder. Det viser helt dugfriske tal fra Danmarks Statistik. - Det svinger jo lidt fra kvartal til kvartal, men nu har det taget et hop opad. Det her er det højeste tal i statistikkens historie, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

- dagensbyggeri.dk, danskbyggeri.dk (061218).

Det er udlændinge der laver alt det grove arbejde på de store byggepladser

Der er ikke mange danskere tilbage på de store byggepladser. Entreprenørfirmaet Holbøll A/S har flere østeuropæere ansat. For de er der for at arbejde. Ifølge Dansk Byggeri har mønstret ændret sig. Der kommer færre og færre tyskere hertil for at arbejde i byggeriet. Til gengæld stiger antallet af østeuropæiske medarbejdere stille og roligt, og flere af dem bosætter sig i Danmark.

- TV 2 Øst

Dansk Byggeri glæder sig over udenlandsk arbejdskraft: - Vi mangler hænder

Flere østeuropæere tager turen til Sjælland for at arbejde på byggepladser. Det er godt ifølge Dansk Byggeri. Siden 2012 er tallet mere end fordoblet. Det viser tal fra Dansk Byggeri. Antallet af fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere branchen er steget fra 678 i 2011 til 1732 i 2017. - Som udgangspunkt står vi og mangler hænder i øjeblikket på de sjællandske byggepladser. Så det er jo positivt, at nogle kan komme og hjælpe os, siger formand for Dansk Byggeri Sjælland og Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen.

- netavisen-sjaelland.dk (061218).

Kommentar: Involvering giver fortjeneste

Vi har småskændtes lidt med arbejdsgiverne om, hvorvidt det går for godt i byggebranchen. Heldigvis har vi i hovedregel en fornuftig dialog. Et meget konkret eksempel på, hvordan samarbejde fremmer et godt resultat, så vi, da Byggegruppen sammen med Dansk Byggeri blev nomineret til Procesprisen 2018 for projektet Bedre Bundlinje. De gode erfaringer fra projektet bliver nu videreført i et fælles initiativ kaldet BYGEFFEKT med Dansk Byggeri, skriver formand for Byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen.

- Fagbladet 3F side 67 (071218).

Partnering i vandsektoren er både billigere og bedre

Gennem den tillid, man kan opbygge i et offentligt-privat partnersamarbejde i vandsektoren, opnår man kvalitet og innovation, mener forsyningssamarbejdet Vandpartner. Magasinet Business skriver, at når private virksomheder skal slås om at vinde kommunale udbud, er prisen udslagsgivende. Inden for bygge-og anlægsbranchen fylder prisen 92 pct. Fokus på laveste pris frustrerer Dansk Byggeri, der mener, at samfundet går glip af gevinster, fordi medlemmerne forhindres i at konkurrere på andre parametre.

- danskVAND side 38 (071218).

Flere kvindelige elektrikere er på vej

En analyse foretaget i foråret af Dansk Byggeri viser, at elektrikerfaget er blevet mere populært, og at antallet af kvinder er fordoblet på uddannelsens årgange. Det er en positiv udvikling, som EL-Service ser stort potentiale i: - Lige som elektrikerfaget bliver spået en hård fremtid med mangel på kvalificeret arbejdskraft, vælger flere kvinder elektrikeruddannelsen, siger ens Weywadt, direktør i EL-Service.

- licitationen.dk, mestertidende.dk, building-supply.dk (061218).

Dansk Arbejdsgiverforening får ny formand med eget supermarked

Formanden for arbejdsgiverforeningen, der blandt andet huser Dansk Byggeri, bliver Lisbeth Dalgaard Svanholm, der har sit eget supermarked i Hørsholm. En af hendes opgaver bliver blandt andet, at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Radio24syv Nyheder m.fl. (051218).

Virtuelt spil skal hjælpe byggebranchen med nyt aftalesystem

Kursus-og konferencevirksomheden Nohrcon har udviklet et online computerspil, som skal hjælpe bygge-og anlægsbranchen til bedre at forstå AB18, der ifølge Dansk Byggeri træder i kraft ved årsskiftet. - Vi har afholdt kurser om de gamle aftalevilkår, AB 92/ ABR 89/ ABT 93, for tusindvis af praktikere i mere end 15 år, i samarbejde med nogle af landets førende advokatvirksomheder med speciale i entrepriseret, og vores erfaring er, at folk lærer lovstoffet langt bedre, når der indgår praktiske eksempler og cases i undervisningen skriver direktør i Nohrcon, Jesper Nøhr Kjærsig.

- Licitationen side 16, licitationen.dk (071218).

Kom til morgenkaffe med kommunen

Varde Kommune arrangerer sammen med Dansk Byggeri og Dansk Industri Sydvestjylland morgenkaffemøde tirsdag den 18. december klokken 7.30-9 på Agerbæk Hotel. Alle medlemmer af Dansk Byggeri og Dansk Industri Sydvestjylland kan deltage, ligesom medlemmer af lokale erhvervsorganisationer og andre interesserede også er velkomne. På mødet er det muligt at få en direkte dialog om kommunens erhvervsservice, og deltagerne kan frit fortælle, hvordan de oplever servicen og samarbejdet med Varde Kommune.

- jv.dk (061218). / KFR